vrijdag 1 maart 2013

Kinderfeestjes ideeen

Als moeder van drie kinderen. In de leeftijd van 3 tot 13 heb ik al vele kinderfeestjes georganiseerd.
In de tijd dat ik nog een baan had, was dat vaak een activiteit buitenshuis.
Met het daarbij behorende kostenplaatje natuurlijk.

Omdat ik veel op internet heb gezocht om idee├źn te krijgen voor het organiseren van een kinderfeestje hierbij wat ervaringen..

Het kleuterfeestje

Toen onze middelste (een dochter) vijf jaar werd. Had ze haar eerste kinderfeestje. Ik had zelf met haar de uitnodigingen in de vorm van kasteel voor een Prinsessen en Ridders feest geknutseld. Met de vraag of de kinderen verkleed als hun favoriete prinses of ridder verkleed kon komen. Ik had onze eigen verkleedkleren ook tevoorschijn gehaald.
Op het programma stond kadootjes verstoppen en zoeken, zelf eigengemaakte cakejes versieren met slagroom/chocola/smarties/hagelslag/frutsels in verschillende vormpjes.
Daarna gingen we foto lijstjes versieren. De lijstjes had ik nieuw gekocht met plakstickers en veel dingetjes die ik in de loop van tijd verzameld had.
Alle lintjes. leuke stickertjes, raffia of iets wat ik vind bij de kringloop bewaar ik in een grote pot met schroefdop. Net als van die kleine weggeefdingetjes die je wel eens krijgt. Kleine autotjes, gummetjes, fluitjes of bijvoorbeeld ballonnen met reclame ik bewaar het allemaal in een grote pot. Het is handig bij een traktatie te geven of bijvoorbeeld als kadootje in het zakje wat je meegeeft na het feestje.
Met de nodige verf werd het een prachtig fotolijstje. Daarna gingen alle kinderen apart van elkaar op de foto.
Mijn man printen de foto s uit terwijl ik een speurtocht verhaal met de kinderen ging doen. Ik had zelf een aantal sprookjes samengevoegd en daar een consistent verhaal van gemaakt. Het eindigde spannend met een prinses die opgesloten zat in het kasteel. Het kasteel was het klimwerktuig in de speeltuin waar een mand met schatkistjes stond. :)
Na het bekende snoephappen en eierlopen was het tijd voor prinsessen pannenkoeken.
De kinderen werden met een lijstje met de eigen foto erin naar huis gebracht.

De spokentocht
Onze zoon zat in groep 6 toen ik de spokentocht bedacht.
Hij is in de zomer jarig maar dit feest hebben we tijdens de wintertijd gehouden omdat het lekker donker moet zijn :)
Man en  mijn zus hielpen met het feest. De voorbereiding was rotte appels ophangen langs de route die gelopen moest worden tijdens de spoken tocht. Eerder had ik een verhaal geschreven als inleiding voor de spokentocht waarover later in dit verhaal meer.
De kinderen waren gevraagd een zaklamp mee te nemen. En stalen zenuwen en dat soort dingen. Maar ook een lege maag, ik had het idee om eerst te gaan gourmetten.  Dat had eigenlijk niet zo gehoeven. De kids zaten stikvol spanning voor wat komen ging :) En aten bijna niets ...
Mijn zus had zich als spook verkleed en ging in een eng steegje vlakbij in de buurt zitten. De speurtocht kwam daar ook langs. Ondertussen was ik mij ook in de bijkeuken aan het verkleden als oude dame met een stok inclusief pruik en lamp. Ik sloop om het huis heen en bonkte op de ramen. De kinderen werden helemaal gek en wild. Ze kwamen snel naar buiten om te kijken wie daar was.
De middelste dochter was helemaal bang.. Ik liet de kidneren wat rustig worden en vroeg ze hun jassen aan te trekken en rustig te gaan zitten op de bank.
Als de oude dame natuurlijk. Ik vertelde een heel spannend verhaal over malle Gaike, die op een vreemde manier was verdwenen en nooit meer teruggevonden.
Hij was een kluizenaar die op een slecht onderhouden boerderij woonde. De boerderij had een appel bomen gaard. En eens per jaar met volle maan (was het echt!) kwam hij weer rondolen en men zegt dat vanavond de avond is...
Als jullie appels vinden volg de route van de appels...
Ik ging met de kinderen onderweg en bij ieder krakje of windvlaagje ergens doorheen werd het uit gegild.
Bij een punt had iemand een appel gezien en toen we daarna terugliepen was hij weg. Die opmerking was al voor iedereen erg spannend.
Toen kwamen we bij de steeg waar mijn zus in het witte gewaad uit de struikjes sprong. De kinderen gilden echt keihard. En renden vlug naar huis maar gingen iedere keer weer kijken of het spook er nog stond.
Na de spokentocht gingen we om rustig te worden karaoke doen :)
Mijn zoon vond dit het mooiste feestje ooit. Het heeft buiten de gourmet niet gekost. En het was echt een machtig feestje waar de kinderen het nu nog over hebben.

Ik heb nog wel 8 ervaringen om uit te putten en zal binnenkort er wel weer eens een blogje aan wagen :)