donderdag 22 december 2016

Make it a december to remember 2

Kerst gaat om meer dan eten... laten we dat voorop stellen.
Maar op een of andere manier, doe ik altijd meer mijn best voor het eten dan anders. Tenminste het wordt wat meer uitgebreid. Maar hoe kun je die kersttijd wat consuminderig doorkomen? Ik durf niet te zeggen dat ik een consuminderaar ben, volgens mij moet ik daar nog veel over leren. Maar ik kan wel redelijk creatief zijn met een krap budget. Daarom wat tips voor een consuminderig kerst. Alhoewel het natuurlijk het consuminderigst is om er geen aandacht aan te besteden en er gewone zondagen van te maken.
Daar kies ik niet voor. Ik maak van alle feesten een traditie. Bij Sinterklaas iets eigengemaakts en pepernoten en chocolade muizen, pasen een lekker ontbijtje en een gevonden paastak met wat eieren van de kringloop. De grote kinderen vinden dat ook nog steeds erg plezierig en herinneren zich de tradities meer dan het materiële. Dus het feestje wat ze vierden, maar niet de cadeaus die ze kregen.
Dat over tradities. Maar hoe houd je de kerst en de dagen daarna nog wat betaalbaar?


Cadeaus


  • Ik ben er verbaasd over, en zijn kinderen die cadeaus krijgen van Sinterklaas en bij de kerst. Mijn advies doe een van de twee, kinderen krijgen al zoveel indrukken te verwerken tijdens de kerstdagen dat mijn voorkeur uitgaat naar de traditie van Sinterklaas al dan niet met gekleurde pieten. Om het uitgave beleid met betrekking tot cadeaus betaalbaar te houden kun je mijn posten over de Sinterklaas er bij klikken klik en klik
  • Je krijgt ook cadeaus, man kreeg een pakketje op zijn werk, een mooie fles rode wijn en een cadeaubon. Zoon krijgt ook een kerstpakket. En de kinderen kregen wat van het vrijwilligerswerk wat ze beide doen. Ik hoef geen kerststollen te kopen. ;-) Ik probeer alles te gebruiken, ik weet nog niet wat in zoon zijn pakket zit. Maar zelfs speciaal biertjes en wintergelei en dat soort dingen bewaar ik keurig. Dat eten we niet maar kun je mooi als cadeau weggeven met een mooi bier glas erbij. Vorig jaar kregen we een heleboel flessen wijn, en met gevonden wijncadeauzakken bij de kringloop heb ik drie keer mooie cadeaus kunnen geven met dure flessen wijn die we niet drinken. Bewaar alle cadeauverpakkingen netjes. Die hergebruik ik.
  • Ik geef ook cadeaus, de juffen en stagiaires krijgen wat en ook de chauffeur van de taxi van jongste kreeg het volgende zie foto:_)  De verpakking kwam van een pakketje wat mijn man op zijn werk kreeg, en het biertje ook. Het kleine pakje koffie was in de reclame vorige week, Het koffieblik kwam uit de cadeautas, en de beker bij de kringloop vandaan. De kerstster heb ik ooit als zakelijke kerstkaart gebruikt, er zit een kerstkaart bij die ik drie jaar geleden over had en een tekening van zoontje. Ik denk dat het een leuk pakket geworden is met allemaal dingen die ik in huis had. Voor de juffen heb ik waxinelicht houdertjes gekocht in de sale 2+1 gratis.

    Decoratie
  • De kringloop ligt na de kerst vol met gekregen maar niet mooi bevonden spullen uit kerstpakketten maar je kunt vaak ook een hele tas vol met spullen kopen voor 1€, eigenlijk heb ik al mijn decoratie van de kringloop of gekregen. kerstkaartjes die tevens fungeren als kerstboom hanger bewaar ik allemaal. Tevens het eigengemaakte kerstspul. Ook bij winkels gooien ze vlak na de kerst alles in de sale. Heb je chocola nodig om chocopasta te maken? Grote kans dat je de spullen na de kerst voor een habbekrats kan kopen. Koop alleen wel als je het nodig hebt.
  • kaarsen zijn hartstikke duur kijk eens bij de kringloop. Dinerkaarsen heb ik in alle kleuren van de regenboog. Ik leg door het hele jaar een voorraadje aan. Dit jaar vond ik de foute kitcherige waxine licht houdertjes met hout uitstraling van de a.ction leuk. ik ging overstag en een kleine vijf euro lichter heb ik die gekocht als nieuwe decoratie.
  • lichtjes in de kerstboom kun je ook in de opruiming kopen na kerst. Dat heb ik vorig jaar gedaan met een lange LED slinger voor in de kerstboom. Eerst was hij bijna 40€ maar na korting betaalde ik er de helft ongeveer voor. Maar ook bij de kringloop heb je van die mooie ouderwetse die op kaarsjes lijken ;-0
  • het goedkoopste is om de kerstboom uit je tuin te graven, en dat is precies wat we met deze boom die we nu hebben gaan doen. Als het niet gaat vriezen ga ik in de tweede week van januari een groot gat graven in de voortuin, daar heb ik een hele goede plek voor uit gekozen en hoop ik dat ie aan slaat. We hebben dit jaar een kerstboom met kluit voor 32,50 gekocht. Genoeg had een leuk artikel over kerstbomen klik
  • Ik vind de mooiste decoratie maken de kinderen zelf.... Een kerstboom op een wc rolletje glitterster voor in de kerstboom.. We hebben zelf wat Mandelas gekleurd en in de boom gehangen. Blog vriendinnen Helena en Valhalla nou wonen die ook in het (kerst) paradijs op aarde... Maar die schreven mooie blos over kerstdecoratie.
Kerstdiner
Als je kerstfeest viert met je familie, probeer de kosten binnen budget te houden en ga niet uit eten... Das duur... Kun je niet anders budgetteer een budget hiervoor en maak er ruimte voor in je december budget... Maar liever doe het gewoon niet.... ik schrik van die prijzen..
Alhoewel ik sta dus een dag in de keuken hhahahhahah grapje..
Ik heb wel eerder geschreven over een budget kerstdiner, maar dat is echt mogelijk. ik heb voor dit jaar gourmetschotels van net na Sinterklaas met 35% korting ingevroren. Afbak Stokbroden aan de datum met korting en ingevroren.. Een rollade heb ik ook met 35% korting gekocht bij de A.ldi. Die is voor tweede kerstdag. Ik koop groente van het seizoen, en de spruitjes zijn super goedkoop. Ik maak van winterwortelen lekkere salade. Ik heb pommesduchesse erbij en eigengemaakte opgebakken aardappelen. Die maak ik zo. ik kocht een zak van 10 kilo Bildstars bij een boer in de buurt vijf euro meende ik. Gewoon van zijn eigen tuin zonder gif. Ik schil ze snijd ze in stukken en kook ze even in water met wat zout.. En dan.... Uit laten lekken in een vergiet. Zet een koekepan met een klont roomboter op en laat het langzaam smelten. Doe de aardappeltjes erbij, de boter hoeft nog niet helemaal gesmolten te zijn. Zet de pan op hoog vuur en gooi wat zeezout en paprikpoeder erover heen en bak ze lekker bruin. Als ze lekker zijn gebakken laat je het op laag vuur nog even gaan. Iedereen houdt er hier van...
Appelmoes of eigengemaakt of in een pot... (ik wil ook wel eens vrij) erbij en rauwkost, en o wat eet iedereen kostelijk. We eten tweede kerstdag met zijn 9 en. De beide ouders van mij en mijn man komen bij ons eten.. ik vind het niet fijn dat ze alleen moeten zitten met kerst... al vinden ze dat zelf niet erg. Ik denk dat ik in totaal voor het eten op 20€ uitkom... De rollade was 5€/ zalmmoot voor dochter zat nog in de vriezer, 4 hamburgers slager €4, jachtsaus eigengemaakt van kastanje champignons, winterwortelen 50 cent, appelmoes ? heb ik nog in voorraad, Pommes duchesse 2 zakken €1,50. Wijn wordt meegenomen door mijn moeder en het toetje door mijn schoonmoeder.
Vooraf soep, groentesoep volgens dit recept op de foto het komt uit de SPAR folder...
en pompoensoep waarvan ik ook alles in huis heb en de pompoen heb ik gekregen. Ik maak ook zelf kruidenboter uit een kookboekje wat ik van mijn schoonouders kreeg. 
 de roomboter had ik al eerder gekocht... Iets lekkers voor bij de gewone filterkoffie, zijn appelflappen met gekregen appels en bijna geen suiker. bovendien heb ik echte kerst vormpjes waar ik koekjes mee ga bakken met zoontje zaterdag. in een avondje heb ik bovenstaande klaar. Ik ga niet lopen stressen. 
Servies: ik heb gewoon ons eigen servies en glazen van de kringloop.

kleding

Sorry maar echt hé er zijn mensen die nieuwe kleding kopen voor de kerst. Ik heb dat nog nooit gedaan alleen gala kleding voor dochter voor het kerstgala. Ik kocht wel een wit overhemd voor zoon maar dat was voor een presentatie. De gala kleding kwam eerder al van de kringloop. Maar echt hé koop je nieuwe kleding voor kerst? Een zwart fluwelen jurkje met palen van hakken? Ik zag dat bij het kledingpakket (daarover later meer) wat ik kreeg van kopka wat netjes bij zat.. Doe ik dat aan. Zoontje heeft nog een overhemd van een vriendin gekregen. kleding krijgen ze wel maar uit de sale en omdat ze het nodig hebben voor school. Geen vlinderstrikken en lakschoentjes... Maar misschien mis ik iets... Kinderen hebben toch altijd wel iets netjes een bloesje of een trui wat netjes is met een spijkerbroek zonder vale knieën en gewoon de sneakers eronder voor het kerstdiner.
Ik zag kinderen met pakken aan bij het kerstdiner..... 

Heb een heerlijk consuminderig kerstfeest waar de nadruk ligt op samenzijn en denken aan elkaar.. en ook aan de mensen die het slechter hebben dan wij.....