vrijdag 20 september 2013

huishoudboekje bijna áf, en verdiensten

Het huishoudboekje is af. Het is een herziene versie. Aan het einde van het weekend ga ik hem posten, voordat het salaris (wat ik zelf moet overmaken) is gestort.
Het "waarom"van een nieuw huishoudboekje zal ik uitleggen.
In de vakantie verstapte mijn man zich en kreeg daardoor nog een blessure aan zijn knie. De zoveelste, hij kan meestal zijn werk wel blijven doen. Maar er is wel een kans dat hij in een van de komende jaren geopereerd moet worden en waarschijnlijk meerdere keren. Onze zaak kan wel doorgedraaid worden door onze partner, maar het lijkt mij ook handig dat we in zo 'n geval een emergency fund hebben (zie ook (zij is de uitvinder van dit woord)
Wij krijgen wel een aantal toeslagen maar geen hypotheekrenteaftrek. In ieder geval niet maandelijks. Dat wordt verrekend met de aangifte die de boekhouder voor onze VOF doet.
in praktijk stortte ik een hoger salaris over dan nu. Ik ga nu 2000 euro netto overmaken.
Een marktconform salaris in zijn werksoort met zijn ervaring is ongeveer 2600 euro netto per maand. (volgens loonwijzer) Bij ons ligt dat natuurlijk aan het bedrijfsresultaat/winst andere kosten.
De 600 euro per maand gaan extra naar de buffer rekening en alle extra netto winst gaat ook naar de buffer rekening.
Voor deze gelegenheid heb ik nu een rekening bij moneyyou aangemaakt. Misschien niet de hoogste rente, maar gemakkelijk aan te maken en makkelijk doelsparen.
Privé sparen we voor de studie van de kinderen en vakantie en onderhoud huis/ reparatie/ afschrijvingspotje.

De afgelopen weken las ik het boek "Je geld of je leven" dat boek is echt ook goed voor de meer gevorderde consuminderaar. Na het lezen van het boek kwam ik tot de conclusie, dat wij het best wel aardig hadden gedaan. We hebben de bedrijfslening afbetaald, het krediet en we hebben een stukje afgelost op onze hypotheek. Maar een echt grote buffer hebben we niet. En daarmee bedoel ik een échte buffer. Het is wel aardig maar nog niet goed genoeg.

Als er 600 euro minder binnen komt moet er ook, nog minder uitgegeven worden.
Daarom heb ik ervoor gekozen om minder geld uit te geven aan biologisch eten.
De afgelopen maanden kwam ik soms vér over de 600 euro heen in de maand.
Als ik het kasboek bekijk dan komt dat vooral door stijgende kosten voor voeding.
En echt geen luxe dingen. Besloten heb ik om helemaal voor de regionale groenten te gaan momenteel en fruit te mijden uit de dirty dozen. Omdat het ook weer creatief maakt. Ben ik gewoon op een paar mensen afgestapt waarvan ik wist dat die een boomgaard hadden of ik daar tegen vergoeding eens valappeltjes mocht zoeken. Dat mocht en ze hoefden alleen maar een appeltaart voor terug. Het droog oefenen (want in oktober met mijn nieuwe budgetten gaat het voor het eggie) gaat goed dat geeft hoop voor de toekomst.

Mensen durven niet goed te zeggen wat ze verdienen heb jij daar moeite mee?

10 opmerkingen:

 1. Nee, ik snap ook niet zo goed waarom mensen daar zo geheimzinnig over doen. Ik hoorde dat in sommige andere landen het heel gewoon is om je salaris te vertellen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelfs al weet je het salaris, dan nog weet je niet wat de lasten zijn en dus wat ze over houden of tekort komen.
  Wij geven het niet graag prijs, best wel hoog inkomen en de lasten goed onder controle. Dit betekent dat wij erg veel sparen, aflossen en reserveren voor later. Dit wordt niet altijd positief ontvangen. Jaloezie ligt al vlug op de loer en dat willen wij niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt dat is natuurlijk zo ik ben wel eens wat naïef in dat soort dingen.

   Verwijderen
  2. Zo denk ik er ook over. Hier komt aardig veel geld binnen, maar mensen vinden bv. dat wij dan minder recht zouden hebben op de kinderbijslag of studietoelagen of begrijpen niet dat wij dan NOG willen consuminderen. Nu ik regelmatig verkondig dat ik onze hypotheek binnen de vier jaar wil aflossen ipv binnen de tien jaar krijg ik reacties als: 'Waarom is dat nu in (gods)naam nodig seg! Geef het aan de kinderen! Of ga wat vaker op vakantie' Jeetje. En uiteraard ALS we eens wat doen is het 'nounou'. Tja. Daarom loop ik er ook niet echt mee te koop. Schamen doe ik me er niet voor. Totaal niet.

   Verwijderen
 3. wij hebben niet een heel hoog salarais (vooral ik niet, man op zich wel prima maar ook niet bijz hoog) ben er juist trots op hoe we toch sparen en rondkomen (ok met hulp van schoonmoeder die van shoppen en geven houdt). maar veel mensen boeit het ook niet volgens mij. ze kunnen weinig met je info omdat het onze situatie is en niet die van een ander..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf zou ik het niet eens weten wat er binnenkomt. Af en toe hoor ik Joh wel mopperen dat ze de pensioengerechtigen weer aanpakken. Maar we redden het prima. Vanaf 2007 er er bijna geen verhoging meer geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat ik met naam en toenaam op mijn blog en op FB sta, geef ik het liever niet prijs, wat mijn man verdient. Hij werkt (nog) in de financiële sector (pensioenfonds) en ja, hij heeft best een hoog inkomen. Maar net als Vlijtig met zuinigheid zegt, als je de lasten niet weet zegt het niet zoveel. Wij zitten in de hoogste belastingschaal en als ik de begroting zo bekijk gaan we er volgend jaar flink op achteruit. Maar goed, daar klaag ik dan ook niet over, omdat er mensen zijn die het harder raakt.
  Maar ook ik moet keuzes maken: ook hier minder bio, ik heb net weer gewone pasta gekocht. Het is niet anders, gelukkig kunnen we daar nog op bezuinigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jullie hebben gelijk een salaris zegt helemaal niets. En omzet zegt ook geen drol:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben minder open geworden in financiele dingen. Mensen koppelen aan je inkomen / spaargeld bepaalde oordelen merk ik. Dat je best iets kunt doen omdat je een bepaald inkomen hebt, of dat je iets juist beter kunt laten, dat je iemand best iets kan lenen omdat je spaargeld een bepaald bedrag beslaat (of dat je gek bent dat je een bepaalde aankoop doet) enz. Of dat je heus niet meerdere keren met een theezakje hoeft te doen enz.

  Nee.... geen informatie geeft op dat vlak ook minder oordeel en daarmee minder gezeur

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In Noorwegen zijn je gegevens die je opgeeft aan de belasting gewoon vrij op te vragen een paar weken per jaar. Maar daar zit er ook minder verschil tussen de vuilnisman en de advocaat...

  Doe ook niet zo geheimzinnig over wat er 'binnenkomt'. Krijg soms wat van mijn ouders en daar doen we dan de extra dingen van... Denk hoe meer geld je achter de hand hebt, hoe gekker een zuinige levenswijze wordt geaccepteerd. Maar daar over hoeven we ons voorlopig niet zo druk te maken. We zijn goed in zuinig leven maar hetgeen we overhouden, gaat dan ook vaak weer op aan de dingen die we echt leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen