maandag 28 oktober 2013

Opruimen en schoonmaken welk huishoudelijk type ben jij?

Het klinkt misschien een beetje onaardig maar ik ben niet echt groot geworden met de h van huishoudelijke vlijt. Schoonmaken en opruimen was een noodzakelijk kwaad wat mijn moeder af en toe onder luid gemor placht te doen.
Ze was een uitstekend handwerker breidde graag en naaide de mooiste blouses in een handomdraai. Maar echt heel netjes was het niet echt. Ook geen rommel hoor echt niet.
Mijn moeder hield van tierlantijntjes dus oogde het ook snel voller denk ik.
Het was wel anders dan bij twee klasgenootjes daar was het echt een bende.. Daar lag de rotzooi opgestapeld in hoeken en de afwas stond metershoog. Dat was bij ons niet zo maar echt minimalistisch opgeruimd kan ik nou niet echt zeggen.
Mijn zusje is heel opgeruimd die heeft samen met haar vriend een netjes en mooi minimalistisch huis.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een Chaoot ben die van leegte houdt maar dan wel op de i.kea manier. Dus een tijdschrift op de hoek van de bank en een speelbord op de eettafel waar de kinderen mens erger je niet bij doen.
Veel kussens op een bank met een opgevouwen plaid om eronder weg te kruipen.
In de vensterbank drie kaarsen  die gewoon aankunnen voor warmte en sfeer. Maar verder niets in de vensterbank en alleen 3 grote schilderijen aan de muur van onze kinderen.
Het heeft wel heel lang geduurd voordat ik de boel netjes kon houden. Rotzooi trekt rotzooi aan. Daar ben ik mij van bewust. Ik zie het aan mijn mooie grote kast die is ook zo een bende. Maar de rest houd ik netjes door mijn huishoudschema en mijn strijd die ik dagelijks voer om mijzelf daar in te verbeteren.
En opruimen veel opruimen. Dat is de enige manier. Weinig spullen geeft je vrijheid en ruimte in je hoofd. Weinig financiƫle verplichtingen geeft je ook vrijheid en dat is met het hebben van spullen ook het geval.
Er gaan bijna iedere week 2 shoppers met spullen naar de kringloop. En iedere keer weer voel ik mij opgelucht als ik er wat naar toe heb gebracht.

De strijd tegen het ver-rommelen van mijn huishouding dreigt in het weekend wel eens wat verloren te gaan. Maar door weinig spullen en de kinderen achter de broek aan.. "Ruim je schoenen o-o-op" kan ik het aardig handelen.
Echter aan het einde van de vorige week heb ik mijn strijd gestaakt. Ik liet de boel de boel en heb er een enorme zooi met mijn familie van gemaakt. En samen met het veranderen van zomer naar wintertijd was ik even helemaal compleet van de leg.
Overigens ik niet alleen onze middelste en jongste kinderen waren ook compleet van de leg.
Gelukkig houd ik van poetsen en opruimen (met een muziekje) en ga ik dan lekker aan de slag nu voordat ik weer de kinderen op moet gaan halen.

Wat voor huishoudelijk type ben jij?