dinsdag 18 juni 2013

De hand weer op de knip

Zelfs als doorgewinterde consuminderaar heb ik regelmatig bijsturing nodig. Want ook bij mij vliegt het geld eruit momenteel. Een huis opknappen, kosten voor andere fietsen, kleding, de vakantie in aantocht..
Ook moet ik bekennen dat ik vorige maand driehonderd euro mee uitgaf aan eten..
Nu eten we 80% biologisch en is dat gewoon duurder. Zelfs als je alleen de basis produkten koopt. Is een bespoten komkommer momenteel 50 cent en de biologische blijft steken bij 1,39 tenminste hier in het Friese.

Omdat ik vind dat je op de meeste dingen wel goedkopere varianten kunt bedenken heb ik mij suf gepiekerd hoe ik de kosten van eten naar beneden kan bijstellen.
Zo spaar ik van mijn marktplaats verkopen voor een tafelmodel diepvriezer. Het is straks de tijd dat ik kan oogsten maar de hobby tuinders om mij heen ook. Onbespoten groente voor weinig die ik kan invriezen voor de winter het is wel wat werk maar ik hoop dat het vrijwilligers werk straks tegen de zomer wat af neemt zodat ik er meer tijd voor heb.
Verder een week eet schema!
Daarnaast ga ik groot inkopen (www.eenbeetjegroener.blogspot.com) kijk bij haar tabladen.
En bij verschillende winkels. Een stad verderop is een enorme biologische supermarkt. En daarachter is de L.idl en de j.umbo in de beide winkels krijgen een steeds groter wordend assortiment biologische produkten. Ik zag zelfs bij de A.ldi biologische produkten!
Als manlief en ik het nou wat uitknobbelen kunnen we dat een keer in de maand op een vrijdagavond doen. Als ik het goed doe dan hoef ik alleen brood, en eieren vers te kopen. Maar een studie van maken want de eerste gezamelijke vrije avond is komende vrijdag..

Ik pak ook weer het huischoudschema op. Er zijn nog drie weken voordat de zomervakantie begint. ALs ik dan het extra werk wat gedaan krijg. Kan ik het in de vakantie laten bij stofzuigen en wassen. (wishful thinking)
Want om die twee van de drie woelwaters wat in het andere ritme te krijgen in de vakantie is wel een dingetje ;-)

De tuin is tip top, op de stukjes onkruid tussen de tegels heb ik zeezout gegooid en dat hielp uitstekend. Naast dat ik de rest er netjes uithaal met mijn aardappelschilmesje is ditt een handige manier om het bij te houden.
De moestuinbak gras ik iedere dag en groeit als een malle, de aarbeien hebben we al geoogst, en de wilde bloemenmix van vorig jaar geeft nu margrieten op de kurkdroge grond onder de grote berk.
Om de voortuin wat te pimpen gaan dochter en ik in de vakantie in de sering beschilerde potten als klokken hangen, daar tussen in stukjes stof in verschillende kleuren die ik uit een vliegengordijn heb gehaald. Het is een kleine kunstzinnige knipoog naar ons kunstdorp ;-)

Bijna is de koffie op, ik wens jullie een prachtige zonnige dag toe!

Ik moet nog voordat ik ga koken (we eten tussen de middag warm) de biovenverdieping opruimen en stofzuigen zucht... En ik kan niet meer wachten tot het regent... Want de stof vlokken vliegen all over the place..