donderdag 20 oktober 2016

Algemeen budget 2

Voor de transparantie houd ik vanaf gisteren mijn uitgaven van het algemeen budget bij. Ik beschrijf daarbij ook de verschillende posten .
Bijvoorbeeld verzorging, kadootjes en dergelijke. voor een voorbeeld klik op de foto.
Omdat ik alles op één hoop gooi

Als je moet of wilt bezuinigen is het een goed idee om een en ander specifiek te beschrijven. Daar bedoel ik mee, alles te verdelen in postjes. Je hebt dan meer overzicht aan welke post je wat aan uitgeeft. Dat kun je heel netjes in een excel bestandje doen. maar ik schrijf dat in mijn agenda.
Kruis bij de bonnen aan wat eigenlijk niet nodig was of wat jezelf had kunnen maken. wees ook blij met de keuzes die je wel maakt. (Ik was blij met mijn citrus zeep van sonett voor €4,99) en bij welke post het hoort.
Als je goed kijkt dan zie je dat mijn maand wat eerder begon dan de 19e ik was afgelopen maandag in de gelegenheid om naar de stad te fietsen vlakbij, vandaar dat ik er een aantal boodschappen deed.
Het wordt berekend vanaf de 19e. als je alles tot 0 begroot, is dat niet mogelijk. Geef jezelf niet te veel ruimte om te marchanderen met budgetten. Het geeft het gevaar dat je over de gehele linie losser wordt. Dan hieronder nog wat tips, om het boodschappen budget op peil te houden.


 • Eet al je eten op: kook met restjes. Gebraden of gebakken vlees wat over is kun je invriezen. Zo maak ik vaak aardappelen/groente met een stukje eerder klaargemaakte vlees uit de vriezer. vries de gehaktbal in afgedekt op een bordje in de vriezer. Stop de volgende dag de ingevroren gehaktbal bij e andere restjes vlees in een grote diepvries bak. haal het eruit wanneer je er aan toe bent.
 • Las een restjes dag in, of vries restjes in. 
 • Het is al eerder gezegd op de markt is een gulden een daalder waard. plekjes op de paprika/ Kun je er af snijden. Kromme komkommers/ Heerlijk smaken hetzelfde maar kosten een lieve duit minder.

 ik heb nu twee vriezers, een onder de extra koelkast en een extra diepvriezer, ik vind het ideaal om veel vriezer ruimte te hebben. 

 • Maak op basis van een weekmenu je boodschappenlijst, ik moet er een voor twee weken maken.
 • Het lijkt op een inkopper, maar koop eten, echt eten. Natuurlijk krijgen onze kinderen soms frisdrank.
 • en ook chips maar doe het met mate. Wij hebben eens in de week frietjes met bijvoorbeeld een hamburger die ik zelf maak van gehakt. En ze mogen op woensdagmiddag en zondag een bakje chips. Knijper erop en het blijft wel vers. 
 • Maak zelf dingen van wasmiddel tot cake, van brood tot mixen voor de macaroni alles is zelf te maken en vaak veel goedkoper dan de kant en klare mixen.
 • Snijd je eigen groente pakketten. De moeder van een vriendin van mijn dochter had laatst een goede tip, koop veel groente als het goedkoop is en snijd alles in kant en klare macaroni/ nassi/bami/ soepgroente pakketten
 • Pureer tomaten als je ze goedkoop kan krijgen vries ze in of weck ze.
 • Onze zoon snapt nu ook dat lunch meenemen goedkoper is dan frikadel broodjes bij de Appie bovendien krijg je van een volkoren boterham met appelstroop geen acné ;-) ik investeerde in duurdere lunchbots bakjes en thermos bakjes. De volgende investering zijn drie dopplers. Mijn ervaring is dat goede lunchbakjes een goede investering zijn gebleken. ik heb tupperware bekers, appel bakjes, mepal bekers bij de kringloop vandaan gehaald die voldoen ook prima. 
 • Limonade, diksap, thee, koffie (de oudste) en water dat is wat ze hier drinken. De limonade voor jongste is tegenwoordig van cool bear. En soms sinas (oudste) of troebel appelsap (middelste)