donderdag 7 mei 2015

Buffer en uitgeven

Deze week kregen we een leuke brief van de belastingdienst afdeling toeslagen, we kregen in totaal maar liefst €2348 euro over 2013, en 2014 is ook ingediend. daarover krijgen we ongeveer hetzelfde bedrag. Onze privé buffer staat nu inclusief de potjes spaarrekening op 6500 euro. 
Er zijn in ons gezin dingen die aangeschaft moeten worden, of klussen die in huis moeten gebeuren. 
Soms heb ik ook alles ineens bijvoorbeeld voetbalschoenen en schoenen voor man. Dan kom ik vaak over de begrootte 100 euro. Soms haal ik iets van de buffer daarvoor, maar heel vaak kan ik het doen van mijn budget. Dat komt omdat ik eerst ook kijk wat de alternatieven zijn. Op een minimimalisme pagina op facebook, stond een aangepaste piramide van Maslow. Ik weet niet of ik hem in mijn blog mag plaatsen in verband met de rechten. Maar hierbij...https://www.facebook.com/photo.php?fbid=808547752569353&set=gm.1118894688137223&type=1&theater 
Ik ga eigenlijk ook altijd van dit principe uit. 
Zo heb ik een tijd geleden een bank gekocht uit de kringloop, de bank was €40. De bank was niet duur, maar ook van slechte kwaliteit. Hij zakte door en de kwaliteit was dat van f merk. Mijn tip koop vooral tweedehands, maar koop dan wel iets van een wat duurder merk, in dit geval was goedkoop duurkoop. Wij gaan niet vaak uit, maar vinden het heerlijk om even lekker op de bank te zitten om een filmpje te kijken. Bovendien kon niet iedereen op de bank zitten, Ik heb lang gezocht op marktplaats oor een mooie bank. Maar het vervoer was vaak een probleem omdat we dan een kar en een auto met trekhaak moesten lenen. Dit weekend was er op de banken van Ikea 15% korting en ik kreeg ook nog family korting zodat ik de bank voor 259 euro kon kopen. Ik heb meteen de rolgordijnen aangeschaft die ik beneden nog moest aanschaffen. Ik heb de zonwerende variant genomen. Die veel goedkoper was dan elders. Uiteindelijk heb ik met bezorgen 528 euro uitgegeven aan rolgordijnen een bank en een hocker (ook met korting). Ik kom niet in de ikea en word niet verleid tot andere uitgaven ik heb alleen gekocht wat nodig is. In winkels als Ikea kom ik vaker tot verleidingen dan ergens anders. Met de tijd zoek ik nog een extra hoes voor de bank, dan slijt het ook wat minder snel. Die kan ik ook marktplaats vinden.
Een uitgave als deze kan ik erg lang uitstellen. Ik wil het liefst niet aan de buffer komen. Toch moet het vervangen en we hebben lang gespaard, we kunnen de buffer binnen 2 maanden weer aangezuiverd hebben. Volgende maand ga ik kijken voor kleding voor mijn man. Daarvoor kijk ik op marktplaats. Hij heeft wat nette kleding nodig.

Dingen krijgen..
Afgelopen dinsdag waren we bij mijn zusje, ze gaf onze dochter allemaal t shirtjes en ons zoontje een prachtige jas, een baseball jas met knopen. Ze werkt bij een kringloopwinkel op haar vrije zaterdag.
Gisteren waaide mijn droogmolen kapot, mijn moeder had nog een droogmolen staan en ik kreeg hem zomaar zonder dat ik erom had gevraagd.
Dingen krijgen is fijn, en ik neem alles met grote graagte aan. Dochter moet op kamp en heeft een regenpak nodig. Ik had al een jasje ooit bij de kringloop gekocht ik ben alleen nog op zoek naar een broek. Vanmiddag kijk ik bij de kringloop. Ook kijk ik voor een bidon die nodig is.

Zo pierewaaien we door in de vakantie. Ik ga nu een filmpje kijken met zoontje.. Op de oude bank...
De nieuwe komt volgende week ;-)

Nog een tip om water te besparen. Ik draai iedere keer het draaiknopje op de spoelbak van de WC uit. Omdat ik er een baksteen in heb gestopt neemt hij al minder water, maar door de draaiknop uit te draaien vult hij ook minder lang.