maandag 30 november 2015

Steeds meer mensen kunnen de rekeningen niet meer betalen

Het was een klein bericht in de regionale krant vanochtend, en ik ben vergeten er een fototje van te maken, de krant is alweer naar de buren vertrokken.
In 2015 zijn er weer mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen. De energiekosten, zorgpremies, persoonlijke leningen en de hypotheek aflossingen worden niet of te laat betaald.
Het BKR in Tiel heeft dit geconstateerd.
De precieze cijfers heb ik natuurlijk niet meer paraat, maar het waren een boel meer dan in 2007, en toen begon de crisis. In 2006 ben ik begonnen met mijn eerste blog over consuminderen. Eigenlijk wist ik nooit precies wat er in kwam en er uit ging. Maar in 2006 hadden we 5000 euro privé op de bank en tegelijkertijd begonnen we als zelfstandig ondernemer.
Eerlijk gezegd was er geen betere leerschool dan om zelfstandig ondernemer te worden. Het salaris kwam pas als laatst in de rij na wat er betaald moest worden.
Toch lukte het ons om een klein modaal inkomen over te maken. Bij ons liepen de twee begrotingen wel enigszins door elkaar. Eerst begon ik om alle lasten op te schrijven en te berekenen wat een normaal bedrag is om uit te geven aan boodschappen. Ik kon alleen de vaste lasten en de boodschappen betalen van dat inkomen. De kinderbijslag gebruikte ik voor de sport en kleding voor de kinderen. Onze dochter ging later paardrijden dat heb ik van de kinderbijslag betaald maar ook van verjaardagsgeld. Toen ik steeds meer bedreven werd in het begroten en consuminderen kocht ik een woekerpolis af. Langzaam losten we een nog uit het verleden bestaand doorlopend krediet af.
Mijn blog zorgde er voor dat ik van de kleine dingen genoot en iedere keer weer een nieuwe kracht in mijzelf ontdekte.
Toch heeft ons bedrijf in het verleden veel dieptepunten gekend. Vooral in de crisis dat ik niet wist hoe ik de BTW afdracht moest betalen, toen heb ik ook wel eens een boete moeten betalen.

Ik dwaal af, in mijn jaren met mijn blog heb ik gemerkt dat er steeds meer vragen in mijn mailbox kwamen, van mensen die in de schulden zaten en eruit wilden komen, vaak vrouwen die hun baan wilden opzeggen, en mij vroegen of dat echt kón ;-)
Ik heb ontdekt dat het belangrijk is om het allemaal een beetje eenvoudig te houden.
Ga met alles terug naar de basis dus,

1) Maak een overzicht van alle uitgaven en inkomsten
2) Bekijk waar je op kunt bezuinigen, schrap luxe als eerst
3) Maak een reeel spaardoel
4)Houd alle uitgaven bij
5) Evalueer iedere maand je uitgaven patroon
6) Leef eenvoudig en geniet van kleine dingen.

1) Zie ook hier klik
2) Hoe langer je bezuinigd hoe meer ik soms moet lachen om opvattingen over luxe, in de boeken die ik heb gelezen over consuminderen van Marieke Henselmans gaat die ervan uit dat je moet bezuinigen op dingen waar jij je goed bij voelt. Bijvoorbeeld wél biologisch eten, maar niet nieuwe kleren en géén auto zoiets. Ik denk dat het ligt aan hoeveel je moet bezuinigen, en wát je doel is, en hoe snel je dat wilt doen. Bovendien vind ik luxe op vakantie, wat mensen uitgeven aan vakantie sla ik meestal stijl van achterover, als de vakantie zo duur is dat je buffer onder de grens van een normale buffer komt (zie op de website van het NIBUD om meer informatie) vind ik het echt luxe, ik vind een tweede auto omdat je kind door de week naar zwemles moet, en je 1 keer per week boodschappen kan doen in een naburige stad, luxe, want dat tientje meer wat je per maand betaald voor de weekend zwemlessen kun je er dan wel uithalen. Als je op het platteland woon in the middle of nowhere is het een ander verhaal natuurlijk.
Luxe kan ook zijn een droger vervangen of een keer per maand naar de kapper.
3)Ik heb een paar mensen gekend met een gat in de hand met heel veel schulden, dan is cold turkey de enige manier. Schuldeisers opbellen betaalregelingen treffen, inkomen verhogen, alles verkopen wat geld opbrengt en waar je zonder kunt. Bij dit punt heb ik het meer over mensen die genoeg inkomen hebben en niet zoveel schulden of geen schulden. Want als bovenstaand voorbeeld van toepassing is is je enige doel uit de schulden te komen. Bij andere voorbeelden kan een doel zijn; hypotheek afbetalen of dat je meer vrije tijd hebt doordat je minder hoeft te werken.
4)Alles opschrijven in je kasboek. Kijken wat je boodschappen budget is, en er een sport van maken om er onder te blijven. Het geld bewaren voor december.
5) Evalueren Wat ging goed en wat kan beter?voorbeeld
6) Als je ontspanning vind in de vogeltjes in je tuin door een zak vogelvoer te kopen voor €5 heb je de hele winter vogeltjes in je tuin. Dat is goedkoper dan een avond in de kroeg.

Mijn eerste blog is er niet meer en mijn huidige loopt ook alweer een aantal jaren, ik kijk nooit naar de statistieken, maar ik merk dat er steeds meer mensen grasduinen door mijn blogjes.
Vergeet ook vooral daarin niet mijn blogvriendinnetjes uit mijn leeslijst mee te nemen.

Tot slot deze week kom ik met nieuws! Maar nu eerst herstellen van verstandskiezen die zijn getrokken. En daar heb ik dus nog steeds last van (ze zijn donderdag getrokken!)