zaterdag 5 april 2014

Belasting terug en Orthodontie

Deze week kregen we goed bericht van de boekhouder over 2012 krijgen we geld terug.
Dat geld gaat in een gezondheidszorg potje privé dus.
We krijgen ook al geen hypotheekrente aftrek andere toeslagen dus vind ik het een goed idee om bij de eigen reserves te stoppen.
Uiteindelijk is het ongeveer 3400 euro. En 2013 komt ook nog voor de zomer, we hebben toen een zuinige groene auto gekocht dus dat gaat ook nog wat opleveren. Dat wil wel in de reserves van de zaak wegzetten.
2012 was niet ons beste jaar als VOF, maar toen zijn we de crisis wat gaan voelen.

De reden dat ik de extra's in de gezondheidszorg pot wil gaan stoppen is de volgende,
Onze beide kinderen zijn deze week naar de orthodontist geweest.
de middelste hoeft over een jaar pas terug te komen. Maar de oudste kan eind mei beginnen met de behandeling. En die behandeling is voor beide kinderen niet mis. Oudste en Middelste horen namelijk bij de 5% van de mensen waarbij een orthodontie behandeling niet cosmetisch is maar noodzakelijk.  Ze hebben een overbeet. En niet een kleine maar een behoorlijke, we krijgen 1750 euro vergoed van de zorgverzekeraar. Maar de kosten gaan enorm worden, veel hoger dan dat.
Er komt specialistische fysiotherapie aan te pas en andere begeleiding. Mocht het allemaal niet baten dan moet zoon op zijn 18e  geopereerd worden. Onze dochter krijgt exact dezelfde behandeling, maar moet nog een jaar wachten.
Ze gaan bekijken of de behandeling volledig vergoed gaat worden uit de basisverzekering maar daar moesten we niet op rekenen.
Hier heb ik over nagedacht, als ik nu een alleenstaande moeder was geweest had ik dit nooit kunnen betalen natuurlijk. Of als je een minimum inkomen hebt. Wij moeten er ook voor beknibbelen en het wordt voor ons ook zwaar natuurlijk. Maar ik denk dat het voor veel mensen betekend dat een beugel voor je kind een financiële ramp is.
Zo kregen we nu (eindelijk) de rekening van het ziekenhuis doorberekend in het eigen risico (€350)
Dat wordt ineens afgeschreven van de rekening, want toen had ik nog geen gespreid betalen mogelijkheid. Ik ga in ieder geval wel proberen om die orthodontie behandeling vergoed te krijgen.
Grappig was wel dat de orthodontist onze overstap van tandarts uit ons dorp naar een tandarts uit de stad roemde, de tandarts uit ons dorp bleek een ongediplomeerde charlatan te zijn.. Hij doet ook orthodontistische behandelingen maar schijnt daar niet voor geschoold te zijn. Gelukkig heeft onze zoon een treinkaart zodat we die extra kosten niet meer hebben :-)

Deze week zakte de zware koorts van onze jongste niet, en was hij huilend van de pijn in zijn oor iedere nacht wakker. Ik heb alle natuurlijke middeltjes geprobeerd en ook het eigengemaakte vlierbessen tonicum hielp niets. Uiteindelijk ben ik met hem naar de huisarts geweest die constateerde een dubbele oorontsteking waarvan één chronisch.
De enige remedie was antibiotica want het was in een vergevorderd stadium. Nou ja ik herken een orenkind. Hij heeft al zo verschrikkelijk vaak oorontsteking gehad waarbij ik het zelf weer heb verholpen. Natuurlijk wel even laten checken bij de huisarts maar kon hij toch weer verder. Ik hoop dat het nu goed oplost en dat hij niet naar de KNO hoeft. In ieder geval is er weer voor een aantal euro's aan eigen risico vanaf gesnoept.
De huisarts vertelde me, dat ze zéér terughoudend zijn in het voorschrijven van antibiotica, en of het ligt aan het ontbreken van antibiotica vlees in ons dieet ik weet het niet, maar hij fietst nu met zijn vader een rondje :-)

Hebben jullie ook ervaring met mensen die benodigde gezondheidsbehandelingen nodig hebben maar niet vergoed krijgen?