zondag 20 oktober 2013

Peren

Je ogen nooit in je zak houden, wandelen en kijken.
En dan ineens zie je bomen stikvol peren ergens in het gemeentegroen staan.
Vervolgens steek je de zakken van je jas vol. Totdat ik me bedacht dat een tas wel handig geweest zou zijn.
En plotseling tezamen met een windvlaag vliegt er een plastic zak van een elektriciteits- discounter door de lucht. Met een klein sprongetje is hij zo gevangen. Binnenstebuiten gekeerd kan hij zo gebruikt worden om de peren te zoeken. De tas gaat mee. 
Ëen aantal blikken in de tuinen van mensen met de bomen stikvol peren en evenzoveel eronder doet je afvragen waarom die mooie peren niet geplukt worden. Wellicht zijn ze niet erg lekker bij de warme gele custard vla ivm droog/ melig of niet zacht te krijgen.

Thuisgekomen pak je een mand, legt de peren zorgvuldig in de mand zonder ze te kneuzen. De mand zet je op het beton in de voorraadkast. 
Tien mooie peren zoek je uit, schilt ze verwijderd de kolkhuizen, brengt ze met water, suiker en een pijpje kaneel aan de kook.

Daarna laat je ze stoven op een petroleumstelletje.

Kijk es aan. Ik heb nog maar één lont, de andere is op. Waar zou ik er 1 kunnen kopen?

6 opmerkingen:

 1. Zo heb ik, nou ik denk wel een 130 kilo volgens mijn man geraapt hebben. En er liggen al een hele week nog zeker 1000 kilo te wachten op rapers. Daarna wordt het ondergeploegd. Eeuwig zonde.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker, peertjes! Tenminste, dat hoop ik dan maar. Bij ons om de hoek, op een hofje staat een hazelaar. Nu lust mijn man geen hazelnoten dus ik liep er altijd voorbij. Maar niemand raapt ze op, dus dat vind ik dan zo jammer. Afgelopen weekend ben ik toch gaan rapen, eens kijken of ik hazelnoten-likeur kan maken ofzo. Altijd leuk als kadootje.
  Lont voor mijn olielampjes kocht ik bij een campingwinkel (zo'n echte ouderwetse). Misschien ook een tip voor het oliestelletje?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker hoor, stoofpeertjes!
  Ik kwam deze week met nog 2 fietstassen aardappelen thuis (geraapt)
  Ze zijn erg lekker.

  Soms vraag ik me wel eens af hoe mensen nou omgaan me die crisis als ik zie hoeveel eten blijft liggen om weg te rotten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een heerlijk gezellig verhaal. Hier achter liggen bij iemand ook allemaal appels te rotten onder de boom en ik heb er eens 1 geproefd. Super lekker en dan snap je niet dat ze ze niet oprapen. Of dat er niet 1 die het nodig heeft gaat vragen of ze ze op mag rapen. Wij hebben zelf genoeg anders.. Ik weet niet precies in welk deel van Friesland je woont. Auke Rauwerda heeft ze vast die zit in Leeuwarden.

  BeantwoordenVerwijderen