woensdag 30 januari 2013

Het goede komt van boven

Inmiddels wonen we dertien jaar in dit huis. Bijna alle lak is van de plintjes en deuren en ook de muur mag wel weer eens geschilderd worden. Maar first things first. Dat gaan we in het voorjaar oppakken.

Het goede komt van boven en dit weekend was dat zeker niet het geval.
Boven de tv viel een glazen plaat naar beneden in stukken op de grond. Vervolgens vielen de houders naar beneden. Scherven brengen geluk maar wij konden er niet echt om lachen. We hadden spullen nodig om de gaten opnieuw te vullen en een plamuurmes te kopen. De goedkoopste wast 1,39, maar het vulmiddel tien euro. Dat heb ik betaald van het boodschappenbudget. Dat had gevolgen voor het zondagochtend ontbijt, we eten normaliter dan een wat uitgebreider ontbijt met warme broodjes.
Maar deze zondagochtend hadden we niets behalve gewoon brood, en ik had wat eitjes gekookt. Het viel iedereen op dat er geen warme broodjes waren en mijn man vond het wel mooi. Hij zei  na mijn uitleg "Zo hoort het te zijn je hebt een bepaald budget en als je dat aan wat anders uitgeeft heeft dat consequenties voor het andere. ¨
Zo bespraken we zuinig leven en ik vroeg de kinderen wat ze er eigenlijk van vonden dat we iedere dag aan het besparen zijn. Oudste vind het fijn dat ik hem kan helpen met zijn planning en huiswerk en als hij ziek is dat ik dan thuis ben.
Het is wel anders dan bij vriendjes die hebben vaak een playstation en chips en cola. Dat heeft hij niet maar hij kan wel met de trein naar school.
Onze dochter wil heel graag een andere fiets voor haar verjaardag. En haar fiets is ook echt aan vervanging toe. (Ze weet niet dat ik onderhand al een paar weken aan het bieden ben op een fiets. Het lastige is dat ik niet boven  mijn verjaardagsbudget wil uitkomen. En die is vijftig euro. )
Man vond al dat besparen goed en noodzakelijk maar  vond dat ik ook wel eens te ver ging. Op mijn vraag wanneer ik dat deed zij die "Toen je het overgebleven ei van middelste in een bakje gooide en in de koelkast zette, en het savonds weer door de sla gooide..
Zal ik hem maar niet vertellen dat ik de korsten van het brood bewaar in blokjes snijd op bak met olijfolie en knoflook en vervolgens door de groentesoep gooi. :)

Hebben jullie ook echte vrekken gedrag.?????

9 opmerkingen:

 1. Ik vind dat juist slim van dat ei! Waarom zou je een ei weggooien? Die kip heeft er ook keihard voor moeten werken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja gelukkig heb ik ook echt vrekkengedrag, ik gebruik het kookvocht van aardappels en groentes als basis voor bouillon en overgebleven kliekjes eet ik de volgende dag op als lunch en nog wel meer dingen, door dat vrekkengedrag blijft er genoeg over om maandelijks te sparen voor dingen die kapot gaan zoals bijvoorbeeld de wasmachine.mijn dochter ergerde zich eerst ook aan het vrekkerige van mij ,maar ziet nu ze ouder word ook de voordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat van dat ei is toch niet gek? Bewaar zelf ook bijv. restjes van fruit dat de kindjes laten liggen in een bakje in de vriezer waar ik dan soms een smoothie mee maak.
  Hoop dat je nog n fiets vindt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is dat vrekkengedrag??? Vind ik helemaal niet. Waarom zou je dat ei weggooien en 's avonds weer een nieuw moeten koken? Wij hebben gisteren en vandaag gegeten van de restjes die ik trouw dagelijks in de vriezer stop. Dus wij hadden gisteren: restje ovenschotel, witte kool met gehakt en aardappelen en schelpjesmacaroni. Vandaag: nasi en stamppot met witlof en spruitjes met aardappelen en een gehaktbal. Iedereen mag kiezen wat hij/zij wil. Dus twee dagen gratis eten want andere mensen gooien dit zomaar weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik bewaar ook al wat eetbaar is hoor! Fruit invriezen is een goed idee, Valhalla, hier ook soms hopen fruitsla over terwijl het andere dagen niet aan te slepen is

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat ei bewaren ook helemaal niet gek. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen toch? Er wordt al genoeg weggegooid!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk is alles al gezegd. Het is geen vrekkengedrag, maar bewust gedrag. Gewoon back to basic. Wij doen dit ook en ik moet zeggen, ook nog eens met heel veel plezier. Ook wij hadden vandaag gratis eten. Rest goulashsoep, restje stamppot zuurkool, restje rode kool en hachee. Wat extra verse aardappels gekookt. Morgen bakken we deze weer op. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen beekje gedag , wij nemen zelfs de etenswaren, die over is van een etentje bij vrienden mee naar huis, vaak eten wij daar twee dagen van, de vrienden gooien het weg, ze vinden ons misschien wel apart of zo, maar daar maken wij ons niet druk om
  Gr ecoloog

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Was het een ei in de dop, of een al aangegeten ei? Het eerste zou ik ook in de koelkast leggen, het tweede gaat in de kliko.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen