Zeggen ze wel eens. En ik kan beamen het klopt. Eerst de feiten op een rij:
Onze oudste zoon zit op het VO in een grotere stad.
Hij reist daar met de trein naar toe. Van september t/m mei hadden we een OV chip met korting. Dat was een euro duurder dan een maandkaart. Maar het voordeel was dat als zoon vrij was hij ook niet hoefde te betalen.
Nu heeft hij van 24 mei t/m 23 juni een maandkaart gehad 145 euro. Omdat de korting was afgelopen. Als stimulans voor het kopen van een Ov chipkaart kreeg ik de kortingskaart gratis. Nu is de Ov geladen maar de korting is dus niet meer, maar zoon hoeft niet veel meer naar school. Toch moet hij nog reizigen en nu zitten we weer voor het volle pond a 9 euro per retour te betalen. Ik denk dat het toch loont om een kortingskaart te kopen op de chipknip vooral voor de dagen die tussen de maandkaart in vallen.
Zoals je hierboven kan zien is het een enorme kostenpost.
gemiddeld 10 maanden per jaar a 145 euro is 1450 euro. Ik ga nu onderzoeken of hij niet beter een jaartrajectkaart kan kopen. Kan ie in ieder geval het hele jaar reizen. en dan zit ik niet met loze dagen.
Een andere mogelijkheid om de kosten te drukken. onze zoon kan met de bus reizigen. Dat is 112 euro per maand. Consequentie is wel dat de heenreis 1.25 uur duurt. We vinden de kosten niet opwegen tegen die twintig minuutjes die hij nu maar hoeft te reizigen. Ik heb me altijd voorgenomen om die 35 euro extra te besparen op de boodschappen. Eigenlijk is dat wel altijd gelukt.
Dan het zakgeld. Hij krijgt twintig euro per maand zakgeld waar hij ook kadootjes voor moet kopen voor familie en vriendjes. Ook krijgt hij nog tien euro beltegoed.
Ik stort het op zijn eigen pas. Dus hij kan pinnen. Eigenlijk iedere maand is het geld helemaal op. Vooral aan snoep en andersoortige onzin uitgaven. Ik heb eigenlijk alles wel geprobeerd, de pas innemen. Kasboek laten bijhouden. Maar hij is en blijft een "spender" Ik geef hem nu de vijf euro contant in de week. Maar het gaat op aan frikadel broodjes in de pauze.
Het beltegoed is er ook zomaar doorheen en als straf heeft hij dat dus nu al drie maanden niet gekregen..
Dan het kantineverhaal. hij eet al zijn brood op wat hij meekrijgt (dat hoop ik en denk ik wel) Maar hij doet de sportvariant van de Havo/Vwo en heeft zes uur extra sport. Wat hij daarvan krijgt is op lange dagen heel erge (honger) eeeh trek de kindjes in Afrika hebben honger. Een croissantje kost 1,70 of een ander broodje en een kop thee is vijftig cent (of koffie of cup of soup) We zijn begin dit jaar (met in de zomer een evaluatie moment gepland) overeengekomen dat hij twee keer in de week 2,10 krijgt om iets extra s in de kantine te kopen. En de andere korte dagen vijftig cent voor een kopje thee. (hij kan daar geen snoep voor kopen want dat begint bij een euro)
Een kosten post van 4,20+1,50= 5,70 per week....
Kosten zakgeld+ kosten kantine: 20 euro per maand + 22,80 + 10 euro beltegoed = 44,80+10= 54,80 p/mnd
Het vervelende is al zijn klasgenoten hebben veel meer geld te besteden. Daarom was deze overweging. Maar eigenlijk vind ik dat hij het eten in de kantine zelf moet betalen. Het is daar veel duurder en ik kan zelf voor veel minder geld een "broodje"maken.
De maatregelen die we namen: Hij krijgt pas zijn zakgeld als hij zijn kasboek heeft laten zien. (werkt goed!)
En na de vakantie krijgt hij dan iets meer zakgeld maar moet hij alles zelf in de kantine betalen. Ik zorg wel dat ik op vrijdag brood koop en dan van vers brood porties brood maak en invries. Ik zorg dan ook voor een extra snack. Een cupcakje, een worstbroodje, stuk koek. En fruit wat niet plet. Ik zal ook een goed flesje kopen wat milieuvriendelijk is. Ik vermoed dat we de kosten dan een stuk naar beneden krijgen.
om het beltegoed verhaal, ook een beetje aannemelijk te maken heb ik me verdiept in a.ldi talk. Daar schijn je enorm goedkoop mee sms en en dat doen die kids meestal.
Om af te sluiten met iets wat heel goed gaat, Hij krijgt in het kwartaal honderd euro voor kleding. Als de kinderbijslag is gestort krijgt hij dat voor kleding. Het is volgens het NIBUD wat laag die gaan uit van 125 euro per kwartaal. Maar ik geef dat nog niet eens uit voor de andere twee kinderen bij elkaar. (alles/meeste tweedehands) Hij koopt wat hij nodig heeft bij de Z.ara en H&M en hij kan dus voor weinig geld mooie kleding kopen inclusief schoenen! Ook ondergoed/ sokken koopt hij bij de a.ction omdat het daar het goedkoopste is. Al met al doet hij dat heel keurig en laat altijd de bonnetjes zien.
Gelukkig doet onze oudste zoon ook alles vanzelfsprekend. Spelen met jongste, oppassen, een boodschap doen. Het is wel een lieve jongen maar die gat in zijn hand ...
Wat zijn jou adviezen met betrekking tot zakgeld?