dinsdag 17 januari 2012

Een dag uit het leven van een huisvrouw

Ik noem mijzelf een huisvrouw. Al werk ik op donderdag in ons IT bedrijf. Ja ons, want in november is het een VOF geworden. Dat scheen belastingtechnisch beter te zijn. Maar om een lang verhaal kort te maken ik verdien er geen duit mee.
Mijn dag begint al om half zeven want onze zoon vertrekt om half acht naar de trein. De jongste is dan ook al wakker. Hij is twee. Nadat ik mijzelf heb gekleed, dek ik de tafel. Daarna begin ik brood te smeren voor man en zoon. Ondertussen maak ik de pap voor jongste.
Man komt ondertussen beneden. Om half acht roep ik dochter. Ik pak vijftig cent uit het kleingeld potje voor zoon voor een c.up a soup op school. Hij eet s ochtends twee boterhammen en een appel op de weg naar de trein. Voor tussen de middag maak ik er vier en een cakje of muffin. Voor man smeer ik er zes.
Daarna maak ik het fruit voor dochter. Zoon vertrekt, man vertrekt om acht uur.
Dochter stapt om kwart over acht op de fiets. Ik zet dan de tv even aan voor zoontje van twee. Dan haal ik zijn kleding uit zijn kamertje.
Dan doe ik de gordijnen en de ramen open voor de broodnodige ventilatie.
De bedden sla ik open. Ondertussen roept zoontje dan wel weer.
Als ik hem gekleed heb, ruim ik de vaatwasser uit. Zoontje wil meestal helpen. Of hij trekt aan mijn kleren om te gaan spelen! Ik heb eens ergens gelezen dat je geen thuisblijfmoeder bent voor de dweil, En dat is natuurlijk ook zo.
Favoriet van onze zoon is meestal de duplo trein. Oudste heeft die ooit van een neefje gekregen. Het is fantastisch speelgoed.
Hij heeft nu ook een oud spel van dochter met een spiegel gekregen als je daar op een knop drukt dan komt er een heks of een prins. Prachtig vind hij dat.
Om tien uur kijkt hij naar de Cbeebies. Daar is een man in die groenten verbouwd met kinderen zo prachtig gemaakt!  Het lijkt nu wel dat hij de hele ochtend tv kijkt maar in totaal is het ongeveer een half uurtje. We gaan na de koffie altijd even naar buiten. Was ophangen in de achtertuin. Hij sleutelen aan zijn driewieler, of we maken een wandeling.
|Om elf uur begin ik met het maken van het warme eten.

Als dochter thuis komt dan gaan we warm eten. Na het eten breng ik zoontje in zijn bedje. Als dochter weer naar school is begin ik hard met het huishouden.
Wasjes draaien en opvouwen, of andere dingenuit mijn schema. Het is altijd rennen om alles voor half vier als ik zoontje weer wakker maak klaar te hebben.
dochter komt dan ook weer thuis. Soms speelt ze met iemand of ze moet paardrijden.  Meestal als er een vriendinnetje komt spelen dan verzin ik wel iets. Koekjes bakken ofzo. Ik ga ook vaak met zoontje nog fietsen. Om half zes eten we. Wij brood de mannen warm uit de magnetron. S avonds alles onder de douche of uitgebreid wassen. Om half acht zoontje voorlezen, en dochter een lang verhaal.
S avonds overhoor ik grote zoon of we nemen samen de planning door.
Na de koffie en voor het slapen gaan, als ik geen vergadering heb, ruim ik de was op in de kasten. Om tien uur relax ik meestal even in bed met een boek.

Ik vind mijn dagen best druk. Wel drukker dan toen ik nog werkte maar toen was het veel meer stressen. Mijn man vroeg mij vanochtend wat ik ging doen. Ik mompelde nou ja het huishouden. Hij lachen. Vind je dat nou niet saai altijd dweilen en soppen. Nou ja ook wel eens, maar ik vind het helemaal niet erg, ik vind het echt heerlijk eigenlijk. Terwijl ik het huishouden doen echt niet altijd leuk vind.


Als ik dit schrijf vind ik best dat er veel gedaan wordt. Hoe ziet jou dag eruit?

9 opmerkingen:

 1. Je bent niet thuis voor de dweil. Goeie :) Leuk om te lezen wat je zoal doet op een dag. Begin het te herkennen!

  Ik vind het wel relaxter dan thuis zijn wat betreft rust in mijn hoofd. Maar ik ben hier ook heel de dag bezig hoor ik ren me kapot!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat ik daar maar eens een keer een blogje over ga schrijven, je brengt me op een idee!

  Leuk dat we even bij jou mee mochten lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Valhalla, precies zoals je schrijft het geeft meer rust in je hoofd. Maar zeker niet qua fysieke inspanning.. Zegt ze kijkend naar de twee volle wasmanden op de eettafel.

  @Lisette Ik echt heel erg benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het heel goed als mensen de keuze maken thuis te blijven voor de kinderen. Als ik die keuze zou hebben zonder dan drie hoog tussen de aso's te moeten wonen, dan zou ik die ook gemaakt hebben. Helaas verdient mijn man niet gneoeg om voor ons een redelijk inkomen te genereren. Dus werken we allebei maar 27 uur.
  Mijn werkdagen (3 per week) zien er zo uit:
  ochtenddienst: 5.30 opstaan, aankleden, eten etc. Pauzehapje klaarleggen voor dochter van 8. Haar kleding klaarleggen. Pa handelt de rest af.
  om 17.00 uur kom ik weer thuis en ga ik meestal koken.Na het eten ruim ik de vaat op, doe ik met dochter wat huiswerk, of we kletsen gezellig wat. Daarna ga ik haar laten douchen, lees een verhaaltje voor, leg ze in bed. Dan ga ik naar beneden, zet koffie, drink koffie en dan is het al snel 23.00 uur en ga ik naar bed. Waar is manlief in dit verhaal? Nou, die zit op de bank....
  Maar die strijd heb ik opgegeven.
  Als ik avonddienst heb, doe ik smorgens alles rondom het naar school brengen, doe nog wat in het huishouden, kook het avondeten voor iedereen en ga naar mijn werk. Dan kom ik om 22.30 thuis, douche me en ga naar bed.
  Op mijn vrije dagen (soms door de week, soms in het weekend) hangt het af van de mogelijkheden, en probeer ik ergens tussendoor mijn huishouden te doen.
  Dus of je het echt rustiger hebt als je werkt? Ik denk het niet als je gezin gewoon doorgaat thuis...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op het moment ziet mijn dag er verbrokkeld uit. Allemaal losse flarden, en karweitjes. Vooral door de verhuizing. Ik verlang naar wat meer rust en structuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik was vroeger ook thuisblijfmoeder. Ik vond het heerlijk, alles liep gestructureerd. Kinderen,echtgenoot en ikzelf voelden ons er prettig bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mijn dag ziet er ook ongeveer zo uit, maar wij eten tussen de middag brood. Twee dagen per week komt vriend om zes uur thuis en ga ik om half zeven weg voor colleges, dan is het wel even rennen dus. De rest van de week is het rustiger. En in het weekend (en de avonduren) studeer ik, dus dan gaat vriend vaak op pad met de kids.
  Ik vind het thuisblijfmoederschap ook een drukkere baan dan toen ik nog buitenshuis werkte, maar wel heel bevredigend (al zou ik de uitdaging van mijn studie toch ook niet willen missen). Vooral fijn dat je er kunt zijn voor je kinderen, wanneer ze je eens extra hard nodig hebben ;)

  Pauline.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @ Nane
  "Waar is manlief in dit verhaal? Nou, die zit op de bank...."

  Ja, dan is het denk ik altijd druk, of je nou werkt of niet. Pittig om de 'last' van het huishouden en de kinderen niet te kunnen delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Pauline Ik heb er een behoorlijke zware bestuursfunctie bij. En wil ook mijn studie psychologie weer gaan oppakken. Maar ik weet eigenlijk nog niet echt waar en wanneer.. Ik vind he super druk.
  Mijn man neemt ook geregled de kinderen even mee, ging met de kinderen naar het zwembad (zwemles) enzovoort. Maar het is logisch dat ik de huishoudelijke taken op me neem. Gezien de tijd verhoudingen. Toch vind ik het een hell of a job, af en toe

  BeantwoordenVerwijderen