zaterdag 19 november 2016

Algemeen budget stand van zaken, consumindertip

Deze week was ik woensdag met een vriendin sinterklaas inkopen aan het doen.
Ik winkel altijd met het idee in mijn hoofd, dat ik alleen iets moet kopen wat ik nodig heb en niet buiten kan. 
Om dat bewust zijn te vergroten, kun je een aantal dingen doen. Maak een lijstje met dingen die je moet kopen of dingen die je wilt kopen. Voor sinterklaas bijvoorbeeld of om de voorraad aan te vullen, of omdat je iets nodig hebt. 
Daarnaast kun je een contant bedrag opnemen wat je uit wilt geven. Ik vind het zelf prettig om te pinnen, maar om je bewustzijn te vergroten kun je wellicht beter werken met contant geld.
bedenk bij alles wat je in je mandje stopt of het echt op je lijstje hebt staan en of het nodig is.
vergelijk de prijzen. Zoonlief wil graag een geurtje van David Beckham bij de Sinterklaas van opa en oma. Ik hoef het dus zelf niet te kopen, maar heb de prijzen bij verschillende winkels vergeleken en kwam erachter dat bij de opisop winkel het goedkoopst was.
Als je de aankopen op de tafel hebt staan, streep je op de bonnen aan of iets nodig was, of goedkoper kon.

Zo heb ik alle bonnen nageplozen. Ik wil namelijk proberen om deze maand met mijn budget van 650€ inclusief sinterklaas aankopen uit te komen. Onze buffer is namelijk enorm geslonken na de betaling van de belasting van 2015. Mijn doel is om 300 euro per maand te sparen om de buffer weer aan te vullen. De kinderbijslag en belastingteruggave niet meegerekend. Mijn doel is om volgend jaar 4000 euro te sparen. Daar later meer over.

Nu weer terug naar de bonnen. 
Analyseer ze, wat is voor de post drogist, wat voor Sinterklaas, wat voor kleding, wat voor schoonmaken, wat was echt onzin om te kopen? Mijn vriendin tikte me op de vingers, die koopt goedkope wasmiddel en ik kocht 3 pakken voor €8.,- dat was overigens wel mijn enigste uitspatting die dag.
Het geeft je inzicht in de verschillende posten. Ik heb een algemeen budget gesteld van €650 per maand. Maar houd nu bij zoals je kunt zien op de laatste foto wat de verschillende posten doen. Helaas zit ik nu in de nieuwe maand (die loopt van 15 tot 15) als op €321,41 maar daar zitten de post Sinterklaas ook bij. Toch wil ik proberen om onder het bedrag van €650 te blijven. Gelukkig heb ik heel veel voorraad. 
Er worden heel veel eitjes gegeten bij ons thuis, ik kocht ze altijd biologisch €2,50 per pak van 12, nu heb ik een particulier ontdekt die de kippen los laat lopen en biologisch voert, daar betaal ik €1,50 per doos eieren.
Ook bespaarde ik op brood, ik kocht deze week volkoren bij de j.umbo voor €1,- zonder suiker en e nummers. Bij de bakker betaal ik €2 per brood. Maar daar zitten ook geen enge e nummers in.


Dus stel jezelf een doel, en probeer creatief om te gaan met de uitgaven. Denk bij alles na, voordat je wat koopt! Maar vooral, houd al je uitgaven bij! 


10 opmerkingen:

 1. Wat het wasmiddel betreft: misschien heb je wel wasmiddel van hogere kwaliteit gekocht? Als dat zo is, dan kun je misschien ook met minder wasmiddel per wasbeurt toe. Daar zou ik eens naar gaan kijken. Kijk eens of de was ook nog schoon wordt, als je bijvoorbeeld 30% minder gebruikt dan normaal...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja klopt hoor, dat doe ik inderdaad ik gebruik ongeveer de helft. het ligt er wel aan hoeveel vieze was ik heb.

   Verwijderen
 2. Wat betreft wasmiddel koop ik altijd in de xl weken bij de lidl de grootste doos, daar doen we vrij lang mee, volgens mij wel langer dan een jaar. Daarbij gebruik ik namelijk ook nog wasnoten bij donkere wassen. Die heb ik ook in bulk ingekocht 2 jaar geleden, dus dan voel ik financieel nu iig niet meer :-).
  Maar een lijste erbij houden werkt idd altijd goed, zelf heb ik dat meestal niet op papier maar gewoon in mn hoofd, maar het principe is natuurlijk het zelfde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb bont/wol/zwart/fijn ook van de Lidl, die zijn het best uit de test gekomen bij de consumentenbond. Die grote trouwens niet ;-(

   Verwijderen
 3. Herkenbaar hoe je dit omschrijft. Kritisch blijven kijken naar wat je in je mandje stopt. En altijd kijken of het goedkoper of anders kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, bewustzijn is echt heel belangrijk. Als je erover nadenkt, merk je hoeveel eigenlijk anders kan of hoeveel je eigenlijk ook best kunt laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier noteer ik ook altijd de boodschappen en haal niet meer op dan nodig, gewoon aanvullen en bij reclame die je altijd gebruikt extra inslaan. Wasmiddel gebruik ik altijd van de A.ldi. vindt dat gewoon de beste die goed schoon wast. Kom er altijd weer op terug als ik eens wat anders probeer. Er zit iets van bleek in de wel. Ik denk dat ik maar 2 doosje gebruik per jaar voor de witte was. Geen groot gezin meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap zeg dat je zo precies alles opschrijft. Dat lukt mij nooit zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal houd ik alleen de grote lijn in de gaten, maar soms is het goed om alles weer even op te schrijven.

   Verwijderen