donderdag 9 februari 2012

Herpakken

Zwaar kl:""te is het hier op het moment. Schreef ik eerder dat we een flinke aanslag kregen van de belasting. Deze week kregen we de eindafrekening van het energiebedrijf. Eerder bracht ik via de verbruikscalculator het verbruik in een speciaal programmatje. Dan kwam er op te staan uw gasverbruik is lager dan het voorschot wat u betaald wilt u het verlagen? En bij de stroom kwam te staan dat het iets hoger was dan berekent. Dat nam ik voor lief en bedacht me dat ik dan iets moest bijbetalen. Het viel me ook op dat we vorig jaar geen afrekening kregen. Hoewel de meterstandennemer langs was geweest. (Ik schrijf dat voor mijzelf op.)
Het is een beetje laks van mij dat ik er nu pas achter kwam dat we in twee jaar geen afrekening hebben ontvangen. Maar het mooiste komt nog... Het bedrag wat we nog bij moeten betalen is 2000 euro!!
Waar haal ik dat in vredesnaam vandaan? Totdat ik de meterstanden controleerde zag ik dat er een fout gemaakt was. Hopelijk valt het nu wat mee. Dat ze "vergeten 'zijn een jaarafrekening te sturen in 2011 is natuurlijk ook 'laakbaar'.

Zakelijk gezien liggen er ook nog flink veel rekeningen. De rekening van de boekhouder en dan de aanslagen.
Gelukkig draait de zaak prima en hebben we zelfs een grotere omzet gehad dan anders. Probleem ligt bij het incasseren van de facturen. Er wordt laat of niet betaald. Dat zie ik het laatste jaar echt toenemen.

Ik was behoorlijk depri van deze week. Maar ik heb besloten om mij zelf te herpakken. Pragmatisch denken begint voor mij altijd bij het herzien van budgetten. Nu ik het echt met minder salaris moet doen (omdat ik een  nog grotere buffer wil opbouwen|) Maakt mij dat nog creatiever. Ik heb een week praktisch niets uitgegeven aan boodschappen en heb dingen gebruikt die voor handen waren.
Het valt mij op dat ik veel meer dan twee jaar geleden grip op de zaak heb. Het is net of je in bezuinigen meer ervaring krijgt naarmate de jaren verstrijken.

Om de belangrijke dingen te betalen. Zoalss de peuterspeelzaal, de trein voor zoon, melk, boter, eieren, groente en fruit. Is het van belang dat alle centen worden omgekeerd.
In dat proces verkeerde ik al jaren, maar ik ga het gewoon nog extremer proberen te doen. Minder, want less is more. Hoe ik dat doe? Check mijn blogs!

Heb jij ook wel eens het gevoel dat je tegen de stroom in roeit? op financieel gebied?