dinsdag 1 maart 2016

Baan kwijt Deel 2

Hier dan deel 2 van de casus, zie de foto voor aanpassingen die we vrij snel hebben kunnen doen. Onder de foto loopt de tekst door. Daar staan per onderwerp ook de posten waar opmerkingen bij te vermelden zijn. 
Bij de reacties op de vorige bijdrage Baan Kwijt deel 1, zag ik veel opties. Allemaal mooi en goed, de meeste had ik natuurlijk ook al gedacht. Let wel: Wij zijn doorgewinterde consuminderaars maar dame in kwestie en haar man waren daar echt niet mee bezig. Ik heb daar verder niet een oordeel over, ik moet alleen oppassen dat ik niet te hard van stapel loop bij deze mensen. Wat voor mij gewoon is, een weekmenu maken, van een euro bijvoorbeeld warm eten of ieder jaar overstappen van zorgverzekeraar is voor veel mensen niet een tweede natuur.
Daarom had ik me bij deze casus voorgenomen om me wat terughoudend op te stellen, en het haar vooral ook zelf te laten uitzoeken met wat toejuichen en goede raad van mijn kant. 
Toen ze het excelletje zag met de posten erop, begon ze eigenlijk meteen al, met schrappen. 
Dus dat was best goed.

Hypotheek: Staat vast, de rente stond tien jaar vast, en kunnen ze over twee jaar opnieuw vastzetten, openbreken van de hypotheek is niet haalbaar gezien de buffer. Huis staat zeker onder water. 
Geheel aflossingsvrij.....Dus wel goed de mogelijkheid om af te lossen. Eerst de persoonlijke lening maar..

Gas/elektrisch: Overgestapt, dat kon over maand en meteen maar gedaan. Alle overstapsites bekeken en later op de individuele sites van de aanbieders. Dit is volgens oud verbruik, maar mw heeft nu een a4 tje in de meterkast en een bliepje op haar telefoon dat ze iedere week de meterstanden bijhoudt. Bovenin hebben we de gemiddelden aangegeven voor een gezin.

Zorgverzekering: december overstappen. Er zit een kleine aanvullende verzekering bij waarvan ik mij afvraag wat voor zin dat heeft ;-)

Verzekering over gestapt, via een vergelijkingssite. 

water: Ook bijhouden op a4 tje, is veel te hoog.

reisverzekering opgezegd. 

hefpunt, gemeente is in tien en negen termijnen.

Auto's en pers lening: Er is 1 nieuwe auto bij waarvoor er een lening is aangegaan bij familie, er is ook een koekblikje bij. Het blikje gaat weg, de nieuwe wordt waarschijnlijk ingeruild voor kleiner en zuiniger. We hebben eerst geen extra post voor het openbaar vervoer gemaakt. Misschien moet dat nog. Ze wonen in een plek met 5000 inwoners, veel winkels en ruime OV voorzieningen. Het enige nadeel is het fietspark, ze brengt nu zelf de kinderen in de auto naar school. Echt een andere mindset is hiervoor nodig en daarom is het dapper dat ze de auto weg doet. Mocht ze een baan vinden dan wil ze met het openbaar vervoer gaan. Ze werkte nu in de hoofdstad van onze provincie en daar ging ze met de auto naar toe. Ze had veel parkeerkosten en brandstof kosten want ze kreeg een erg lage kilometervergoeding. Het koekblik inruilen voor een treinabbo had haar op die momenten al kunnen besparen. Want geen abbo op de sportschool nodig, het is even fietsen naar het station en geen parkeerkosten en onderhoudskosten wegenbelasting en verzekering.

De totale kosten voor de auto met verzekering/brandstof en wegenbelasting is nu €110 per maand met de nieuwe auto, het koekblik is verkocht voor €400,- Daar is een goede tweedehands fiets voor gekocht.
De lening: Is dus bij familie afgesloten, er staat nog 12500 euro open. 

Van ziggo naar tele2 met digitale televisie voor 15€ per maand, dat was een persoonlijk succesje voor mw zelf. Heeft ze zelf afgesloten.

Mobiel: Er is een iphone 6 via vodafone aangeschaft met abonnement, de hij krijgt daarvoor een kleine vergoeding van zijn baas dat hebben we er afgehaald oorspronkelijk €51. Het abbo van mevrouw is 21€ Daardoor komen we op 50€ het abonnement van mevrouw is opgezegd die was bijna afgelopen. Via simpel een goedkoop abonnement afgesloten. Helaas was er geen mogelijkheid (of ik zag hem niet) om van het abonnement met die iphone 6 af te komen. Om even uit te leggen hoe ik op de €50 euro kwam. Het is nu €40 euro geworden.

Ik heb het boodschappenbudget terug geschroefd naar 400€ per maand. Dat is €23 euro lager dan wat het NIBUD voorschrijft. Verder een leeslijst gegeven met allerlei blogs en boeken waarin staat wat je kunt doen om meer te doen met minder. De overige posten ook zeer laag gehouden, overig is ook kleding post. Ze hebben nog genoeg kleding in de kast ;-)

Ik heb haar ook de tip gegeven spullen te gaan verkopen uit haar huis die overbodig zijn en daarvan een kledingpotje te maken. Creatief met weinig ;-)

Het sportschool abonnement  is ook opgezegd.

We hebben voor nu een besparing gemaakt van €827. Dat is voor nu, want als er een andere auto komt, ze van zorgverzekering veranderd dan is er een nog grotere besparing door te voeren. Ook met doorvoering van besparen op energie en gas is nog mogelijk maar dat is een besparing op langere duur.

We zijn nu een paar maanden verder en ze hebben hun buffer al aardig aangevuld. Mijn voorstel is om meer af te lossen op de lening, als de buffer is aangevuld tot minimaal 2000 euro.

Een mooie auto met een persoonlijke lening van familie, een iphone 6 door een peperduur abonnement, een kijkje in de portemonnee van een random iemand die zomaar je buren kunnen zijn. 
14 opmerkingen:

 1. Ik vind het zo dapper dat deze mevrouw jouw hulp heeft ingeschakeld en dat jij er hier over mocht vertellen. Zo te lezen gaat ze er ook echt voor. Der mei se grutsk op weze ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste stappen zijn dan heel groot voor hen en waarschijnlijk wisten ze zelf niet waar te beginnen. Over een tijdje als ze aan de situatie gewend zijn kan weer verder gekeken worden als ze er aan toe zijn of ze hebben er zoveel aardigheid in gekregen dat ze zelf verder kunnen zoeken naar extra mogelijkheden, met soms weer een wegwijzertje van jou.

  Mijn complimenten voor je aanpak op deze nationale dag!.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk zo'n inkijkje en volgens mij heel inspirerend voor anderen. Ruim 800 euro besparen is een mooie start en werkt inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het mooi om eens de andere kant te zien. Op de consuminder- en bespaarblogs zijn vaak alleen gelijkgestemden die geen idee hebben dat niet iedereen zo met zijn geld omgaat. Mooi dat je dit inkijkje geeft en natuurlijk fantastisch dat je ze helpt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad leuk om zo een inkijkje te krijgen in de portemonnee van iemand die anders met zijn geld omgaat. Knap dat ze jouw hulp heeft ingeschakeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat fijn dat ze jou kent en dat jij precies weet waar ze moet wezen. Supergoed van jou. En van haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het was een kennis, ze vroeg na een gesprekje of ik haar kon helpen. Het is niet irmand die bij ons over de cloer komt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ik zo fijn vind, is dat je zo zonder oordeel helpt. Echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat ik zo fijn vind, is dat je zo zonder oordeel helpt. Echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen