donderdag 7 januari 2016

besparen op gebruiksvoorwerpen,

Iets waarvan ik al die jaren heel veel op heb bespaard, zijn gebruiksvoorwerpen. Je kent het wel, even onvoorzichtig oeps.. 2 borden kapot. Dat soort gebruiksvoorwerpen, maar ook knijpers, schoenpoets, kleding, schemerlampen en uuh tijdschriften en kunstboeken.
Dat laatste zijn natuurlijk geen gebruiksvoorwerpen en daar ligt hem nou juist de crux.

Als je nog maar vier borden hebt om uit te eten heb je met een gezin er liever een paar bij. Zo ging ik vroeger naar de x.enos kocht een paar borden nieuw. Door consumindergedrag en milieubewust zijn bedacht ik me dat het beter voor het milieu en mijn portemonnee was om bij de kringloop een paar aan te schaffen. vaak vond ik er ook nog mooie porseleinen exemplaren. Nou is onze kringloop echt niet duur. Op een gegeven moment keek ik er eenmaal per week en vond ik de mooiste dingen. Mijn man houdt van kunst. Hij kijkt altijd wat voor boeken er zijn. Hij verzamelt de prachtige boeken.

Naast dat wij er dingen kopen schat ik dat ik afgelopen jaren wel over de vijftig schoppers en dozen naar de kringloop heb gebracht. Want ook ik, zag de scheidslijn tussen dingen bezitten en je huis laten vervuilen met spullen die je eigenlijk niet gebruikt of niet nodig hebt.

Het willen hebben van een kringloop vondst of het nodig hebben, dat verschil moet je zien. En dat er dan soms ook onzin dingen mee naar huis komen, dat stop ik dan wel in de shopper die standaard in de bijkeuken staat om weer terug te brengen.

Even een rekenvoorbeeld. Er waren wat glazen gesneuveld. Ik kocht zes van onderstaande glazen bij de kringloop voor 10 cent per stuk. Voor 60 cent krijg ik denk ik bij de a.ction niet eens zes glazen. Eigenlijk geen idee daar kom ik dus bijna nooit meer maar in mijn ogen erg goedkoop.
Hakjes niet te hoog voor mijn dochter bij de kringloop een eurotje. ik moet goed luisteren want ze maken er een totaal prijs van. Dus je neemt een mandje daar doe je dingen in die je moet hebben, en dan tellen zij de prijs op. Zo wist ik dus dat ze een euro vroeg voor de schoenen en een dubbeltje voor de glazen. Vies glas maar het gaat om het idee ;-)

Een tic van mij is retro vintage ik houd van de in sommige mensen hun ogen oerlelijke
oranje bloemen bakjes.
Daarbij heb ik ook een herinneringen issue. Zo heb ik de soepkommen die mijn moeder vroeger ook had. Het zijn handige dingen ze zijn vuurvast en handig in de magnetron. onze zoon in de groei eet vaak een kom soep na school.

De soep bewaar ik in een volgende liefhebberij vintage tupperware. Ik vond deze prachtige tupperware bewaardingen die je erg makkelijk luchtdicht afsluit.
Ik ben altijd opzoek naar afsluitbare bakjes en dergelijke.

De soepkommen die mijn moeder ook had.
Speelgoed koop ik ook bij de kringloop

volgens mij komen alle puzzels bij de kringloop vandaan. Ik vind speelgoed vaak erg duur als ik dat nieuw moet kopen en nu kunnen we ook wisselen.

Ik heb al veel bespaard met kringloopvondsten en aan de andere kant er ook veel naar toe gebracht. ik houd de kosten in de hand door goed te kijken naar wat ik echt nodig heb. En ga vervolgens niet naar andere winkels om het te kopen. Ik kom ook bijna nooit in de stad. Als ik niets nodig heb en ik ga die week toch met een vriendin naar Ikea kan ik gerust met alleen verhuisdozen naar buiten komen.
En hoe zit dat bij jou? Weet jij goed wat je wel en niet nodig hebt? En heb je last van impuls aankopen?