woensdag 30 januari 2013

Het goede komt van boven

Inmiddels wonen we dertien jaar in dit huis. Bijna alle lak is van de plintjes en deuren en ook de muur mag wel weer eens geschilderd worden. Maar first things first. Dat gaan we in het voorjaar oppakken.

Het goede komt van boven en dit weekend was dat zeker niet het geval.
Boven de tv viel een glazen plaat naar beneden in stukken op de grond. Vervolgens vielen de houders naar beneden. Scherven brengen geluk maar wij konden er niet echt om lachen. We hadden spullen nodig om de gaten opnieuw te vullen en een plamuurmes te kopen. De goedkoopste wast 1,39, maar het vulmiddel tien euro. Dat heb ik betaald van het boodschappenbudget. Dat had gevolgen voor het zondagochtend ontbijt, we eten normaliter dan een wat uitgebreider ontbijt met warme broodjes.
Maar deze zondagochtend hadden we niets behalve gewoon brood, en ik had wat eitjes gekookt. Het viel iedereen op dat er geen warme broodjes waren en mijn man vond het wel mooi. Hij zei  na mijn uitleg "Zo hoort het te zijn je hebt een bepaald budget en als je dat aan wat anders uitgeeft heeft dat consequenties voor het andere. ¨
Zo bespraken we zuinig leven en ik vroeg de kinderen wat ze er eigenlijk van vonden dat we iedere dag aan het besparen zijn. Oudste vind het fijn dat ik hem kan helpen met zijn planning en huiswerk en als hij ziek is dat ik dan thuis ben.
Het is wel anders dan bij vriendjes die hebben vaak een playstation en chips en cola. Dat heeft hij niet maar hij kan wel met de trein naar school.
Onze dochter wil heel graag een andere fiets voor haar verjaardag. En haar fiets is ook echt aan vervanging toe. (Ze weet niet dat ik onderhand al een paar weken aan het bieden ben op een fiets. Het lastige is dat ik niet boven  mijn verjaardagsbudget wil uitkomen. En die is vijftig euro. )
Man vond al dat besparen goed en noodzakelijk maar  vond dat ik ook wel eens te ver ging. Op mijn vraag wanneer ik dat deed zij die "Toen je het overgebleven ei van middelste in een bakje gooide en in de koelkast zette, en het savonds weer door de sla gooide..
Zal ik hem maar niet vertellen dat ik de korsten van het brood bewaar in blokjes snijd op bak met olijfolie en knoflook en vervolgens door de groentesoep gooi. :)

Hebben jullie ook echte vrekken gedrag.?????