vrijdag 24 mei 2013

Zevenblad schotel (Eten uit het wild deel 1)

Gisteren hebben we weer eens uit het wild gegeten.
In een bosje achter in een bosje weet ik veel zevenblad te vinden. En achter het terrasje laat ik het ook altijd staan voor consumptie. Let wel op waar je plukt want naast de weg of waar veel honden langs lopen zou ik het niet plukken.
Ik had een plastic tasje vol.
Overigens spotte ik ook alweer vlierbloesem. (Mijn dochter plukt ook lief vlierbloesem, het bleek alleen bloesem van de lijsterbes te zijn. ;) Ze dacht al wat stikt het...) Alleen boven in de vlier zit wat bloesem maar er moet nog wat meer zon komen dacht ik zo.

Nu het recept voor zevenblad schotel genoeg voor vijf personen

Een plastic tas vol met zevenblad
pijnboompitten
zonnebloempitten
knoflook
2 uien
spekjes (kan ook zonder)
Champignonnetjes
azijn eetlepel
zeezout
peper
oregano
worchester

Was de zevenblad goed.
Ik doe het net als spinazie in een grote emmer met water daar laat ik het een middagje in staan, spoel het vervolgens met behulp van een vergiet goed uit.
Ik ontdoe het van het taaie steeltje en knip het in wat kleinere stukjes met mijn groenteschaar.

Snij de uien fijn
Bak de spekjes met de uien in de wok. Met olijfolie(ik doe dat twee keer zonder en mét uitjes ivm vegetarische dochter)
Dan laat ik hem zacht staan en grill in de koekenpan de pitten.
Vervolgens pers ik knoflook boven de wok
Ik voeg de champignons toe en roerbak dit alles op hoog vuur.
Vervolgens roerbak je de zevenblad (goed uitgelekt!) 
in de wok. Doe de rest van de ingrediënten erdoor.

Ik serveerde het met opgebakken aardappelen en een maaltje pluksla

De pluksla goed wassen, snijd een sjalotje , tomaatje en een komkommertje klein.
Maak een beetje dressing van een lepeltje honing en een eetlepel azijn.
Een theelepeltje yoghurt en tomatenketchup vind ik er ook lekker doorheen.

Lekker eten!









3 opmerkingen:

  1. Ik ben eigenlijk wel blij dat we geen zevenblad in de tuin hebben (klopt nu af). Een vriendin van mij had haar hele tuin er mee vol, was geen beginnen aan. Ooit kreeg ik een stekje van een plant van mijn schoonvader. Bij het plaatsen zag ik dat daar zevenblad bij zat, oeps. Maar ik was er nog net op tijd bij om het met wortel en al eruit te trekken. Maar ja, het is wel gratis groente!
    Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. JA gelukkig staat het ook niet bij mij maar bij mijn vriendin, daar oogst ik het dan.. Ik heb een klein stukje achter de tegels bij de schutting en daar vind ik het niet storend. Het is wel een lekker maaltje hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het klinkt erg lekker! Ik ga zo voor de brandnetels. Niet om soep ofzo van te maken, maar omdat ik heb gelezen dat je er gier van kunt maken die heel goed is voor de moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen