zondag 12 februari 2012

Sinaasappellimonade

Onze grote kinderen drinken graag ranja. Maar omdat daar glucose fructosestroop inzit. En onze kinderen en vooral de jongste erg sterk op die stof reageren, bedacht ik mij dat ik ook zelf limonade kon maken. Eerder maakte ik al vlierbloesemsiroop, daarop is dit ietwat gebaseerd.

Ingredienten veel sinaasappelen (de mijne waren afgekeurde, zachte sinaasappelen voor een habbekrats gekocht), 1,5 kilo (riet) suiker , 25 gram citroenzuur. 3 flessen met schroefdop.


  • Nodig drie flessen met schroefdop. Maak de flessen schoon in kokend sodawater. Spoel de flessen af en laat ze aan de lucht drogen.
  • Pers vervolgens net zo lang sinaasappels uit totdat je een liter sap hebt. 
  • Zeef de sap, boven de litermaat, of een andere hoge kan.
  • Los in een kopje warm water 25 gram citroenzuur op (optioneel)
  • Doe het sap in een pan roer met een houten lepel langzaam de anderhalve kilo rietsuiker door het sap heen. 
  • Roer tot het mengsel kookt. Laat nog een paar minuten doorkoken en doe dan de citroenoplossing door.
  • Doe de kokendhete siroop in een litermaat en giet het in de bandschone flessen.



Drinkse!

9 opmerkingen:

  1. Goed plan!!
    Ik heb ook wel eens vlierbloesem en aardbeiensap gemaakt. Nu maar eens sinaasappel proberen.
    (appel kan ook natuurlijk!!)
    Stom eigenlijk, dat ik dat alleen in de zomer bedenk..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Eefje; hoe doe je appelsap dan? Die zijn heel hard en om er nu speciaal een pers voor aan te schaffen...

    Waar koop je citroenzuur?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Eefje natuurlijk kan dat ook @bespaarmuts de appels kan je persen met een appelcentrifuge. Die heb ik geleend van een vriendin. Sinaasappels gewoon met de pers natuurlijk. Citroenzuur is vrij onschuldig en te koop bij www.drogisterij.net Het is wel een aanschaf maar je kan er jaren mee doen.
    Je hebt maar 25 gram nodig. Je maakt je limonade er frisser mee, en langer houdbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik de rabarber oogstklaar kon kijken dan deed ik dat. Ik heb alleen nog pruimensap om ranja van te maken. Maar ik gebruik maar 800 gram suiker per liter sap en geen citroenzuur. Het nadeel is dan wel de houdbaarheid, maar de ranja bewaren in de koelkast gaat goed. Ik maak het van rode, zwarte, kruisbessen, pruimen, bramen, rabarber en vlierbessen. Ik zet de vruchten met een bodempje water op, goed opletten dat het niet te weinig water wordt en dan even koken. Een natte doek -scheurlinnen- in een vergiet boven een kom en het "prutje" instorten. Na een dag het sap in een diepvriesdoosje en het vergiet omkeren in de vuilnis.
    Als de ranja in de koelkast op is dan maak ik direct weer. Ranja heb ik niet in de diepvries want op die manier stapel je je diepvries vol met pakken suiker.
    Hartelijke groet en tot laters
    Gerrie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kijk.. daar hebben we (lees: ik) nog eens wat aan. Thanks! Maarre.. jij kunt me vast wel vertellen hoe je ze in kokend water uitwast? Brand je dan je knuistjes niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Via Danique van Cést la vie kom ik op je blog terecht. Ik heb me als volger aangemeld en kom zeker nog eens terug.

    Groetjes en tot een volgende keer,

    Esther

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Welkom @Esther!

    @Monique Ja ik heb een klemmetje van mijn moeder gekregen, maar ik leg ze ook weleens in het kokende water met soda en laat ze gewoon ff liggen.

    Het is wel belang om ze goed schoo nte maken in sodawater.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dank je wel! Scheelt een hoop blaren op mijn vingers ;o)

    BeantwoordenVerwijderen