woensdag 13 januari 2016

Huishoudelijk even doorbuffelen en heerlijke recepten voor een beetje

De afgelopen dagen stonden in het teken van even lekker puin ruimen en de achterstallige dingetjes schoonmaken.
Ik merk dat ons huis steeds opgeruimder wordt, en dus ook minder onderhoud qua schoonmaken behoeft. Maar ik heb de komende week wel wat extra klusjes.
We hebben in de kerstvakantie ons kantoor ontruimd en ik wil dat gewoon goed, sorteren en eventueel opslaan. Het meeste kan wel weg, maar er zijn dingen die bewaard moeten worden.
Doordat ik de berging op zolder helemaal leeg heb kunnen maken, kunnen er andere dingen vanuit de voorraadkast dito vishengel opslag plek naar de berging op de zolder. Dingen sorteren en opruimen zorgen voor rust in mijn hoofd. Niet meer en niet minder.
Zo heb ik eergisteren de badkamer een goede beurt gegeven. De kamers van de kinderen onder handen genomen en de was bijgewerkt. Het feit dat ik wat achterliep met mijn huishoudelijke perikelen, had natuurlijk te maken met een fijne vakantie en daarna nog ijsvrij van ruim drie dagen. Ik geloof dat oudste maar 3 uurtjes naar school geweest is deze week.
De badkamer is behoorlijk gedateerd en staat zeker op de nominatie om eens onder handen genomen te worden. Zo zitten er nog van die heerlijke 70er jaren vloertegels in.
Inmiddels hebben we al een nieuwe douche gemonteerd, nieuwe kozijnen met dubbel glas gekregen. Maar het blijft een eenvoudig en gedateerde badkamer.
Nou geef ik niets om luxe en moet een badkamer praktisch zijn. En als hij lekker schoon is en vooral ook leeg geeft mij dat een fijn en schoon gevoel. Ik heb de douche kranen met azijn behandeld, tegen de kalk. Van bakingsoda maakte ik een schuurmiddel papje (water en bakingsoda) en smeerde daar de randen om het bad in. Het resultaat was verbluffend schoon. De muren afgenomen, het toilet een goede beurt gegeven met gewoon groene zeep, en wat lavendel olie in het sopje. Schijnt te ontsmetten.
Ik stofzuigde de vloer en schrobde hem daarna flink. Toen had ik mijn fitness ook weer gehad voor die dag. Ik heb vijf wassen gedraaid en heb mijn sortera bakken weer leeg.
Wij wonen niet erg groot, dus het is belangrijk dat ik de ruimten leeg laat op een paar dingen na zoals een bed ;-) In de badkamer heb ik alleen een stoel en Molger klik stellingkast. waar de handdoeken in liggen en twee mandjes staan met shampoo en douche fris. Voor de rest is het leeg. Dat is zo opgeruimd en je kunt makkelijk een dweil door de badkamer halen.
Daarna nog boodschappen gedaan, en tussendoor wat fruit en een broodje gegeten. Ik was een tevreden mens toen de kinderen weer uit school kwamen.
Toen moest ik nog eten maken, ik heb een paar heerlijke vegetarische succes nummers gisteren gemaakt. Ik maakte twee gerechten, maar je kunt evengoed één gerecht maken. Het is ook nog goedkoop.

Ik maakte een bakje champignons schoon en sneed het in stukjes. Dat bakte ik in een beetje boter. Smelt in een steelpan wat boter (ongeveer 50 gram) en doe er wat salie door. Ik deed er gedroogde door, maar in de zomer verse natuurlijk.
Als de bubbeltjes wegtrekken bij de boter doe je de salie erdoorheen. En laat het even zacht bubbelen. Kook de tortellini (met kaas als vulling) En schep als het klaar is de champignons erdoor heen.
Bestrooi met geraspte kaas.
Kosten €1,- (xenos) tortellini
bakje champignons €1,-
roomboter €0,55
geraspte kaas van oude bewaarde kaas. Totaal €2,55


Pesto pasta

kook de pasta (om het even welke) snijd 1 bakje cherrytomaatjes  door de midden en doe ze in de blender. Doe er een potje pesto bij en een beker ongezoete en ongeklopte slagroom  Pureer het in de blender. Schep het door de pasta of niet en strooi er geraspte kaas overheen.
Kosten: pasta €1? (Ik bewaar al mijn restjes droge pasta in een spaghettifles en gebruik allerlei soorten in dit gerecht)
Pesto €1,49 opruiming ALdi natuurlijk ook goed zelf te maken, ik ga het in de zomer weer een keer met pesto van muur maken.
Cherrytomaatjes €0,89  Totaal 3,49

Ik kan me voorstellen dat je nog iets groen erbij wilt doen, ik warmde groentesoep op wat ik had ingevroren. Alle groenten en de pasta zijn biologisch. Vaak wel afgeprijsd.Ik kook hier voor vijf personen, waarvan vier eten als volwassenen. Ik had gisteren veel over.
Wat besteed jij ongeveer aan de warme maaltijd?