dinsdag 10 januari 2017

OV kaart voor 17 jarigen

Op deze plek heb ik al vaker geschreven, dat wij een aardig bedrag betalen voor de bus abonnementen van onze zoon (17 5 HAVO) en dochter (14 2 Kader/GT). Ik koop nu voor oudste een kwartaalabonnement €96,66 per maand en dochter een jaarabbo €105 per maand exclusief de zomervakantie. Ze hebben daarvoor een altijd vrij abbo, en onze dochter gaat daar ook iedere zaterdag naar haar vrijwillig baantje bij een kleine kringloopwinkel in de hoofdstad.

In ons dorp is een middelbare school die VMBO GT 4 jaar aanbiedt, en Basis/kader 2 jaar. HAVO/VWO 2 jaar of 3 jaar. We gingen met onze zoon die HAVO/VWO advies kreeg (inmiddels bijna 6 jaar geleden) ook bij de Middelbare school in een stad 25 kilometer verderop kijken en bij zijn huidige school ongeveer 38 kilometer verderop. Hij koos voor de laatste. Het voordeel van deze middelbare scholen was dat hij zijn gehele opleiding daar kon afronden en niet na twee jaar zou moeten verkassen. Om tijd te sparen ging hij met de trein Dat was €149 per maand. De middelste wilde heel graag naar haar huidige school ook 37 kilometer verderop waar ze ook 4 jaar kon blijven.
om te besparen gaan ze nu beide met de bus.
Tegenwoordig hebben de MBO ers van 17 die naar dezelfde stad gaan een OV kaart klik
Waaronder ook veel van zijn vrienden. Ik heb er lang over nagedacht en mijn onderbuik zegt dat het oneerlijk is, maar mijn zoon krijgt als hij op het HBO zit natuurlijk zijn OV.
Bovendien hebben wij zelf voor een andere school gekozen dat de school in ons dorp. Doordat we altijd een lager inkomen hebben gehad heb ik veel moeten consuminderen.

Kom ik tot de volgende conclusie: Het is goed om een doel te hebben om te consuminderen. Nu wij de belasting hebben afgetikt, en wat geld hebben vastgezet en afgelost is ook bij onze buffer een bodem in zicht. Ik merk aan mijzelf dat ik veel meer gefocust ben op het besparen en consuminderen dan als de noodzaak er niet echt is. Als in goed inkomen, niet sparen want we hebben toch een buffer... van dat korte termijn denken. Door weer gericht te werken met budgetten en een spaardoel ben ik veel meer gefocust. En betaal ik met alle liefde Ongeveer 200€ pmnd voor de ov kaarten ;-)