maandag 10 oktober 2016

Algemeen budget - boodschappen - en tips

Zoals vaste lezers waarschijnlijk weten is mijn algemeen budget geraamd op €650 per maand.
Daar betaal ik de boodschappen, kapper, uiterlijke verzorging dingen voor huis en dergelijke van. voorheen had ik een boodschappen budget een verzorgingsbudget ed maar nu gooi ik alles bij elkaar en dat bevalt me wel.
De budgetten lopen van 19 t/m 19. We zijn een eenverdieners gezin en we hebben hoge kosten voor de studie van de kinderen en bijvoorbeeld het taxivervoer van onze jongste zoon. Daar staat tegenover dat we goedkoper wonen.
In ieder geval is het wel belangrijk om goed op te letten, zeker als je nog wat wils sparen.
om zo goed mogelijk uit te komen met het algemeen budget ben ik altijd op zoek naar besparingsmogelijkheden. Zo heb ik bijna een half jaar maandboodschappen gedaan bij de j.umbo. Dat doen we nu niet meer, het is veel lonender om naar de l.idl de slager, de markt, de tuinder en de bakker te gaan.
Er gaan hier grote hoeveelheden fruit en groente doorheen per week. Fruit mag je hier ook onbeperkt eten, maar in de praktijk komt het op twee maal daags uit.

Gemiddeld geef ik per week €17 per keer bij de groente man op de markt uit.
daar had ik deze keer voor:

2 galameloenen (gratis)
2 kg uien
bananen
2 kg rubens appels
2 kg paprika gemengde
2 ijsbergsla
500 gram champignons
2 brocoli
2 kg druiven
1 rucola
2 bakken aardbeien voor 1€ p stuk

Dit zijn niet allemaal biologische producten maar dat is voor ons niet te betalen om alles biologisch te eten.

Bij de tuinder kijk ik wat er is (dit is biologisch).

Altijd wel uien, prei/ bonen/ komkommer/ tomaten

Prijs gemiddeld €5 tot €10 per keer.

De bakker is €8 per week

De slager gemiddeld €30 euro maar daar zit ook boerderijkaas bij 10 per stuk en die hoef ik niet iedere week.

Bij de p.oiesz krijg ik 10% korting en koop ik diksap/ biologische honing, bieslook roomkaas, vaatwasmiddel tabletten. Dingen van de aanbieding soms.

Bij de L.idl koop ik eens in de twee weken nu mijn boodschappen.
Gemiddeld 100€ Zie bon.

Vorige week had ik nog €108 euro over van mijn algemeen budget. Ik heb daar de boodschappen van de L.idl nog mee kunnen doen. we hadden mijn verjaardag gevierd. Dus ik zal deze maand €100 euro boven budget uitkomen. Maar ik probeer de schade beperkt te houden.

kruiden en dergelijke als ik op een grote markt in de stad ben of in de bio winkel.

eieren bij de w.elkoop bio eireren

NB kleding hoort niet bij het algemeen budget: Later schrijf ik over uiterlijke verzorging en kadootjes.


Tips:

 • Betaal je boodschappen contant, neem je budget per maand of per week op.
 • Houd je uitgaven bij, streep aan wat niet had gehoeven maw wat je niet had hoeven kopen.
 • Als je pint houd dan de uitgaven bij in je telefoon
 • Probeer te eten uit de voorraad. 
 • Neem de tijd om aanbiedingen uit te zoeken en laat je niet verleiden in de winkel tot onzinnige aankopen. Geloof me na vijf jaar koop je geen onzin dingen meer. (alhoewel bekijk mijn L.idl bon en kijk maar eens kritisch naar de chocolade pindas voor zoontje ) 
 • Vries restjes in, hoe klein ook. Het is altijd een fijn prakkie voor een hongerige puber zoon op een regenachtige middag in de herfst.
 • Op de markt is een gulden een daalder waard. ik doe daar nu een maand boodschappen en ik heb er van alles gratis gekregen.
 • Wees creatief met goedkoop fruit en dergelijke. Ik heb dit weekend jam gemaakt. 3 grote potten van 1 kg aardbeien. Je kan sommig fruit ook invriezen'
 • Ik maak bijna alles zelf, daarmee bedoel ik mix voor nassi, macaroni mix, lasagna saus en pannenkoekmix. 
 • Bewaar restjes (ongekookte) pasta die je niet hebt gebruikt in een grote weckpot. Als je genoeg hebt kook je met de variatie pasta een lekkere pasta. met bijvoorbeeld een restje uien/knoflook gezeefde tomaten en Italiaanse kruiden, ook nog goedkoop.
 • Aan het einde van je budget? En nog een paar dagen over? Broodpap/ pannenkoeken/ restjes soep en een pak diepvries hamburgers draai je snel een fijne maaltijd in elkaar zonder dat het veel geld kost.
 • at je vindt mag je houden, in de gemeente struikjes toch wel? Dozen met appels/ hazelnoten/ bramen en stoofperen heb ik wild geplukt.
 • Maak je eigen kruidentuintje met incourante kruiden plantjes met korting in een bak water zetten en in je kruidenbak planten. ik heb er een in de vensterbank en in de moestuinbak. De marjoraan is nu geoogst anders overleeft ie de vorst niet.
 • Rucola heb ik nu moeten kopen maar doet het erg goed in een simpele bak met aarde en groeit fijn door
 • Ik heb ruim vier kilo tomaten geoogst van 4 plantjes van 10 cent langs de kant van de weg. doe ze in kokend water, ris de schil eraf, stop in blender, vries in. 
 • Maak je eigen limonadesiroop vlierbessen (pluk ze nu) vlierbloesem ( ik heb nog vier liter staan van vorig jaar) met sinaasappelen van de markt.
 • drink thee! Super goedkoop vooral als je de theezakjes bewaard totdat ze het niet meer doen.
 • Gooi nooit oud brood weg, maak er wentelteefjes, toasted bread of tostis of broodpap of of
 • Stukje kroeppoek over? In een afsluitbaar broodszakje blijft het hier nog een tijd knapperig. 
 • een basisrecept voor nassi mix kun je ook gebruiken voor bami ;-P
 • Check je bon, neem de bon aan en bekijk of ie klopt. vorige week deed ik de volgende boodschappen (zie foto) ik kocht dure waldkorn en spelt crackers voor mijn man, die eet geen brood meer. met de veronderstelling dat ze vijftig cent goedkoper waren, aangezien er een bordje voor hing met een prijs van 1,59 uiteindelijk betaalde ik 2,09 het gaf gemopper bij de service balie want het was reclame van vorige week wat er niet was weggehaald, dat kon ik niet weten natuurlijk!. maar goed het was weer een euro!
 • Pinterest voor alles, tips om zelf drogerdoekjes te maken je eigen vaatwasmiddel en dé tip om je douche weer blinkend schoon te krijgen.
 • Mocht je goed tegen de verleidingen van de x.enos en de a.ction kunnen check daar de levensmiddelen eens. ik kocht voor €1 per 4 stuks hele grote wraps meergranen en multikorn. Die kun je vullen met van alles en lekker! voedzaam ook. ik kocht ook een hele grote pot pesto en fijne olie. En thee van zonnatura