donderdag 13 december 2012

Kerst

Zullen we een echte kerstboom kopen? Vraag ik mijn man door de telefoon. "Nou ik denk het niet he, we hebben die ene nepper van de h.ema nog. En bovendien we gingen mega hard bufferen ..dusseh haal jij die nepper maar van de zolder"
Hij heeft natuurlijk gelijk. Dus ik ben net even op zoek geweest naar de kerstboom. Het was jammer dat ik eerst maar twee delen vond naar beneden bracht en er achter kwam dat het ding niet compleet was. Dus ik weer naar de zolder alwaar k gelukkig het derde deel vond..
Ijzersterk die neppers van de h.ema. Maar mem die kerstgeur waar komt die dan vandaan.
Uit een potje! riep ik... creatief kijk hier maar eens
En we gaan een mega kerststuk maken van groen uit de gemeentetuintjes. (Tsja als ik vlierbloesem mag plukken dan vast ook wel wat hulst en skimmia.:) Burgelijke ongehoorzaamheid moeten we maar zeggen. Gelukkig kon ik de neppert achter het schot vinden.
Want ondanks dat ik alle ruimten in ons huis stelselmatig door ben gegaan op zoek naar troep. Heb ik wijselijk met de schotten gewacht tot nadat jongste naar school gaat. Daar heb je gewoon de tijd voor nodig. Tijd die ik nu even nog niet heb.

Kerst hangt voor ons ook samen met een prachtige advendskalender "Kerst met Linus"
Ooit kochten wij de DVD Kerst met Linus hij is grijs gedraaid. Ken je de serie? Het doet ons verlangen naar een wit dorpje... Verder de foute kerstmuziek van S.ky radio en ik zit in to the zwijmel kerst sfeer. Maar toch gaat het dit jaar niet zo makkelijk om een of andere manier.
Ach je hebt van die periodes... Dan denk ik heb zoveel om dankbaar voor te zijn. maar dan lijkt het of de moeilijkheden de pan uit rijzen. Ik raak daar een beetje van uit balans. En eigenlijk houdt de pech maar aan. Toch er is altijd wel weer ergens licht en dit keer zag ik dat in het boek "hypotheek vrij" Natuurlijk verloot ik hem ook weer op mijn blog. En ik dacht maar zo na de jaarwisseling. Volgende week ergens schrijf ik mijn recensie.. ahum ..

Herinneringen..

Mijn herinneringen gaan uit naar een kommetje van klei met aluminium folie eromheen met in het midden een gat met een kaars erin. Om die kaars een groen geknipt huls blaadje met "een fijne kerst" Team Basisschool... december 1984..

Of de eeuwige sinaasappel en het boekje wat we op eerste kerstdag kregen bij het kerstfeest van de zondag school....

De waxine lichtjes in de vensterbank.. en de Droege woarst die ik voor het eerst proefde met kerst en een glaasje sinas...

De music in waar ik samen met mijn beste vriendin met onze muziekinstrumenten naar toe gingen. Toen we er bleken er alleen volwassenen te zijn... Maar toch kerstig..

Annie... en later home alone..

Het kerstspel op de basisschool De kerstezel

De opsomming hierboven laat zien dat ik als kind geen herinneringen heb aan een groots en meeslepend kerstfeest. Geen bergen kado s onder de kerstboom. WE lalnge koude wandelinden door mijn geboortestad.

Tips voor een zalige en goedkope kerst.

Begin vroeg met een financiele planning voor de feestdagen. Ik heb in een potje contant geld gespaard voor de december maand. Organiseer met vrienden een zelf meeneem kersfeest. Wij doen dit als de kerstvakantie begint wij aan de borrel en de kids lekker spelen met elkaar.
Mijn vriendin maakt een pasta salade en mijn andere vriendin snert. Wat een pret o nee het was geen Sint meer:(

Versier je huis in kerstsferen. Het vergroot in mijn beleving het positieve kerstgevoel en maakt de donkere dagen wat dragelijker. Die kerstsfeer hoeft niet veel te kosten. Ga in januari na de kerst naar de winkels voor kerstversiering het kost niet veel. Kijk ook dan eens naar kerstlichtjes in Led, die heb ik vorig jaar gekocht voor een fractie van wat het in november kost. Ook kerstballen en dergelijke zijn dan niet duur. Maak wel van te voren de balans op of het echt nodig is om nieuwe ballen te kopen. Onze boom hangt vol met gekregen kerstballen, sneeuwsterren en kerstmannetjes van het kerstdiner op school.
Verder ook dingen van de kringloop.

Maak versiering zelf. Ik maak ieder jaar met de kinderen iets. Zo heeft onze oudste vorig jaar kerststerren voor in de boom gemaakt (van dozen karton) geverft met glitters. Ik maak ook ieder jaar een kerststuk voor op tafel. Dit jaar maak ik een langwerpige op takken uit het bos die ik wit geverft heb van een restje verf.
pruts het steeckschuim ertussen en laat je fantasie de vrije loop met conifeer, skimmia en takejs met bessen.

Koop geen nieuwe kleren voor kerst. Pak je basic zwarte kleding uit de kast en versier het met een zilveren kerstslinger van de action.

Zoek bij de kringloop om zoveel mogelijk verschillend servies. Het is hartstikke trendy om verschillend servies te gebruiken tijdens het kersttdiner. Kijk daarook om kaarsen en servetten. Die koop ik nooit nieuw die komen bij de kringloop vandaan. Neem een mooi wit laken en zet mooie eigengemaakte kaarsen standaards neer. De kinderen kunnen het menu op een kaartje schrijven.

Houd het eten simpel. Maak soep, braad een rollade die je in oktober voor een prikkie kan kopen bij de supermarkt. Bak er frietjes bij trek een blik boontjes open en maak een salade. Peace of cake.\
Neem wijn van de Aldi en houd het bij een soort. Laat de kinderen eten en zet daarna "kerst met Linus"op.
Neem als toetje eigengemaakt ijs. Of een goedkope bak ijs bij de L.idl vandaan. Versier het met kerstchocolade uit het kerstpakket. Wat een feest. Bak eventueel brownies om het ijs voor de volwassenen mee te garneren. Een brownie, slagroom en ijs wat een toet!

Doe de boodschappen niet vlak voor de kerst. Gebruik de voorraad uit  je voorraad kast!

Houd het gezellig, vecht geen familieruzies uit. Geniet van elkaar en neem een lekker wijntje.
En.... geef niet meer dan 25/50 meer uit voor de kerstdagen het is zonde om met een gat in je portomonee te zitten in januari!

Bedenk dat samen zijn en gezelligheid belangrijk is. En denk in dat licht ook aan een ander. Ik probeer altijd wel ergens een geengageerd verhaal weg te plukken om het kerstverhaal kracht bijtezetten.
De kerstgedachte is bij onze dochter overigens altijd levendig aanwezig aangezien ze allerlei acties voor Serious Request doet en bedenkt.


Wat vind jjij belangrijk tijdens de kerstdagen?