woensdag 21 maart 2012

Eten uit de moestuin

Van mijn moeder krijg ik weleens een boek als ze aan het opruimen is. Nou ben ik zelf ook aan het opruimen, dus vindt er bij mij ook een schifting plaats.
Toch kreeg ik twee jaar geleden het boek "Gezond en lekker eten uit de moestuin"van Meta Sandberg.
 foto van www
Het is uitgegeven in Stockholm in 1980.

Ik wil met jullie de volgende tekst delen

AL schrijvend luister ik naar de stemmen uit de radio, het wordt er niet vrolijker op. De broekriem moet nog weer meer worden aangehaald. De etenswaren worden weer duren, maar de lonen zullen de prijsstijgingen niet voldoende kunnen volgen.Hoe moeten werknemers hun hoofd boven water houden? Hoe moeten gezinnen met kinderen rondkomen? Zijn mensen dan niet in staat om zelf iets aan te doen en slaaf van hun gewoontes? Nee toch? Wij kunnen nog altijd vrij kiezen, onze voorkeur uitspreken binnen de perken van ons budget?En laten we eerlijk zijn, heel veel van de boodschappen die in onze boodschappentas belandt is toch volstrekt overbodig, voorziet niet in onze levensbehoeften. Doet eerder het tegenovergestelde.De feestelijke tint van het leven zit toch niet in het nuttigen van chips, zoetigheid en patat maar  kan evengoed in een goedbereide maaltijd, het opdienen ervan en de gezelligheid aan tafel genoten worden. Met andere woorden kwaliteit in plaats van kwantiteit! Maar is kwaliteit dan niet duur? Nee, niet altijd- een oud Engels spreekwoord zegt immers "The best things in life are free

Het zou dus zo in 2012 geschreven kunnen zijn.Dit boek beschrijft de smaak en toepassing van veel populaire kruiden uit de tuin. En combineert een groentesoort met kruiden. Het beschrijft uitgebreid het kiemproces. En geeft recepten aan mensen met meer tijd dan geld! (voor de mensen van slowliving)
Ik wil ook een recept met jullie delen! Uit dit boek gebruik ik de pastasaus

Tomatensaus
1/2 kg tomaten
2 uien 
1 eetlepel oregano
2 eetlepels gehakte peterselie


Dit alles in de blender mixen


Tomatensaus 2
1 grote ui
1 gepelde knoflookteen
kruidenzout
1 mespunt basilicum
1 eetlepel olijfolie


De gesnipperde uit fruiten in de olijfolie. De tomaten en knoflook toevoegen en kruiden.
20 minuten laten sudderen. (lekkerder dan b.ertoli saus)

Ik kreeg 10 kilo! uien en maak maar eens wat tomatensaus in met gezeefde tomaten.

 En om het voorjaar te vieren (ik vond de eerste brandnetels alweer in mijn nog niet omgespitte moestuin)

Voorjaarssoep (zuiverende werking)
Een handvol van de volgende ingredienten


schoongemaakte paardebloem wortels
blaadjes van de berkeboom
blaadjes van de bosaardbei
jonge brandnetels 
gehakte bieslook


1 geraspte knoflookteen
1 liter boullion
1 1/2 eetlepel boter
2 eetlepels bloem
4 eetlepels fijngesnipperde ui


Kook de paardebloemwortel gedurende 5/10 minuten in de bouillion. voeg de blaadjes en de knoflook toe en laat het geheel enige minuten doorkoken. Hak het mengsel  het liefst met de staafmixer. De soep met de boter en de bloem binden.

8 opmerkingen:

 1. Tijdens de crisis van de jaren 80 zijn mijn ouders ook met hun groentetuin gestart. Wat dat betreft klopt het plaatje helemaal. En ja, het zou zo maar van toepassing kunnen zijn op deze tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders ook! Langs het spoor! Kroppen sla zo groot als ik weet niet wat. Ze hadden toen ook nog een ideaal van zelfvoorzienend leven

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat grappig het kan inderdaad in het nu geschreven zijn! En die recepten neem ik over!Thanxs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke recepten en een geweldig kookboek. Het is weer actueel aan het worden inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het kan zeker voor nu geschreven zijn.
  Zou op zich best wel zelf een groentetuin willen ware het niet dat mijn kinderen zulke slechte eters zijn, dat ik bang ben dat ik meer moet weggeven dan dat ik zelf kan gebruiken.

  Groet, Danique

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo leuk, die ouwe kookboeken!
  In gedachten zie je die mensen van vroeger dan ook bezig (heb ik altijd).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Een andere manier van leven Vond ik ook

  @Valhalla Ik weet dat je aan het opruimen bent maar mocht je hem eens ergens voor een habbekrats tegen komen, het is echt een Valhalla kookboek!

  @Danique in principe is mijn oudste ok een slechte eter maar ik prikkel wel met lekker en goed gekruid eten zijn eetlut. Vooral ook met basis produkten. Ik zou het soepje gewoon eens proberen. En tomaten kun je gewoon in een doorgeknipte shopper kweken probeer maar eens!

  @Jolanda inderdaad er staan ook van die gezellige hippie plaatsje in je ligt in een deuk

  BeantwoordenVerwijderen
 8. He ja langs het spoor dat had mijn vader ook een tijd. Later hadden we een tuin bij huis. Mijn moeder had er helemaal geen oog voor dat vond mijn vader dan weer niks natuurlijk al weckte mijn moeder wel alles van groenten tot vlees. Ze maakte ook schapenkaas wat verkocht werd bij de groente boer, ik heb het nooit meer zo lekker geproefd. Het arme mens kon ook niet alles met 4 kinderen om haar heen.:))

  BeantwoordenVerwijderen