donderdag 3 september 2015

Opruimstrategie vlierbloesems

Om mijn zinnen te verzetten over wat komen gaat zie ook hier ben ik maar weer aan het opruimen.
Deze zomer las ik tijdens onze vakantie in Noorwegen het boek van Marie Kondo, ik had hem aangeschaft. Iedereen had het erover. Sommige dingen vond ik een beetje ver gaan, maar ik heb volgens mij ontdekt hoe ik het zelf kan toepassen. Dat zit namelijk zo, (voordat jullie denken dat ik wartaal uit sla) Kondo heeft het in haar boek over dat je de spullen bijvoorbeeld kleding, een voor een op de grond uitgespreid moet leggen en dan nagaan of je nog een sprankeling voelt. Is dat niet dan kan het weg, maar niet nadat je het uit de grond van je hart hebt bedacht.
Ik ben bij mijzelf nagegaan wat mijn tegenstand hierin bevatte, buiten dat ik natuurlijk een Frysk famke ben die misschien wat nuchter daarvoor is. Ik denk dat ik het weet. A) Ik kan erg makkelijk dingen wegdoen (ik kan al mijn kleding wel wegdoen ik heb er sowieso geen sparkle mee). Maar omdat ik het dan koud krijg, en omdat vijf stuks ondergoed al best weinig is. Moet ik er gewoon wat van houden.
B) Als ik het naar mijzelf vertaal is het belangrijk om erg zorgvuldig alle kledingstukken door je hand te laten gaan. Dus niet met die sparkle, maar gewoon maar een paar stuks van alles bewaren en spullen die je fijn vind zitten, en bijvoorbeeld een mooi ding om aan te trekken bij feesten. Als je alles zorgvuldig nagaat en uiteindelijk 3 planken spullen overhoud heb je het best goed gedaan. Als je nu ieder week de stapeltjes naloopt en het onderste t shirt bijvoorbeeld bovenaan legt, blijf je zorgvuldig met je spullen omgaan en hecht je meer waarde aan fijne spullen omdat je gewoon weinig hebt. En er weinig aan wilt uitgeven.

De komende weken wil ik bezig met mijn huis op de volgende manier. Alle ruimtes ruim ik op, zodanig dat je bijvoorbeeld naar mijn dochter haar kamer kunt gaan zonder over haar shit te struikelen en dat je denkt dit is een mooie nette kamer. In werkelijkheid is de berging nog niet ontdaan van alle overbodige shit en is de overloop nog niet zo opgeruimd zoals ik het zou willen.

Deze week heb ik dus zoals gezegd, alle ruimtes in huis zodanig opgeruimd dat het netjes oogt. Maar ik heb nog niet alles door de handen heb gehad. Dat ga ik de komende weken doen zodat uiteindelijk na al dat extra werk, het precies zo leeg of zo vol is als ik het wil hebben.
Ik zal daar ook zeker foto's van maken.

Ik maak daarbij gebruik van mijn huishoud schema die aan de binnenkant van mijn kast hangt. Dus de dagelijkse en wekelijkse dingen met wat extra dingen.

Maandag: washok/ wassen/ berging  Berging: voorraadkast bekleden met kastpapier voorraadkast slimmer indelen/visspullen mannen netjes opruimen en sorteren. Afstoffen, vegen. Voorraad retro spullen opruimen of weggeven. Gereedschap ophangen en sorteren. Sorteer bakken kopen of maken voor papier/plastic en lege potjes (we hebben geen statiegeld flessen bijna)
raampje ophangen voor de winter Washok/ voorraad dozen opruimen (met trouwjurk en tekeningen van de kinderen) Regenkleding en sjalen uitzoeken en uitwassen. zwembad spullen opruimen in 2 e schuur ook verf en dergelijke vorstvrij wegzetten,  rolgordijnen ophangen en tocht gordijn ophangen.

Dinsdag: kamer ramen binnen en buiten/ klein stapeltje boeken sorteren/ tijdschriften mand/ nieuwe lampen ophangen/ kamerplanten plan maken. Kast in de kamer verder sorteren (boekhouding privé)
Keuken (open keuken) kastjes nalopen wat kan weg/aanrecht helemaal leeg maken

Woensdag overloop zolderverdieping en bergingen opruimen en sorteren zodat ik mijn was er prachtig kan drogen (is nu ook wel mogelijk maar moet beter!), onderin kast zoontje extra kleding in box doen, nog een sortera kopen voor speelgoed. Of ergens anders opbergen of wegdoen.
Badkamer rolgordijnen vervangen

donderdag: werken/ en waar ik niet meer aan toe gekomen ben

vrijdag keuken/ tuin winterklaar maken

Zoiets, het grappige is het ziet er al erg netjes uit en ik heb natuurlijk ook niet zo heel veel spullen meer maar ik wil het nog minimalistischer zodat ik nog meer overzicht kan hebben. Maar dat gaat stap voor stap en niet helemaal volgens Kondo.

Wat is jullie opruimstrategie?

WIE WIL HET BOEK VAN MARIE KONDO HEBBEN? Laat hieronder weten of je mee wilt doen dan verloot ik hem!
19 opmerkingen:

 1. Wow! Van alleen je Maandag - planning wordt ik al moe. Wat een lijst! Ik hoop dat je er door zult komen.
  Van die kleding, dat ken ik. Ik heb ook al een paar maanden niet meer zo veel hangen en/of liggen en het werkt prima. Dat deed ik naar aanleiding van het zogeheten 333-project.

  Ik heb trouwens wel interesse in het lezen van het boek, met daarbij wel dat als het uit is ik het weer via mijn blog aanbied aan de volgende. Misschien is dat sowieso een idee?

  Succes met ruimen hoor! Ik hoop echt dat je je aan je schema kunt houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat snap ik, maar ik wil er nu eens echt helemaal doorheen. En ik pak iedere maandag één ding hé niet iedere dag!

   Verwijderen
 2. Ja ik ben ook wel benieuwd naar dat boek. Ik gebruik al een paar opvouwmethodes zoals de handdoeken in rolletjes en de sokken niet meer in bolletje en dat bevalt erg goed. Ben dus benieuwd wat er nog te leren is voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb al iets gelezen over Marie Kondo en het is eigenlijk best een goed idee om niet per ruimte maar per item op te ruimen.
  heb ook wat filmpjes gezien over hoe ze de dingen opvouwt.
  het geeft een hoop rust als je alles goed hebt opgeruimd.
  niet alleen in je huis maar ook in je hoofd.

  zou het boek graag winnen

  groetjes Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb ook wel belangstelling voor het boek.
  Vriendelijke groet,
  Nellie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben ook benieuwd naar het boek waar iedereen het over heeft, maar dat steeds uitgeleend is in de bieb. Ik kan wel wat inspiratie gebruiken, dus doe graag mee met de verloting! Dat van die kleding en het uitblijven van die sparkle herken ik, maar inderdaad...je moet wat aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook wel belangstelling voor het boek. In de bieb duurt het nog wel een paar maanden voor het beschikbaar is. Groetjes Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O ja, dat boek wil ik heeeel graag lezen! Ik doe mee hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil het boek dolgraag lezen! Dus ik loot graag mee.

  Ik ben er heel benieuwd naar.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij heb ik nog niet eerder gereageerd op een blog, en misschien gaat het ook wel niet goed, maar het boek zou ik heel graag willen lezen. Ik zie steeds meer 'dingen' op internet voorbij komen die over haar opruimmethode gaan. Ben benieuwd, nu de jongste op school zit, kan ik gaan ruimen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik wil graag mee loten en een echt opruimschema heb ik niet. Ik heb wel van die buien en dan pak ik het groots aan, en 4 x verhuizen in een relatieve korte tijd helpt ook goeg,al die dozen iedere keer......dan
  kanminder denk je dan.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed bezig meid! Ik loot graag mee. Heb nog veel te veel van eigenlijk alles....

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik help je graag van je retro spullen af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is goed super oldies, als je me naar cayabeano@gmail.com mailt dan stuur ik je wat foto's als er wat van je gading bijzit dan wil ik het tegen verzendkosten naar je opsturen

   Verwijderen
 13. ben erg benieuwd naar de tips uit het boek. doe graag mee met de verloting.
  wb je retro spullen: voor onze PG-verpleeghuisgroepen ben ik altijd op zoek naar spullen die bij hun beleving aansluiting. (jaren 30/40)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als je dat iedere week doet wordt het toch super schoon en opgeruimd. Zelf maak ik ook gebruik van een schema en dan hou je het goed bij en kan je zo een weekje overslaan. Dat vind ik een voordeel van een goed opgeruimd huis. Ik heb het moeten leren maar het werkt echt. Succes met het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dat boek heb ik nu al zó veel over gehoord en gelezen: dat wil ik zelf ook wel eens lezen. Ik loot er dus graag voor mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Graag zou ik in aanmerking komen voor het boek.. Nuttige tips kan ik goed gebruiken.
  Groet, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen