donderdag 1 maart 2012

Tips voor uitjes

Ik wil met jullie mijn tips delen voor gratis uitjes of uitjes die bijna niets kosten. In de vakantie lijkt het wel of iedereen in mijn omgeving naar de film/ winkelen/ overdekte speelparadijzen gaat. Of op wintersport..
(hoezo recessie? Of alleen aan de onderkant/ of de bewuste kant van deze samenleving?)
Anyway het leek mij grappig om wat tipjes te delen.
Houd wel  in het achterhoofd dat ik op het platteland woon, met vlakbij bos en water...

Ga naar het bos op de fiets. Neem een grote picknick mand mee met een plaid. Stop onderweg talloze malen bij een paddestoel, tor of bijzondere vogel. Scoor een verrekijker bij de kirngloop en verzamel mooie bladeren. Maak voor grotere kinderen hun eigen vogel/ dieren spot boek van op elkaargeplakt oud papier, en doe er een kaft om van oud karton. Bij slecht weer neem je de auto (ik heb geen auto) en picknick je in de kofferbak.

Spreek een andere keer af met die vriendin/kennis/familielid voor een verjaardag. We gingen op de fiets naar een naburig dorp. De kinderen konden heerlijk spelen met elkaar, en ik had de tijd om te kletsen met de gastvrouw. De kids namen het schrift weer mee want we fietsten door een natuurgebied.

Maak gebruik van gastvrijheid van familie of kennisen. Dochter gaat vaak logeren in de vakantie bij opa en oma.

Doe mee met het Greenteam van Greanpeace! Maak een prikstok, doe een lichtgevend hesje aan en verzamel straatvuil. Maak een foto van de actie en mail naar de site van greenpeace. Lever het afval bij de milieustraat in.

Organiseer een filmavond met een opgenomen film en zelf gemaakte popcorn.

Vraag vriendjes te eten en bak stapels bloem of boekweiten pannekoeken. Feest!


Ga naar een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten ofzoals bij ons het Fryske Gea. Pas op dat je niet in de verlokkingen komt van dure activiteiten. Maar ga zelf op avontuur met een gratis route (doe wel even een euro in de daarvoor bestemde giften bus) neem de kabouters/poppetjes/dieren van thuis mee en zet een kleine kabouter/poppetjes/dieren speurtocht uit.

Een leuke dag uit, is het Fries -Drents landschap in Elsloo Friesland er is daar een familiepad. Heel goed te doen voor peuters en pappa s met draagzakken of kinderwagens.
Laat je niet verleiden door het aangrenzende terras maar neem een uitgebreidde picknick tas mee. Met warme worstjes/ pizzabroodjes/

Ga naar zee, rennen, vliegeren, scheppen en kastelen bouwen, zorg na afloop voor warme choco in een thermoskan (gemaakt van 1 liter warme melk met 5 eetlepels cacau en rietsuiker, honing of stevia)
Smeer veel broodjes pindakaas en appelstroop!

Mijn zoon gaat zelf met vriendjes wel eens naar de papierbak. Gisteren viste hij er 6 donaldduckjes uit.

Geef de kids twee euro en laat ze dat verbrassen bij de kringloopwinkel. Ze hebben altijd wel ïets'nodig en jij bent na de vakantie weer de baas over de vuilniszak. Sommige rommeltjes missen ze niet eens als ik dat weggegooid heb.

Bak koekejs, muffns, cakejes met de kinderen, zelfs peuters vinden koekjes uitsteken geweldig.

Spaar in de weken voor de vakantie in de pretpot geld wat overblijft van het boodschappenbudget. En ga er lekker van zwemmen! Heerlijk. Maak als traktatie zelf een zakje met lekkers voor op de terugweg. Ik ga dan met de bus dat is op zich al een uitje.

Maak gebruik van dingen die gratizzzzz zijn en anders geld kosten. In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen in Friesland op vertoon van pake en beppe naar een museum. Grijp je kans!

In Friesland is voor kinderen tussen 0/11 de trein gratis in de vakanties. Maak er gebruik van! Ga naar een mooi park toe en vervolgens weer terug met de trein~!

En voor de rest bouw hutten, maak tekeningen, kralenkettingen, lego huizen en al wat dies meer zij..


Het is vakantie voor bijna niets!

12 opmerkingen:

 1. Leuke tips! Volgens mij woon ik op een zelfde soort locatie als jij, dus ze zijn goed van toepassing hier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, ik ben in de vakantie naar Hasselt geweest. Super boddy's alle entree was gratis!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor wat oudere kinderen is dat idee van die thuis film wel heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mijn kinderen zijn al lang en breed uit huis maar je blog doet me denken aan de vakantie's die we vroeger inderdaad zo inrichtten met hen. Altijd wilde er wel een vriendje en vriendinnetje mee. Soms moest het gewoon bij toerbeurt zo populair waren onze vakantie's. We hadden een heerlijk oud caravannetje en stonden op campings van Staat Bosbeheer. De kinderen erbij in hun eigen tentje en dat vonden ze gaaf. Wat een tijden. Ontzettend leuk om aan terug te denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Net zo als mijn voorganger het beschrijft was het ook bij ons. Ik denk dat overal wel leuke dingen te beleven zijn. Wat we vroeger ook vaak deden was rietjes in stukjes knippen en dan een ketting ervan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooie lijst! Leuke uitjes hoeven echt niet duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke tips! Wij ruilen van huis met mij vader. Ook leuk. Hij in Brabant en wij op vakantie in Drenthe.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey spaarmoeder, je mag ook in ons huis hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke tips! En het komt er maar weer op neer even terug te kijken in de tijd en te doen zoals men toen deed. Leuk en goedkoop.

  groetjes,
  Nena

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Straks ook weer museumweekend, gratis intree bij div. musea.
  Lekker naar de boer, open dag bij de biologische boer, we zijn hier lid van de IVN, die organiseren ook leuke dingen, die een kleine bijdrage kosten, fugelhelling in Ureterp, kost 2,- p.p., vogelopvang en andere dieren.
  Naar Peasens Moddergat, lekker bij de zee langs lopen en schelpjes zoeken, blote Fuottenpad, bij Surh.veen leuk natuurontdekpad, of een paaltjes route in het bos volgen, ik vind het ook een sport om voor weinig geld een leuk uitstapje te kunnen maken

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijk allemaal gratis dingen doen in de vakantie.
  Maar sommige mensen worden (lijkt het wel) alleen blij als het veel geld kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een leuke tips allemaal! Ik ben met mijn twee kinderen een weekendje weg geweest naar Breda. Hotel lag perfect op de markt gelegen en in de buurt heb je een park.Daar hebben wij met een kleedje en wat speelgoed een heerlijke middag gelegen.

  BeantwoordenVerwijderen