dinsdag 5 juli 2016

Groenten uit de regio en fruit uit eigen tuin

Ons dorp is bekend om haar sperciebonen, en we hebben een heuse tuinderij die op ambachtelijke wijze, zijn of haar groenten verbouwd.  Het is dus echt groente uit eigen dorp. Deze foto is van eerder, maar vandaag betaalde ik voor 1 kg snijbonen, 2 komkommers, 2 kilo uien, 1 kilo prei, 1 pond sperciebonen €5,40

De snijbonen snij ik met mijn snijbonen molen. mijn schoonvader had een tijd geleden die van hun gemaakt en geslepen, we hebben hem bekeken. Ik sneed altijd gewoon ruiten van snijbonen maar zo'n handig machientje leek mij ook wel wat. hoe ambachtelijk? De huisvrouw koopt haar groente bij de plaatselijke ambachtelijke tuinder, ze maalt het maaltje snijbonen in de pede molen. Die kocht ik overigens voor 50 cent bij de kringloop en hij doet het prima. de kilo snijbonen gaan in de vriezer. als ik nou een goede huisvrouw was geweest had ik het geweckt. Ik heb geen ketel helaas. 

 

De huisvlijt was in zijn geheel compleet toen ik frambozenjam kookte van de framboos uit de moestuinbak!

2 forse potten bleven van de 600 gram frambozen over, de geleisuiker had ik nog staan en was korrelig geworden. Er bleef nog een beetje jam over, dit deed ik in een glaasje, daarboven op wat yoghurt en daarna wat aardbeien. mijn man had echt een heerlijke traktatie. De jam wil ik gebruiken voor een monchou of kwarktaart die ik wil gaan maken voor de verjaardag van onze zoon. Het smaakt ook heerlijk op een volkoren cracker deze lekkere jam.

Toen ik begon met consuminderen werd ik steeds bewuster. Ik heb heel veel belangrijke lessen geleerd en ik leer nog steeds nieuwe lessen. Een belangrijke les was voor mij, het zelf maken en bewaren van dingen. De groente die ik vandaag kocht daar kunnen we zeker een heel aantal dagen van eten. Door een weekmenu te maken, krijg je inzicht in wat je moet verwerken.

Koop jij ook groente uit de regio? Of zelfs uit eigen tuin?