dinsdag 18 juni 2013

De hand weer op de knip

Zelfs als doorgewinterde consuminderaar heb ik regelmatig bijsturing nodig. Want ook bij mij vliegt het geld eruit momenteel. Een huis opknappen, kosten voor andere fietsen, kleding, de vakantie in aantocht..
Ook moet ik bekennen dat ik vorige maand driehonderd euro mee uitgaf aan eten..
Nu eten we 80% biologisch en is dat gewoon duurder. Zelfs als je alleen de basis produkten koopt. Is een bespoten komkommer momenteel 50 cent en de biologische blijft steken bij 1,39 tenminste hier in het Friese.

Omdat ik vind dat je op de meeste dingen wel goedkopere varianten kunt bedenken heb ik mij suf gepiekerd hoe ik de kosten van eten naar beneden kan bijstellen.
Zo spaar ik van mijn marktplaats verkopen voor een tafelmodel diepvriezer. Het is straks de tijd dat ik kan oogsten maar de hobby tuinders om mij heen ook. Onbespoten groente voor weinig die ik kan invriezen voor de winter het is wel wat werk maar ik hoop dat het vrijwilligers werk straks tegen de zomer wat af neemt zodat ik er meer tijd voor heb.
Verder een week eet schema!
Daarnaast ga ik groot inkopen (www.eenbeetjegroener.blogspot.com) kijk bij haar tabladen.
En bij verschillende winkels. Een stad verderop is een enorme biologische supermarkt. En daarachter is de L.idl en de j.umbo in de beide winkels krijgen een steeds groter wordend assortiment biologische produkten. Ik zag zelfs bij de A.ldi biologische produkten!
Als manlief en ik het nou wat uitknobbelen kunnen we dat een keer in de maand op een vrijdagavond doen. Als ik het goed doe dan hoef ik alleen brood, en eieren vers te kopen. Maar een studie van maken want de eerste gezamelijke vrije avond is komende vrijdag..

Ik pak ook weer het huischoudschema op. Er zijn nog drie weken voordat de zomervakantie begint. ALs ik dan het extra werk wat gedaan krijg. Kan ik het in de vakantie laten bij stofzuigen en wassen. (wishful thinking)
Want om die twee van de drie woelwaters wat in het andere ritme te krijgen in de vakantie is wel een dingetje ;-)

De tuin is tip top, op de stukjes onkruid tussen de tegels heb ik zeezout gegooid en dat hielp uitstekend. Naast dat ik de rest er netjes uithaal met mijn aardappelschilmesje is ditt een handige manier om het bij te houden.
De moestuinbak gras ik iedere dag en groeit als een malle, de aarbeien hebben we al geoogst, en de wilde bloemenmix van vorig jaar geeft nu margrieten op de kurkdroge grond onder de grote berk.
Om de voortuin wat te pimpen gaan dochter en ik in de vakantie in de sering beschilerde potten als klokken hangen, daar tussen in stukjes stof in verschillende kleuren die ik uit een vliegengordijn heb gehaald. Het is een kleine kunstzinnige knipoog naar ons kunstdorp ;-)

Bijna is de koffie op, ik wens jullie een prachtige zonnige dag toe!

Ik moet nog voordat ik ga koken (we eten tussen de middag warm) de biovenverdieping opruimen en stofzuigen zucht... En ik kan niet meer wachten tot het regent... Want de stof vlokken vliegen all over the place..

8 opmerkingen:

 1. Ik koop alleen zuurkool biologisch vanwege de hoge kosten. 300 euro is best veel om extra uit te geven inderdaad. Maar ik heb ook het gevoel dat alles sowieso duurder is. Ook de niet biologische boodschappen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik was er al weer een hele tijd. Fijn dat je me weer hebt gevonden. Hier hebben we ook een tafelmodel gratis afgehaald een paar jaar terug, We gebruiken hem alleen als het echt nodig is. Momenteel spaar ik er al mijn plastic bakjes in op dus is het meer een opslag. Biologisch nee dat niet hier, daarmee spek je de beurs van een ander, want waarom moet dat zo duur zijn en waarom hoor je die kreet maar steeds, het levert geld op. Fijne zonnige dag, geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij eten biologisch omdat bespoten groente enorm veel landbouwgif bevat.Wij voelen ons ook echt beter doordat we nu niet meer bespoten groente eten. Omdat ik nu direct bij de bioboer koop is er geen tussenhandel en verdiend de boer er zelf ook nog wat aan.

   Verwijderen
 3. jammer dat er bij jullie in de buurt bio niet zo voordelig wordt aangeboden. Maar heej, eten uit eigen tuin is natuurlijk ook geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het gaat hier ook op en neer hoor met de uitgaven. Blijft toch elke keer weer opletten. Hebben ze veel bio bij jullie bij de Aldi? Ik ben er heel lang niet geweest en het assortiment bij de Lidl vind ik erg tegenvallen.
  Wij moeten het hier echt hebben van de supermarkten en 1 biologische winkel. Tuinders die niet spuiten hier in de buurt zijn er amper. Daar geven ze hier niks om blijkbaar. Ach, zo is het overal wel wat.
  Maar ruim inkopen als het voordelig kan is altijd goed, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. De tuinders in de buurt ken ik. Als ze echt traditioneel verbouwen gebruiken ze geen gif traditionele tuinders verzekeren mij dat. Dei zijn bezig met wisselteelt en dergelijke

   Verwijderen
 5. ik koop bulk in , bijvoorbeeld rijst en peulvruchten in 5 kilo balen bij biovooRdeel.nl , groenten uit eigen tuin en voor in de vriezer, brood koop ik nog elf in de winter bak ik zelf, enne een paar kippetjes nemen iets voor jouw? herlijk je eigen eitjes, ik weet ervan !!hoef je alleen nog maar brood te kopen , of zelf bakken?, heerlijk meid je plannen, geniet ervan , liefs marion
  p.s. peultjes in hanging baskets pooten, groeit heel goed en het kan zo aan je schutting zag ik , aan een paar haken, succes met je tuintje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O die is goed in hanging baskets ga ik doen dank je!

   Verwijderen