zaterdag 23 juli 2016

inmaken van augurken en verantwoording budget

Langs de kant van de weg vond ik een kraampje met groenten. Waaronder augurken. 
Omdat ik erg houd van augurken maar niet van de e nummers ;-0
bedacht ik mij dat het op de heetste dag een fijn klusje was om de handel in te maken. Ik had bij mijn vorige opruimactie de verzameling schroefdop potten weg geminimaliseerd maar had zeker de enorme gurken viertel pot nu kunnen gebruiken. Geen nood de kringloop bood soelaas en zorgde voor een enorme pot voor de augurken.
Het inmaak recept vond ik in mijn ouder VERWERKING VAN AGRARISCHE PRODUKTEN map van 1994 ;-) Toen ik een opleiding op een groene school volgde (mijn examenjaar was 94/95, en VAP mijn examenvak) hadden we inmaken vaak op het programma staan. Er stond ook een recept voor het inmaken van augurken in, gecombineerd met mijn eigen ervaring en google. Kwam ik op het volgende recept. 

Het boek

Ik sneed de augurken in schijfjes en in lange repen. Het waren beslist zure bommen. Ik kocht dit bakje voor €1


De augurken snijden en in 4 eetlepels grof zout op 1 liter water leggen


Een nachtje erin laten liggen.


Ik gebruikte 1 fles blanke natuurazijn/dille/mosterdzaad (gemalen) 3 knoflooktenen, 1 grote ui en chilipeper

Eerst de azijn aan de kook brengen (beter niet doen met 30 graden;-)) twee theelepels dille aan toe voegen, 2 theelepels mosterdzaad, de chilipeper (kunnen volgens overlevering ook echte pepertjes zijn) uien in ringen snijden en knoflooktenen aan toe voegen, dan de augurken toevoegen (even afspoelen) Laat even koken en daarna in een brandschone grote pot doen. Die potten doe ik in de vaatwasser. Nu even een maandje laten staan dan bij de macaroni doen of wat ook. Lekker!

Het salaris van mijn man is weer binnen en ik heb een totaal budget van €650 euro per maand daar moet alles van. Eten, uitstapjes, kadootjes, kleding dingen voor huis.
In de eerste week heb ik nu nog maar €461,64 over. We hadden gebbqued (dit doen wij maar eenmaal per jaar en dan wel met goed vlees) Ik had grote uitgave voor de dieren bij de W.elkooop €48 euro voor de rest kocht ik zonnebloemen voor mijn zusje en haar schoonmoeder op de markt voor €6 jongste kreeg op de markt fruit en mocht ook voor de vakantie (die van ons allemaal is nu begonnen) €2 euro. Ik had ook een uitgave bij de kringloop €5,- ik moest ook een zelfzorg middeltje bij de drogist kopen €14,95 De rest ging op aan verse produkten en ook een voorraadje vaatwastabletten. 

Volgende week doe ik de maandboodschappen weer. 


Ik wens jullie een fijne vakantie alvast. Gaan jullie ook op vakantie?

7 opmerkingen:

 1. Je bedoelt dat je eigenlijk weckt in de vaatwasser?
  Vorig jaar heb ik komkommers ingemaakt en in de snelkookpan geweckt, maar ik vind ze te slap geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oooh, augurken. Zalig! Lukt dat joh, met dat budget? Das wel knap! Aan de andere kant, in zo'n tijd nadat je wat meer hebt uitgegeven gaat het ook vaak bijna vanzelf!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja joh weer even bijhouden en we zijn weer waar we begonnen ;-)

   Verwijderen
 3. Lekker, vooral als het zo warm is. We gaan vast nog op vakantie maar het is nu nog te druk in de tuin. Fijne vakantie voo r jullie, vergeet vooral niet te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lekker, vooral als het zo warm is. We gaan vast nog op vakantie maar het is nu nog te druk in de tuin. Fijne vakantie voo r jullie, vergeet vooral niet te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het augurkenrecept. Ik heb nu ook augurken in de tuin, van de ah moestuintjes, maar wist nog niet wat er mee te doen. Ik heb er twee in een lege pot van de augurken gedaan met het sap dat er nog in zat.
  Maar met dit recept weet ik wel wat ik met de volgende lading ga doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen