zondag 12 februari 2012

Sinaasappellimonade

Onze grote kinderen drinken graag ranja. Maar omdat daar glucose fructosestroop inzit. En onze kinderen en vooral de jongste erg sterk op die stof reageren, bedacht ik mij dat ik ook zelf limonade kon maken. Eerder maakte ik al vlierbloesemsiroop, daarop is dit ietwat gebaseerd.

Ingredienten veel sinaasappelen (de mijne waren afgekeurde, zachte sinaasappelen voor een habbekrats gekocht), 1,5 kilo (riet) suiker , 25 gram citroenzuur. 3 flessen met schroefdop.


  • Nodig drie flessen met schroefdop. Maak de flessen schoon in kokend sodawater. Spoel de flessen af en laat ze aan de lucht drogen.
  • Pers vervolgens net zo lang sinaasappels uit totdat je een liter sap hebt. 
  • Zeef de sap, boven de litermaat, of een andere hoge kan.
  • Los in een kopje warm water 25 gram citroenzuur op (optioneel)
  • Doe het sap in een pan roer met een houten lepel langzaam de anderhalve kilo rietsuiker door het sap heen. 
  • Roer tot het mengsel kookt. Laat nog een paar minuten doorkoken en doe dan de citroenoplossing door.
  • Doe de kokendhete siroop in een litermaat en giet het in de bandschone flessen.



Drinkse!