woensdag 1 februari 2012

Wassen en drogen

Zo ik heb me even neergevlijd bij de laptop, de koffie loopt door. Kleinste vriendje is op "school" dus even tijd om wat achterstands klussen weg te werken, zoals daar zijn: was vouwen, stofzuigen, en slaapkamers stofzuigen die staan op het schema namelijk. En ik moet nog afwasmiddel en basterdsuiker halen. Ik ga de kids vanmiddag trakteren op pannenkoeken, en er is niets fijner dan een beetje basterdsuiker op je pannenkoek.
De kinderwagen van jongste moet weer terug naar de rechtmatige eigenaar. Dus dan kan ik meteen door met een kastje per dag. En dat is in dit geval de overloop zolder zodat ik daar ook mijn was kan hebben.

Wassen 


Ik heb drie weken geleden een nieuwe wasmachine gekocht. De oude had iedere keer gebreken en om de was droog te krijgen moest ik hem tweemaal laten centrifugeren. Dat kost natuurlijk heel erg veel stroom.
Nadat hij na zes weken ten opzichte van de vorige reperatie kapot ging. Heb ik besloten mijn wasmachine potje aan te spreken. Daar zat 700 euro in. Niet genoeg voor een door mij gewenst m.iele, maar mijn oog viel op deze link wasmachine. Het is een S.amsung eco bubble. Ik had daar goede recenties van gelezen.
En ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben. Ik kocht hem in de aanbieding bij S.cheer en F.oppen. Ik heb hem via de webwinkel besteld en kreeg hem de volgende dag al geleverd. Ik heb 17,50 betaald voor het installeren en ze hebben de oude meteen meegenomen. ons energievebruik is enorm afgenomen kan ik in de meterstanden aflezen. Er zijn ook mega veel programma s waar je uit kan kiezen.
Ik houd heel erg van was sorteren. Er zit een speciaal programma op voor vieze voetbaltenues met ecobubble! En die wast op een toch lage temperatuur alles helemaal schoon. Dat lukt mij in mijn oude machine niet eens op 60 graden. voordeel is ook dat er een trommel van 8 kilo in zit. Gewone witte was of bonte (handdoeken, washandjes sokken, trainingsbroeken ed) kun je laden tot 8 kilo en het is nog brandschoon. Die eco bubble werkt zo :link je kan de eco bubble ook uitzetten als je de "normale"was programma gebruikt.
voordeel van mijn nieuwe wasmachine is dat hij erg droog centrifugeert. Ik hang met dit koude weer, wel een klein wasje over de verwarming in de kamer.
Maar vandaag hang ik het buiten en zal kijken of de vries/ droog combi bij mij ook werkt.
Want hoe minder we de droger gebruiken hoe beter.

Tips om low budget te wassen en te drogen


 • Gebruik een eigen gemaakt wasmiddel van marseille zeep. (link recept wasmiddel maken)
 • Voeg er een beetje eterische olie aan toe
 • Gebruik wasnoten (kijk maar eens bij haar De gulle aarde
 • Reinig de trommel eens in de zoveel tijd met een fles schoonmaakazijn, op het kookwasprogramma
 • Maak het wasmiddelbakje regelmatig schoon
 • Was de witte was met een beetje soda het wordt er stralend wit van
 • Groene vlekken, of andere vlekken? Smeer het eerst voordat het in de was gaat in met groene zeep, wrijf het er goed in, je kan het ook met okselgeur plekken doen in t shirts.
 • Red je verweerde hydrofiele luiers met ecover bleekmiddel
 • Sorteer je was precies, maak bijvoorbeeld gebruik van Sortera bakken als deze bijna vol is heb je een was van 8 kg. neem de kleinere voor 6 kg was. Ik heb er twee grote en twee kleine
 • Doe je wasmachine vol, maar laat een ruimte over ter grootte van een hand.
 • Droog je was in de nok van het huis, over de verwarming, aan een spin boven een kachel, of in vriesweer buiten. 
 • Als je toch een droger gebruikt, neem dan een warmtepomp droger of gaswasdroger.
 • Koop een wasmachine met a label als de portomonee dit toelaat.
 • Was niet onnodig, droog handdoeken aan een handoekenrekje in je badkamerHeb jij nog een goede tip om voordelig te wassen en te drogen?