maandag 25 juni 2012

De eetpot

Ik heb drie mensen in huis die, als ze niet op tijd eten ze rillerig worden en misselijk. Volgens mij hebben ze een stofwisseling die vlug werkt of het is het zwakkere geslacht (het zijn de mannen)
Zo waren dit weekend de kinderen weg. Ik was weg en man vergat gewoon te eten. Toen ik terug was. Heb ik een pan groentesoep gemaakt. Spotgoedkoop en bijna helemaal bio!

Groentesoep en toast met kruidenboter

twee liter water
maggiblad, peterselie uit de tuin
4 bouillon blokjes Wurzl bio
soepgroente (L.idl) of bio boer
of restjes groente uit de groentela
gehaktballetjes van bio of gezonde keus l.idl
oud brood
half pakje roomboter
knoflook
bieslook uit tuin



  • Kook het water
  • Doe de groente er door en roer de bouillon blokjes erdoor
  • Draai balletjes en doe ze in de soep.
  • Doe er een handjevol maggiplant uit de moestuin
  • En een beetje peterselie/rozemarijn . Ruik die geur!
  • Laat twintig minuten op zacht trekken
  • Laat de roomboter een beetje zacht worden.
  • Snijd de peterselie fijn en de peterselie/bieslook
  • En neem knoflook uit de pers.
  • Roer het door elkaar.
  • Ik zet hem weg in een klein botervlootje met een vorm in de koelkast.
  • Snijd de resten brood die je van een hele week bewaard hebt in een oude ijsbak in de lengte.
  • Doe ze even onder de gril in de oven of leg ze op de grilplaat op het gas.
  • Serveer de soep met de kruidenboter en het brood.


Een heerlijke op kracht kom maaltijd!
Ik breng het mijn vriendinnen als ze ziek zijn en voel me Anneke Blok uit Alles is liefde.!
Ze voelen zich snel beter van dit soepje!

Vanochtend ging ik naar onze lokale tuinder die officieel niet Bio is maar geen foute middelen gebruikt en werkt op traditionele manier. Ik kocht snijbonen, sla, komkommer, spitskool en winterwortel. Wij kunnen nu vijf keer groente eten voor 4,50! We gaan hier lekker door met besparen.
Maar dat gaan we doen door eerst iets uit te geven. Ik kan een vriezer overnemen voor negentig euro van liebherr. Door de groente te blancheren hoop ik meer frisse groente in de winter te hebben.Door te blancheren en in te vriezen.

Tussenstand vlierbloesemsiroop

totaal tien flessen!

Doe jij ook aan invriezen, blancheren, wecken?



8 opmerkingen:

  1. Nu ik glutenvrij eet heb ik pas het soep maken ontdekt zonder pakjes en denk nog vaak waarom niet eerder, het is me toch lekker en ook nog eens goedkoper. Ik heb net mijn weckglazen tevoorschijn gehaald en ga mijn aardbeitjes wecken. Boontjes wil ik ook nog eens proberen, vorig jaar was het niet helemaal goed gegaan. Anders gaan ze in de vriezer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog appelmoes en basis tomatensap voor soep of pasta saus van vorig jaar staan. Nu weer nieuwe jam in potjes. Er komt zeker ook nog groente bij.
    Je soep lijkt mij ook erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik zie de scene uit de film al helemaal voor me ! leuk.

    de groente die je hebt gehaald is een koopje

    ik ben helaas niet zo'n held in wecken en dergelijke

    wat ik altijd wel maak is rood fruit ( nu goedkoop) op brandewijn voor de kerst ( lekker bij vanille ijs)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vries wel in, maar de rest doe ik nog te weinig. Maar ik probeer voor mezelf een stap per keer te doen, omdat ik anders dingen te snel doe en uiteindelijk weer afhaak.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij hebben een grote groententuin waarin we zelf allerhande groenten kweken die ik dan blancheer en invries. Vlees, vis en groenten in aanbieding koop ik in grote hoeveelheden in, verpak die per gezinsportie (en enkele eenpersoonsporties voor onverwachte eters) en vries die in.Als de appels, peren goedkoop staan maak ik er moes van en dat is dna weer ideaal om in de periode dat appels en peren duur zijn te serveren bij de warme maaltijd. Ik bak elke week 8 broden in één keer (2 baklagen van 4 broden naast elkaar) en vries die broden na het snijden ook in. Ik bak altijd in het weekend dus op nachttarief.Ik heb al vaak tegen mijn man gezegd dat onze diepvries eigenlijk eerder een spaarpot is....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zit het recept te lezen en ik krijg me daar toch trek in die groentesoep... Ga ik morgen eens maken... hoef ik gelijk niet te bedenken wat ik zal gaan eten morgen... Héérlijk, dank je voor de tip, idee en het recept :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Invriezen doe ik heel veel. We hebben ook echt een grote diepvrieskist, dat is wel handig op het platteland.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha klinkt goed allemaal. Fijne avond!
    vh. spaarmoeder

    BeantwoordenVerwijderen