woensdag 8 januari 2014

Overstappen van ziektenkostenverzekering

Ieder jaar bekijk ik of wij goedkoper bij een andere verzekeraar terecht kunnen.
Zo ook in 2013, na de Sinterklaas-periode ga ik er even voor zitten wat vaak resulteert in een overstap of niet.
Deze keer heb ik eerst gekeken naar de behoeften voor het komende jaar. En vervolgens bekeken wat we het vorig jaar hebben verbruikt.
Het is belangrijk om te kijken naar je ziekenfonds verzekering, want zeker bij een gezin beslaat de ziekenfondsverzekering ook een aanzienlijk deel van je vaste lasten.

De glazen bol

De twee oudsten moeten een beugel, de oudste vrij rap en de middelste moet nog wat wisselen. Maar de tandarts vind het onverantwoord dat ze nog lang zou moeten wachten. Ze bijt op haar gehemelte en dat is niet wenselijk. Manlief wil misschien geopereerd worden aan de kruisband van zijn rechterknie maar weet dat nog niet helemaal zeker. (ingewikkeld verhaal maar het komt erop neer dat hij ook nog zonder operatie ook door kan)
Er moet bij mij een kies vervangen worden. En man moet gaatjes gevuld, wortelkanaalbehandeling en naar de mondhygiënist.

Situatie van nu

De kinderen en mijn man stapten over naar een andere tandarts. Daar werd veel achterstallig onderhoud ontdekt, manlief moest gaatjes vullen en naar de mondhygiënist net als de kinderen daar kregen ze poetsinstructies en daar heeft iedereen veel van opgestoken.
Man heeft geen aanvullende tandverzekering dus niets werd vergoed. Uiteindelijk heeft dat mij 480 euro gekost, waar ik achteraf nog ongeveer 75 euro van terug heb gekregen omdat de tandartskosten van de kinderen wel vergoed werden. Verder is er niets gebruikt van het eigen risico ondanks de bezoeken aan het UMCG door man.

Verzekeringen

Wij zijn afzonderlijk van elkaar verzekerd. Ik ben bij de energiek verzekerd en ben daar tevreden over. Mijn offerte was €94,25 na een en ander om te zetten heb ik een totaal verzekering van €84,73 met €840 euro eigen risico. Ik heb vergeleken met anderzorg en dergelijke daar kon ik iets goedkoper of bij sommige weer wat duurder. Ik heb besloten om nog een jaartje bij Energiek te doen. Nu vond ik het voor die paar euro niet helemaal de moeite waard omdat ik ook tevreden ben.

Mijn man zijn offerte kwam op €103,45 dat was een basisverzekering een standaard aanvullende verzekering en geen tandartsverzekering bij de Friesland. Orthodontie word niet uit het standaard aanvullende pakket betaald. Dus daar moesten we een hogere aanvullende verzekering voor afsluiten nu gaat dat tot €1750 per kind.
Eerst heb ik alle zorg vergelijkers bekeken en daar kwam ik op duurdere verzekeringen uit. variërend van €127 tot €140 Bij de verzekering bij de Friesland blijkt dat een bepaald pakket goed bij de wens van mijn man en de kinderen past. Ik wist dat de verzekering waarschijnlijk duurder zou gaan worden omdat we uitgebreidere wensen zouden hebben.
Zoals orthodonthie/tandartsvergoedingen/ fysiotherapie. Bij een kleine controle bleek dat mijn man alleen in 2012 een beetje gebruik had gemaakt van het eigen risico. Bovendien gaan ze bij de Friesland maar €150 euro boven het verplicht eigen risico zitten. Dus een totaal bedrag van €500 euro dat mag je dus ook nog in termijnen betalen obv van declaraties. Dat scheelde ons in totaal €24 per maand. Manlief besloot om dit te doen ook omdat hij de operatie nog wil uitstellen en €150 euro extra is ook nog wel op te brengen.

De aap uit de mouw

 Bij iedere zorgverzekering die ik overwoog vroeg ik een offerte op. En ook bij De Friesland.
Daar kreeg ik op 30-12-2013 de volgende mail.

Dit is uw laatste kans om te profiteren van de laagste premie van Nederland. Het kan nu nog, u heeft nog 1 dag de tijd. Met de Online Verzorgd Polis van De Friesland Zorgverzekeraar bent u verzekerd voor € 58,76* per maand.
Reageer nog vóór 31 december 2013Normaal betaalt u voor onze Online Verzorgd Polis € 66,95 per maand. Dit speciale aanbod geldt tot 31 december 23:59 uur. Stap over naar De Friesland, kies voor de laagste premie van Nederland en kies voor uitstekende services en vergoedingen. U betaalt € 58,76 per maand (bij een vrijwillig eigen risico van € 500,-).
Uitstekend verzekerd voor de laagste premie•    U kunt bij alle zorgverleners terecht•    Keuze uit verschillende aanvullende verzekeringen zonder wachttijden•    Vele gratis services zoals de 24/7 Zorghulplijn•    Nieuw! U kunt nu uw vrijwillig eigen risico gespreid betalen

Dus soms is het de moeite waard om tot het laatste moment te wachten...
Totaal bedragen voor de zorgverzekeringen. Voor mij €84,73 en mijn man kwam uit op €93,95.


De tips op een rij


 • Maak een lijstje met punten wat je het komende jaar aan zorg redelijkerwijs nodig hebt
 • Lees de offerte van je huidige verzekeraar goed door
 • Bekijk wat je nodig hebt gehad vanuit je verzekering denk daarbij aan fysiotherapie en dergelijke.
 • Bekijk wat je niet had verzekerd maar wel nodig had en niet zelf te betalen was. Bijvoorbeeld een kroon.
 • Denk na over de hoogte van je vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico is al €360 euro
 • Kun je eventuele extra zorgkosten uit een buffer betalen?
 • Ga naar vergelijkingssites bijvoorbeeld www.independer.nl of aanrader! zorgvergelijker van de consumentenbond (die is echt onafhankelijk)
 • Kijk bij een eventuele overstap op de site van de verzekeraar zelf soms bieden ze een nog scherpere prijs.
 • Vraag verschillende offertes aan (die komen gewoon via de mail)
 • Raak op de hoogte van de regels. Als je een aanvullende tandverzekering hebt wordt je eigen risico niet aangesproken overigens ook niet als je geen tandartsverzekering hebt, dan moet je het gewoon zelf betalen ;-)
 • De huisarts gaat ook niet van het eigen risico.
 • Het loont soms om af te wachten tot het einde van het jaar. Je krijgt soms nog mooie aanbiedingen (zie hierboven)
 • De zorgverzekeraars incasseren dan wel het oude bedrag nog maar herstellen dit in februari weer.
 • Sommige tandartsverzekeringen sluiten zorg in de eerste drie maanden uit.
 • Bij sommige tandartsverzekeringen moet je gekeurd worden maar dat zijn verzekeringen met vergoedingen van meer dan 750 euro.
 • Bij de Friesland krijg je meteen de tandarts vergoed zelfs als je bent overgestapt van een andere verzekering. Dit geld alleen voor de verzekeringen met vergoedingen van max 250/500 euro*
 • Stap over vóór 31 december over naar een nieuwe zorgverzekering. Maar het mag nog tot 1 februari! Je moet dan zelf wel de andere verzekering opzeggen.
 • Let op dat je een DigiD hebt.

*Even nagevraagd voor Valhalla ;-)