woensdag 27 juni 2012

Zakgeld is leergeld en andere kosten voor een kind op VO

Zeggen ze wel eens. En ik kan beamen het klopt. Eerst de feiten op een rij:

Onze oudste zoon zit op het VO in een grotere stad.
Hij reist daar met de trein naar toe. Van september t/m mei hadden we een OV chip met korting. Dat was een euro duurder dan een maandkaart. Maar het voordeel was dat als zoon vrij was hij ook niet hoefde te betalen.
Nu heeft hij van 24 mei t/m 23 juni een maandkaart gehad 145 euro. Omdat de korting was afgelopen. Als stimulans voor het kopen van een Ov chipkaart kreeg ik de kortingskaart gratis. Nu is de Ov geladen maar de korting is dus niet meer, maar zoon hoeft niet veel meer naar school. Toch moet hij nog reizigen en nu zitten we weer voor het volle pond a 9 euro per retour te betalen. Ik denk dat het toch loont om een kortingskaart te kopen op de chipknip vooral voor de dagen die tussen de maandkaart in vallen.

Zoals je hierboven kan zien is het een enorme kostenpost.
gemiddeld 10 maanden per jaar a 145 euro is 1450 euro. Ik ga nu onderzoeken of hij niet beter een jaartrajectkaart kan kopen. Kan ie in ieder geval het hele jaar reizen. en dan zit ik niet met loze dagen.

Een andere mogelijkheid om de kosten te drukken. onze zoon kan met de bus reizigen. Dat is 112 euro per maand. Consequentie is wel dat de heenreis 1.25 uur duurt. We vinden de kosten niet opwegen tegen die twintig minuutjes die hij nu maar hoeft te reizigen. Ik heb me altijd voorgenomen om die 35 euro extra te besparen op de boodschappen. Eigenlijk is dat wel altijd gelukt.

Dan het zakgeld. Hij krijgt twintig euro per maand zakgeld waar hij ook kadootjes voor moet kopen voor familie en vriendjes. Ook krijgt hij nog tien euro beltegoed.
Ik stort het op zijn eigen pas. Dus hij kan pinnen. Eigenlijk iedere maand is het geld helemaal op. Vooral aan snoep en andersoortige onzin uitgaven. Ik heb eigenlijk alles wel geprobeerd, de pas innemen. Kasboek laten bijhouden. Maar hij is en blijft een "spender" Ik geef hem nu de vijf euro contant in de week. Maar het gaat op aan frikadel broodjes in de pauze.
Het beltegoed is er ook zomaar doorheen en als straf heeft hij dat dus nu al drie maanden niet gekregen..

Dan het kantineverhaal. hij eet al zijn brood op wat hij meekrijgt (dat hoop ik en denk ik wel) Maar hij doet de sportvariant van de Havo/Vwo en heeft zes uur extra sport. Wat hij daarvan krijgt is op lange dagen heel erge (honger) eeeh trek de kindjes in Afrika hebben honger. Een croissantje kost 1,70 of een ander broodje en een kop thee is vijftig cent (of koffie of cup of soup) We zijn begin dit jaar (met in de zomer een evaluatie moment gepland) overeengekomen dat hij twee keer in de week 2,10 krijgt om iets extra s in de kantine te kopen. En de andere korte dagen vijftig cent voor een kopje thee. (hij kan daar geen snoep voor kopen want dat begint bij een euro)
Een kosten post van 4,20+1,50= 5,70 per week....

Kosten zakgeld+ kosten kantine: 20 euro per maand + 22,80 + 10 euro beltegoed = 44,80+10= 54,80 p/mnd

Het vervelende is al zijn klasgenoten hebben veel meer geld te besteden. Daarom was deze overweging. Maar eigenlijk vind ik dat hij het eten in de kantine zelf moet betalen. Het is daar veel duurder en ik kan zelf voor veel minder geld een "broodje"maken.

De maatregelen die we namen: Hij krijgt pas zijn zakgeld als hij zijn kasboek heeft laten zien. (werkt goed!)
En na de vakantie krijgt hij dan iets meer zakgeld maar moet hij alles zelf in de kantine betalen. Ik zorg wel dat ik op vrijdag brood koop en dan van vers brood porties brood maak en invries. Ik zorg dan ook voor een extra snack. Een cupcakje, een worstbroodje, stuk koek. En fruit wat niet plet. Ik zal ook een goed flesje kopen wat milieuvriendelijk is. Ik vermoed dat we de kosten dan een stuk naar beneden krijgen.
om het beltegoed verhaal, ook een beetje aannemelijk te maken heb ik me verdiept in a.ldi talk. Daar schijn je enorm goedkoop mee sms en en dat doen die kids meestal.

Om af te sluiten met iets wat heel goed gaat, Hij krijgt in het kwartaal honderd euro voor kleding. Als de kinderbijslag is gestort krijgt hij dat voor kleding. Het is volgens het NIBUD wat laag die gaan uit van 125 euro per kwartaal. Maar ik geef dat nog niet eens uit voor de andere twee kinderen bij elkaar. (alles/meeste tweedehands) Hij koopt wat hij nodig heeft bij de Z.ara en H&M en hij kan dus voor weinig geld mooie kleding kopen inclusief schoenen! Ook ondergoed/ sokken koopt hij bij de a.ction omdat het daar het goedkoopste is. Al met al doet hij dat heel keurig en laat altijd de bonnetjes zien.

Gelukkig doet onze oudste zoon ook alles vanzelfsprekend. Spelen met jongste, oppassen, een boodschap doen. Het is wel een lieve jongen maar die gat in zijn hand ...

Wat zijn jou adviezen met betrekking tot zakgeld?7 opmerkingen:

 1. Ik vind dat ook moeilijk, hier hebben we spaarders en spenders ook. Als ze niets meer hebben valt er ook niets meer te spenderen. Daar leren ze dan maar mee. Bij jou is het dan wel lastig idd dat hij door het sporten meer trek krijgt, zou ik ook krijgen. En de kantine vaart er wel bij...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jolanda Ja ik vind het ook duur hoor in de kantine. Een croisantje voor 1,70!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze jongste, inmiddels 26 jaar, had ook altijd zijn geld op, ja echt op. Ook toen hij een vaste baan had, elke maand was alles op en dan kom je met een beetje tegenslag direct in de grote problemen. Vorig jaar had hij er ook een mega zooitje van gemaakt en nu beheert onze dochter zijn geld. JA hij heeft nu inmiddels ook een leuk spaar bedrag en hij zou alles wel weer zelf willen beheren, maar wij weten dat dat niet lang goed gaat. Nu maakt dochter dus geld een een rek. over, waar niet zijn salaris opkomt zo dat alles goed overzichtelijk blijft en gescheiden blijft, ... voor hem.

  Wat een prijzen voor een broodje, dat zou toch zwaar verboden moeten worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou, het is niet bij voorbaat verloren hoor! Ik kreeg vroeger evenveel zakgeld als mijn broer en zus, was de oudste en vond dit oneerlijk. Mijn geld was altijd op en ik kreeg toe van mijn zusje, hoe lief. Nu leef ik niet naar mijn inkomen zoals zij, maar naar wat we nodig hebben en de rest wordt gespaard. Mijn broer heeft altijd zijn hand op de knip gehouden en doet ddat nog steeds, hij deelde niet en nu nog steeds niet.

  Voor mijn eigen kinderen vond ik dus vooral dat het eerlijk moest zijn, voor iedereen gelijk maar wel gelijk aan dezelfde leeftijd en niet op hetzelfde moment. Wij begonnen met 0,50 euro per week op 6 jaar en elk jaar komt daar 0,50 euro bij. Mijn zoontje kan bij momenten sparen voor iets groots, vooral dan als het geld in de spaarpot of op de bank zit. Van zodra het in zijn zakken zit, moet het op. Ook is hij gevoelig voor rages en spendeert hij daar zijn geld aan. Maar gelukkig niet aan snoep en het is ook zijn geld, dus ik praat wel over zinnige besteding, maar verder mag hij zelf beslissen.
  Een tijdje terug haalde ik een nuttige tip van Teunies blog en nu mag hij telkens maximum de helft van zijn vermogen spenderen, haha. Hoe langer hij spaart, hoe meer hij kan spenderen. Hoe minder er over is, hoe minder hij kan spenderen. Maar dan telkens de helft. Tot hij minstens 100 euro bijeen heeft, dan mag hij in een keer alles opdoen. Zo probeer ik hem warm te maken om te sparen.

  Kledij e.d. koop ik nog zelf volgens noodzaak, hij heeft (nog) geen speciale wensen en ik koop dus basis en tweedehands.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja wat een kosten hè als je dat zo op papier zet, maar dat werkt vaak het beste! Hier drie jongens die waarvan de jongste eigenlijk nooit echt zakgeld heeft gekregen maar in overleg leerde met geld om te gaan en nu hij zelf een baantje heeft is dat de grootste spaarder die er rond loopt :-) Wat belkosten betreft zou je misschien kunnen overwegen een sim-only abonnement af te sluiten. Ik weet niet hoeveel tegoed je hebt met prepaid? maar ik betaal zelf bv. 5 euro voor 100 belminuten en 100 sms'jes en je kan ook een belplafond instellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn dochter heeft het maar zwaar!!
  Zij krijgt een tientje zakgeld (alleen voor flauwekul, kado's wil ik nog wel meebetalen, de helft) en ze krijgt 7,50 om te bellen (pre-paid abonnement van HollandsNieuwe), daar komt ze wel mee uit.
  Alleen nu is haar telefoon kapot (reparatie is 45,-), ze heeft hem laten vallen nadat ik 10 x had gevraagd haar telefoon in haar tas te stoppen..... Betalen we mee of niet?? Voorlopig mag ze goedbetaalde klusjes doen..
  Kleedgeld krijgt ze niet.. Ik koop alles tweedehands en haar smaak is nog niet zo ontwikkeld dat ik haar dat zelf toevertrouw!! LOL.
  Ze mag een keer per week wat halen in de kantine van mij, volgens mij houdt ze zich daar wel aan. Het geld gaat voornamelijk op aan nagellak en zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Eefje goed je weer te zien! Ik ga toch bezuinigen op het potje school/zakgeld uitgaven. Ik vind dat kantine voedsel echt duur.

  BeantwoordenVerwijderen