dinsdag 25 oktober 2016

Kleding voor een prikje

Voor de grote kinderen besteed ik 300€ per half jaar aan kleding. Dat is een ruime schatting, soms kan ik er niet omheen  om meer uit te geven, omdat ze in een groeispurt zitten en veel kleding nodig hebben.
Maar de manier waarop je die kleding bijelkaar krijgt is een tweede. Zelfs voor puber kinderen is het mogelijk mooie kleding tweedehands te kopen. En voor volwassenen is tweedehands kleding ook geen ver van mijn bed show. 

Toen ik begon met consuminderen moest ik creatief zijn in het bedenken van besparingen. De grote kinderen waren nog in de basisschool leeftijd. Op een moment ontdekte ik de eerste webwinkeltjes met mooie kleding voor niet veel geld. Die webwinkeltjes hadden vaak ook uitverkoop en door middel van een nieuwsbrief bleef je op de hoogte van de nieuwe collectie. 
Marktplaats was ik ook al snel bij, daar kon ik ook mooie kleding kopen voor weinig. Ik herinner mij onze oudste op een foto van groep 3 met een donkerblauw esprit vest met een blousje eronder. Beide tweedehands. De groene schoenen kocht ik bij een restwinkel, een action was hier nog niet in de omgeving. Vaak hadden de kinderen kleding met merkjes aan, niet omdat ik dat persé wilde, in die webwinkels was het vaak merk wat aangeboden werd. Zo herinner ik het felgekleurde jurkje van c.akewalk voor onze middelste dochter wat ik kocht voor minder dan €5 euro. Het was echt iets aparts.  Zoals ik al zei, merken gaf en geef  ik niets om, ik keek naar het model en de prijs. Zo had ik mooie items van de Z.ara maar ook van B.enneton die winkels waren helemaal niet in de buurt toendertijd en door het www had mijn dochter al vroeg een truitje van united colors of benneton.
in de stad waar onze kinderen nu op school zitten was een tweedehands kinderkleding winkel waar ik een paar keer kwam toen er  50% korting was. Gaastra vestje gescoord op de rommelmarkt.

Nu anno 2016 is online winkelen de normaalste zaak van de wereld, Aliexpress, H&M, Zara alles is online. maar tweedehands is nog steeds mijn favoriet. 
Mijn man moet voor zijn werk net gekleed zijn. Ik heb de laatste jaren nooit meer een nieuwe spijkerbroek voor hem gekocht. Geef de zoekopdracht heren jeans maat 33/34 op marktplaats in, en je vind de mooiste miskopen van anderen. Ik koop voor 20/30 euro gstar/pallmall/ diesel jeans voor mijn man vaak met de kaartjes er nog aan. Omdat ik er na vele jaren wat handigheid in heb gekregen weet ik ongeveer wat de heren staat. Voor oudste zoon is het wat lastiger en kopen we liever nieuwe broeken omdat zijn maat niet vaststaand is. 
In de kringloopwinkel waar ik mijn vaste rondje loop, check ik altijd even de kleding en vond de laatste keer twee gala jurkjes, alvast voor het kerstgala van dochter voor 1€ per item had ik een vooruitziende blik want ze staan haar prachtig en nu moet ze ook nog kiezen. Als ze gekozen heeft gaat er één jurkje op de plaatselijke facebook marktplaats. 
Afgelopen vrijdag toen ik op de rommelmarkt was kocht ik een colbert van een goed merk voor man, een G.aastra zeiljack (van collectie vorig jaar) voor man. 
Dat scannen van goede kleding en je verstand wat zegt of je iets nodig hebt of niet, dat kun je trainen. neem voor de zekerheid een trui of broek mee die je kind goed zit en leg op het item wat je wilt. Mijn nieuwe jas voor €20

Op de school van onze oudste is merkkleding in, dat is al die zes jaar dat hij daar zit. toch maakt het hem niet veel uit wat voor merk zijn kleding heeft. Hij vind het belachelijk dat klasgenoten broeken van 140€ aan hebben. Toch was hij afgelopen vrijdag aangenaam verrast dat ik een trui/vest van s.tone i.sland uit de stapels kleding op de rommelmarkt viste. ik kocht hem voor 2,50€ riep mijn zwager die dezelfde maat als zoon heeft en die paste hem voor mij. Bingo lekker gewassen en mijn zoon was de koning te rijk. 
Dochter koopt heel veel vintage, net als ik, van maat 56 naar maat 48 kocht ik een jas van marktplaats voor €20. Voor jongste koop ik spijkerbroeken nieuw maar let op aanbiedingen bij de W.e of h.ema

Als laatste; Wees blij met wat je krijgt, bak een taart app een foto naar de gulle gever.
Onze jongste draagt kleding van de kinderen van mijn vriendinnen. onze dochter krijgt kleding van haar nicht en ik heb ook een heel aantal adressen waar ik de kleding naar toe breng.

Tips: 

 • Wees blij met de kleding die je krijgt, beloon zakken met kleding met iets zelf gemaakts of wat dan ook
 • Koop tweedehands niet alleen voor je portemonnee maar ook voor ons milieu
 • Stel een budget voor kleding vast per maand/kwartaal per jaar. kijk op de site van het NIBUD wat een normaal kledingbudget is. probeer er onder te gaan zitten. 
 • Tweedehandskleding zit soms een luchtje aan ;-) de genoemde trui van s.tone i.sland was gedragen door een roker. Eerst geweekt in wat biotex en daarna heerlijk wassen in mijn nieuwe wasmachine geen luchtjes meer geroken.
 • Strijk de overhemden lekker strak, en neem de basis schirts die daaronder gaan lekker mee. Vooral de boordjes poepie chic! 
 • Staat er in een nieuwe winterjas van de kringloop dat hij alleen gestoomd mag worden/ Voor drie euro probeer ik dat wel zelluf op mijn fijne was programma het is me nog nooit overkomen dat het raar geworden is.
 • Sportkleding zoals voetbalschoenen en dergelijke zijn ook goed tweedehands te koop, dat doe ik voor de oudste niet meer. Die moet echt goede passende schoenen hebben. maar voor de jongste is dat goed te doen. Scheenbeschermers kunnen ook voor de jongste prima tweedehands, ik kocht ook perfecte sneakers in zijn maat van k.swiss voor de freerunning lessen. Even wassen in de wasmachine, drogen met een prop kranten erin en ze zijn weer als nieuw.
 • Pas op je schoenen, maak ze schoon, en poets ze. Het setje van de foto heb ik verzameld bij de kringloop en rommelmarkten in de loop der jaren (behalve de h.ara ledervet mooi spul!)
 • was kleding apart, ik ben een waspurist ik hang tot heel laat in het seizoen kleding aan de waslijn buiten. Soms in de droger. En alles wordt gesorteerd in jeans/bont/zwart/fijn en wit.
 • Van strijken word ik zen! Heerlijk strijken met mijn ouderwetse strijkijzer.
 • Maak niet de fout dat overvolle kasten je gelukkig maken ik heb zelf maar drie planken in gebruik. Met twee basis zwarte jurkjes, een aantal leggings voor eronder, twee beha's een yoga broek, wat fijne vesten en thermo sokken ga ik de winter in. mijn zusje kan het niet geloven. ;-)