vrijdag 28 juni 2013

Vlierbloesem maakt liters Vlierbloesemlimonade (het perfecte recept)

De Vlierbloesem staat in volle bloei, en vooral met zonnige dagen vang je wel een vleugje vlierbloesem op als je rondfietst of wandelt.
Pluk de Vlierbloesem lekker in het wild. Doe dat wel bij voorkeur een beetje van de autoweg af.
Je kan ook net als ik aan een wandelpad plukken. Ik krijg er nog steeds veel reacties op positieve en negatieve. Maar dat deert de echte vlierbloesem plukker niets.
Een vriendin van me plukte ook weer een tas vol voor mij. Bij het schoolplein van de kinderen stond ook een vlier in volle bloei, kinderen het dak van het hokje opgestuurd en plukken maar.
Hieronder volgt een recept voor zes flessen vlierbloesemlimonade.
Ik maak er gerust 16 flessen voor de voorraad.


40 schermen vlierbloesem
  1. 3 kg suiker of Stevia (neem dan flink minder)
  2. Oerzoet heb ik ook wel gebruikt neem ik 2 van die zakjes van het eco merk van de bioboer van.
  3. 6 biologische citroenen
  4. 4.5 liter water
  5. 4 grote eetlepels citroenzuur (kreeg ik van Jolanda


  • Doe 4,5 liter warm water in een grote soepppan, en zet het op het vuur.
  • Haal het water van het vuur en los de suiker en citroenzuur meteen op in het warme water.
  • Leg de zorgvuldig bekeken Vlierbloesem (op beestjes) in het warme water.
  • Druk onder water met een houten lepel
  • Voeg vervolgens 4 gesneden citroenen (in achten) toe aan het vlierbloesem mengsel. 
  • Pers de overige citroenen uit in de citruspers.
  • Je kan ook gewoon de citroenen doorsnijden en met kracht boven de pan uitpersen.
  • Het is belangrijk om biologische citroenen te nemen. Gewone citroenen zijn met een waslaagje bewerkt zodat ze glimmen. Omdat je ze met schil gebruikt is het verstandig om het zo te doen.
  • Heb je net als ik met de tweede ronde geen biologische citroenen voor handen? Leg de citroenen in lauw warm water en borstel ze goed af.
  • Spoel ze daarna vier keer goed af!
  • Laat daarna een dag en een nacht met rust met de deksel op de pan.
  • Leg een theedoek in een vergiet boven een andere pan.
  • En zeef alle bloesem, pitjes citroenen eruit.
  • Giet de vlierbloesemlimonade in brandschone flessen.

Ik had drie grote weckpotten en vier grote flessen met vlierbloesemlimonade.

De kosten zijn:

3kg suiker= 2.79
6 citroenen bio= 2,45
citroenzuur = gekregen

Kosten 5,25. 

3 opmerkingen:

  1. En lekker dat het is. Maar als je citroenzuur gebruikt zijn citroenen dan nog wel nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zou ik ook nog eens willen proberen, alleen de hoeveelheid schrikt en houdt me af... Stel dat ik/wij het niet lekker vinden heb je teveel liggen...
    Is de smaak gelijk aan de vlierbloesem siroop van Ikea?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik nog nooit gehad maar iedereen die ik geef vind het lekker. Je kan ook een kwart van de hoeveelheid nemen. Gewoon het recept aanpassen. Dit is het beste recept ooit!

      Verwijderen