dinsdag 11 september 2012

Voorraad en door met huishoudelijke zaken

Boven deze blog staat een basis voorraad lijst. Ik gebruik hem om te checken welke voorraden ik dien aan te vullen. Toch ontstaat er bij mij de behoefte om een grotere voorraad aan te leggen.
Hamsteren denk ik, of een warm knus nestje voor de winter begint of iets.
Nu is de moeilijkheid dat ik het boodschappen budget scherp heb berekend, van 100 euro kunnen we het allemaal net doen in de week.
In mijn voorraadkast staat op een paar flessen zelfgemaakt sap en een pak suiker en zout. En verder is het op.....
In de diepvries ligt alleen nog wat voorgesneden groente..

Ik voel al een week de behoefte om mijn voorraadkast te vullen. en eigenlijk wil ik nog een kast gaan inrichten als kast met een houdbare voorraad erin. Ik bedoel natuurlijk geen flessen cola, dozen met lollies maar bloem, tarwemeel, melk, koffiemelk, rietsuiker en enige conserven.
 foto van smulweb
De spullen waar alles van valt te maken. 
Ik heb bedacht dat ik gezien mijn boodschappenbudget de voorraad langzaam aanvul.
Iedere keer als er iets in de aanbieding is neem ik er extra van mee. Natuurlijk moeten dat wel producten zijn die ik regelmatig gebruik.
Als we een grotere voorraad inslaan zoals we iedere maand al doen. Neem ik ook iets extra s mee, geen twee pakken rietsuiker maar vier bijvoorbeeld.

Iets op voorraad is ook handig als er visite komt. Wij drinken zelf koffie, thee, appelsap of water. Maar als er visite is heb ik amper iets om aan te bieden. Koffie of thee is er altijd wel maar een glaasje wijn of een biertje? Ik zie net dat er twee in de koelkast liggen die over datum zijn...
Kruiden is ook zoiets, niets lastiger dan dat de laurierbladeren of de oregano op is. Nu kan ik nog een aantal dingen oogsten.. Maar tsja straks. Speurend naar eurotjes in mijn budget reserveer ik een beetje van de kinderbijslag voor de voorraad. De rest moet ik maar versieren van mijn boodschappenbudget.
Gelukkig heb ik mijn droger verkocht. Een gas wasdroger van Miele voor 500 euries. Daar komt sowieso een a klasse diepvries. Ik kan wel wat extra diepvries ruimte gebruiken voor de sperciebonen die nu bijna niets kosten, of andere gesneden of geblancheerde groenten. Van dat geld koop ik ook twee wasrekjes.    Maar later deze week meer over mijn budgetten en de posten die gaan komen.

Ontbrak het mij gister overdag een beetje aan energie, Gisteravond ben ik als een razende Roeland boven bezig geweest. Onze middelste heeft een hele oude tv, en vind het heerlijk om eens een dvd tje te bekijken. Toevallig hadden we nog een nieuwer exemplaar (verbruikt minder stroom.) met een DVD speler staan en die heb ik eigenhandig van de zolder gehaald en even twee trappen op en af getild. Toen nog een erg grote rieten mand die ik heb gekregen van een vriendin naar boven gesleept. Vervolgens de badkamer gepoetst. Nou ja en toen was ik wel klaar weer voor de dag. 

Vandaag staat op het programma... Stofzuigen, dweilen, was opvouwen en iets lekkers voor bij de koffie maken. Man heeft een vergadering bij ons thuis. Ik vlieg weer!
Wie zei dat het leven van een huisvrouw rustig was?

7 opmerkingen:

 1. Ik vul mijn voorraad ook op die manier weer een beetje aan. De laatste tijd moesten we flink zuinig aan doen (nog steeds) en dan merk ik dat we meer uit de voorraad halen, dan erin gaat. Nu moeten we weer even de rem erop zetten en met kleine beetjes de voorraad weer aanvullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik niet. Afwisselend genoeg hè?
  Een vriezer is van meer nut dan een droger (hoewel die ook makkelijk is), leuk dat je dat zo kan oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo ben ik ook ooit begonnen met het aanleggen van een voorraad. Steeds net iets meer nemen dan je nodig hebt en stilaan creëer je voorraad. Als je dat eenmaal hebt is het zodra je iets uit de kast haalt, dit op een briefje schrijft, koopt en weer aanvult. Super simpel en je grijpt nooit mis.
  De kruiden kun je ook aanvullen door iedere week eentje te kopen. Wel alleen natuurlijk die je nodig hebt. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook een vrij grote huisvoorraad en koop, als ik iets in aanbieding zie, wat extra in. Ik let er wel op dat ik het product voor de vervaldatum kan verbruiken. Bij niet bederfbare producten noteer ik bij het aanbreken van een nieuwe verpakking de datum onderaan de verpakking. Op die manier weet ik perfect dat ik met een spuitbus deo ongeveer 3 maand doe idem voor een fles shampoo,.... Met een doos dash waspoeder voor de witte was doe ik ongeveer 13 maand. Een fles kleurwasmiddel gaat ongeveer 4 maand mee. Het nut van te weten 'hoelang' ik met een product doe, is dat ik kan anticiperen en inspelen op de reclames. Als je wacht met een product te kopen tot je het echt nodig hebt, staat het meestal niet in aanbieding. Met 'mijn' systeem kan ik zo goed als elk product in aanbieding kopen omdat ik ook weet wanneer de aangebroken verpakking zal leeg zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mij hoor je dat niet zeggen ... hier is altijd wel iets te doen!
  Ik heb overigens altijd voorraad omdat ik gebruik maak van de stapelkortingen, onze supermarkt geeft vaak een goedkoper tarief vanaf 3, 6 of 9 stuks en dat koop ik altijd op die manier in. Als ik dan het laatste uit de kast neem, vliegt het weer op mijn boodschappenlijstje. Is er geen bijkomende korting, koop ik er dan maar eentje van tot er weer iets uit de bus komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook zo'n lijst gemaakt. Steevast vielen mij achteraf de dingen in die ik had moeten hebben... Erg handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Rustig?? Vanmorgen om 8 uur stonden hier al twee mannen voor de glasvezelkabel voor de deur (ik was al om 6.15 uur op hoor), om half 9 's avonds was ik nog zoonlief aan het helpen met z'n huiswerk. En dan wil je niet weten wat ik tussendoor nog voor werk heb verzet ;-)
  Maar met liefde hoor!
  Ik ben niet zo'n goed voorraadplanner. Wel een aanvuller van de gebruikelijke dingen. Maar bloem enzo is eigenlijk nooit in de aanbieding, flauw he!

  BeantwoordenVerwijderen