vrijdag 22 januari 2016

Vernieuwd huishoudboekje

Er is voor ons veel veranderd per januari 2016, mijn man heeft nu een salaris.
En ook een best goed salaris, meer dan we overmaakten toen we de zaak nog hadden. Best wat meer eigenlijk. Bovendien hebben we nu een bijzonder grote buffer (voor ons doen), omdat we de zaak hebben verkocht, en bovendien de buffer van de zaak ook naar onze eigen rekening is gegaan natuurlijk. We hebben ook geen zakelijke rekening meer in verband met de kosten van die rekening en ons bedrijf is natuurlijk gewoon uitgeschreven per 1 januari 2016.
Nu er best veel geld is merk ik dat het toch allemaal wat makkelijker gaat, het uitgeven dan. Dat komt ook omdat het salaris ruimer is, maar ook omdat die honderd euro nu toch niets meer uitmaakt.....
Niets menselijks is mij vreemd. :-) Het is niet zo dat ik honderden euro's extra uitgeef, het zijn meer aan dingen die nu best kunnen. Bijvoorbeeld een nieuwe jurk voor mijzelf, die was natuurlijk niet echt nodig. Het seamless ondergoed wat ik later kocht bij de H.ema was wel nodig want ik kon mij echt niet vertonen met gaten in mijn ondergoed. Het was echt geen gezicht.
Maar ik dwaal af, de extra uitspattingen kon ik mij permitteren. Maar laten we wel wezen het is zonde om geld uit te geven waar je vrijheid van kunt kopen.
Hoe meer buffer je het des te sneller je kunt zeggen, ik neem ff een jaartje vrij, of ik word de buurvrouw van Valhalla. En eerlijk is eerlijk, bij ons is de enige luxe die wij ons permitteren, het leven van maar een (fulltime) inkomen.

Nu hebben we het daar dus over gehad samen, en overeengekomen dat we niets opmaken van de buffer. En dat we niet meer sparen voor de studies en de rijbewijzen van de kinderen (de buffer is groot genoeg), maar voor de aflossing van de aflossingsvrije hypotheek.
Onze aflossingsvrije hypotheek is 105000€ de rest is spaarhypotheek. we hebben deze hypotheek in 2004 afgesloten en er zijn al 11 jaar van de looptijd van 30 jaar verstreken.
De afgelopen jaren hebben we alleen maar geïnvesteerd in de zaak, maar we willen nu onze aflossingsvrije hypotheek aflossen.

Ons doel voor dit jaar is om 10000 euro af te lossen, bij voorkeur door de opbouw van de een nieuwe buffer. Voor de looptijd zou dit ook 5000 euro per jaar kunnen zijn, maar we proberen om het zo snel mogelijk af te lossen. Sowieso reserveren we de hypotheekrente aftrek voor dit doel, dit werd voorheen altijd verrekend in onze jaarlijkse opgave via de zaak.

Van de buffer moeten we wat investeren omdat we anders boven de grens van vermogensheffing komen te zitten. En we moeten ook investeren in ons huis:
ten opzichte van isolatie: Dubbel glas op de bovenverdieping (uitzoeken of er ook subsidie voor is)
Dakraam groot in de zolder kamer
Kozijn vervangen zolderkamer
Vervangen tegels in badkamer
Leeghalen van voortuin, hoogstamfruit bomen in de voor en achter tuin.
Groen plat dak op het kleine schuurtje
De keukenkastjes van de keuken laten spuiten €650
Nieuwe gaskookplaat €425 + €65 installatie

De in groen geschreven regels gebeuren deze winter nog. We investeren ook in een fiets voor mij, ik wil graag een met versnellingen. De investeringen komen uiteindelijk weer naar ons terug, we willen echt wat doen aan de hoge gas en elektrisch rekening (die we overigens al met meer dan 35 euro hebben kunnen verlagen)

In totaal heb ik de verbouwingen geraamd op €10000.

Ik heb een nieuw huishoudboekje gemaakt. Ik kan alleen niet meer expliciet opschrijven wat we verdienen. Maar ik denk toch dat je een aardig beeld hebt van wat er uitgaat.
Zie foto voor de vaste lasten.

De variabel kosten de budgetten heb ik als volgt verdeeld:

Boodschappen €550 (honderd euro meer dan voorheen)
Kado's €50
Gezondheid en verzorging €50
zakgeld kinderen €40
,
Per 3 maanden krijgen we 780,23€ kinderbijslag de twee oudste kinderen krijgen een kwartaal abonnement voor de bus. Die is dit jaar voor zoon €356 en voor dochter €310 in de maand dat de kinderbijslag wordt gestort koop ik de twee abonnementen daarvan. De kinderen krijgen 1 keer per 3 maanden 100€ kleedgeld, dat word opgespaard van het kledingbudget en het geld wat over is van de abonnementen.