woensdag 5 september 2012

Zakgeld, kasboeken en bijverdienen

Als je kinderen betrekt in het proces van geld uitgeven, verdienen, zuinig zijn. Moet je oppassen dat het niet doorslaat. Mijn dochter vind het gewoon belachelijk dat haar schoolgenootjes nieuwe dure kleding krijgen terwijl je dat voor een habbekrats uit de kringloop kan halen. Dat de juf haar theezakje na twee keer zwaaien in de prullenbak gooit (ten eerste: je kan het nog wel drie keer gebruiken je moet het builtje in een speciaal daarvoor bestemde RVS bakje doen, daarna gebruik je het nog drie keer. Vervolgens doe je hem in de gft bak zozoooo dom mem) Iedereen in zijn waarde laten, geld uitgeven is ook gewoon een keuze.
En daarbij als ze ons gedrag zien zullen anderen daar ook wel een oordeel over hebben, tenminste dat gaat meestal wel zo..

Kinderen betrekken bij uitgaven is in het geval van onze zoon niet zo gek. Bekijk dit blogje maar eens.
We hebben met zijn allen een goed gesprek gehad en zijn aan de slag gegaan.

Zoon houdt nu een kasboek bij, alles wat eruit gaat en inkomt wordt opgeschreven. Het geeft hem overzicht en zoals ik verwacht had hij wordt er zuiniger van. Een zak chips kopen doet hij niet zomaar meer. En dat je actie en gevolg hebt heeft hem ook duidelijk gemaakt dat ie niet de eeuwige lichten moet laten branden. Actie: Licht laten branden gevolg: Kruisje op een briefje vier kruisjes is een euro.
Het is opmerkelijk hoe dat soort dingen werken. We doen ook iets positiefs, als hij een half jaar goed met zijn geld omgaat, krijgt hij een uitje naar keuze. (naar een voetbalwedstrijd met zijn vader of naar een museum)

We hebben ook afgesproken dat hij geen geld meer meekrijgt naar school. Ik zorg ervoor dat hij een lekkere snack in zijn broodbakje meekrijgt. Cakeje, chocolade muffin, frikadel broodje en een flesje water en een pakje drinken.

Het gaat nog wel eens mis maar over het algemeen dwingt het kasboek hem om na te denken en zuiniger te zijn. Het huishoudboekje op micro niveau.
Hij is ook gaan oppassen bij familie en daar verdiend hij ook een aardige duit mee. Zo kan hij zijn pot aanvullen.Hij krijgt vijf euro per week zakgeld. En 100 euro kleedgeld in het kwartaal.
Hoe doen jullie de financiële opvoeding?


7 opmerkingen:

 1. Zoonlief verbaasde zich al over hoeveel medeleerlingen van alles kochten in de kantine. Ik zei al tegen 'm: dat mag jij ook hoor, maar wel van je eigen zakgeld. "Nee hoor mam, ik neem m'n boterhammen wel zelf mee, zonde van het geld".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies, en het is hartstikke duur ook nog. Onze zoon heeft wel wat begeleiding nodig.. duss

   Verwijderen
 2. Goed hoor!! Bij ons werkte het net zo; wat nodig was, kreeg je, maar verder kon je ervoor sparen. En als je dan besloot snoep of chips te kopen, dan kon je b.v. speelgoed wel vergeten, want dan was je geld op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een goede aanpak! Mooi dat het zo zijn vruchten afwerpt!
  Rick moet van van zijn zakgeld (en fooitjes voor zijn rapport e.d.) steeds eerst € 50,- sparen voor op zijn spaarrekening en daarna mag hij € 50,- sparen om zelf uit te geven aan (voornamelijk) L.ego.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies das ook een goede aanpak. Maar ik vind dat als hij van zijn verjaardagsgeld een schooltas bij wil kopen prima. Dat zijn goede uitgaven, en van ons krijgt hij toch maar een dure schooltas per vier jaar. hij kocht nu een voor 17 euro erbij.

   Verwijderen
 4. Goeie aanpak! En het heeft effect, dat is het belangrijkste. Hier zijn ze te jong om er serieus wat mee te doen maar ik leer vooral de oudste al wel dat dingen geld kosten in de winkel maar gek genoeg ook als je het koopt op de computer :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoonlief is geweldig met sparen, maar ook met uitgeven. Issie eenmaal bezig, moet het vaak ook op. Maar meneer heeft wel door, dat als je op internet goed rondkijkt, je vaak veel goedkoper uit ben.
  Het gaat met hem wel goedgekomen, als ik een beetje blijf bijsturen. Hij is nog maar net 9

  BeantwoordenVerwijderen