zaterdag 5 november 2016

Drogen en Wassen

De dagen zijn alweer ingekort, en het is erg vochtig buiten, maar ik hang nog steeds de was buiten.
Een goede manier om te besparen en ook het milieu is om je was op te hangen. Dat kan buiten met droog weer, of binnen aan rekjes. doe voor de ventilatie dan wel een raampje een stukje open.

Ik vind het fijn om de was zo lang mogelijk buiten te hangen. Ik heb wel een droger een gaswasdroger van miele en zo nu en dan gebruik ik hem wel. Vooral nu het zo vochtig is of als het hard regent. maar vandaag heb ik de was buiten gehangen. Ik heb een droogmolen van brabantia met een enorme spanwijdte. let op! bij heel veel kringlopen staan droogmolens, check of hij goed is, soms heb je voor 5€ een prima molen. Je kunt ook prima met van die losse waslijnen een drooglijn maken. ik vind het handig dat ik het ding eruit kan halen en in de schuur kan zetten. drooglijnen blijven hangen. Onze buurman bijvoorbeeld heeft een grote houten paal gemaakt met meerdere waslijnen.
Wij wonen achter 'op de ruimte' en er staat hier altijd een beetje wind. de tuin ligt op het noorden. ik heb de droogmolen zo gesitueerd dat ik altijd een beetje zon heb en het langst de zon.


Mijn nieuwe wasmachine centrifugeert erg goed en mijn wasgoed heeft niet veel frisse lucht meer nodig om te drogen. Op hoogtijdagen hang en droog ik 4 wassen op een dag. Er kunnen 2 wassen aan de droogmolen. Van de droogmolen vouw ik alles meteen op.
 ik sorteer al mijn was in vier bakken Bont Wit Fijn en Zwart

Als het regent hang ik mooie kledingstukken op een hangrekje in de bijkeuken. De spullen die in de droger kunnen doe ik daar in. De droger is een voorloper van de warmtepomp droger. Deze gaat op gas. Er kan alleen maar vijf kilo in. dus ik zorg dat ik wat grotere of mooiere kledingstukken ophang en de rest kan ik dan in de droger stoppen. Voor grote dekbedovertrekken enzovoort kan ik in het trapgat van de zolder kwijt. Als ik savonds een wasje draai, doe ik de was op de cv radiatoren die in de nacht natuurlijk afkoelen. Ze houden de warmte vast en de was droogt er fijn op. Ik hang ook was op de grote radiator in de gang.

Knijpers:
 ik vond er deze week weer een paar echte ouderwetse knijpers. tenminste de vintage stevige uit de jaren zeventig. Ik heb ooit een wasknijper emmertje van de oma van mijn man gekregen. Daar zaten ook de oude exemplaren in, daar heb ik nog steeds knijpers van na vijftien jaar. de houten knijpers van nu zijn echt van wegwerp kwaliteit. ik ga dus op zoek naar de ouderwetse die uit de kringloop vaak van oudere mensen komen die naar een verzorgingshuis gaan.
Ik koop ook nieuwe ik heb namelijk veel knijpers. ik koop nu de pastelkleurige bij de W.ibra die kosten 89 cent en gaan ook lang mee. Bovenstaande knijpers kocht ik inclusief bakje voor 1€

Strijken

Mijn man draagt overhemden naar zijn werk, en eens per week strijk ik ze. helaas heeft mijn oude strijkplank het begeven en kocht ik een nieuw bij de kringloop voor 7,50€. Het strijkijzer is oud en eenvoudig maar heel goed.