woensdag 27 maart 2013

Was aan de lijn

Om energie te besparen is het raadzaam om de was die iedere dag hier in volle hevigheid terug komt aan de waslijn te hangen.
Alle strenge toespraken vna mijn kant naar mijn kinderen ten spijt, een echt minder hoge wasbult zit er niet in. Eerlijkheidshalve zie ik ook geen dingen in de was die er niet thuishoren. De kinderen sporten nou eenmaal graag, en als ze groter worden dan gymmen ze een keer en zijn dan behoorlijk bezweet.
Die kleding gaat dan in de was.
En ook voetbal en streetdance eist zijn tol :)
Echt vervelend werk vind ik het niet. Ik maak mijn eigen wasmiddel van marseille zeep inmiddels. Dat is echt een grote besparing want wasmiddel is duur ondanks aanbiedingen.
Ik doe er overigens wel wat etherische olie in. Lavendel in dit geval. bij de witte was doe ik ecover zuurstof bleek middel. Dat is niet duur en de was is echt mooi wit. Zie voor de recepten ij de gulle aarde, spil van het gezin en Jenny.

In Fryslan waaide het t weekend en de eerste twee dagen va de week behoorlijk hard. Het zonnetje scheen dus ik vond het een mooie kans om de was weer ouderwets aan de lijn te drogen. Hoewel ouderwets? Ik bezit een brabantia droogmolen. Naar volle tevredenheid overigens. We hebben hem strategisch geplaatst. Zodat hij het langste de zon pakt en het meeste wind.
Als je de was aan de voorste twee lijnen hangt en dan rondom. Draait de droogmolen en is de was zomaar droog.

Vroeger had ik gewone waslijnen, met een stok eronder. Zodat er weer spannign op de waslijnen kwam als ik het vol met was had gehangen.
Er zijn natuurlijk ook gewoon rekjes op de markt. Maar als je een tuin hebt met de mogelijkheden voor een droogmolen dan zou ik dat zeker doen

Wassen

  • Sorteer de was meteen in de daarvoor bestemde wasmand. Ik heb twee grote en twee kleine sortera bakken in de bijkeuken staan. Een grote voor de witte was, een grote voor de bonte. Een kleine voor de jeans en voor de fijne en wol was.
  • Als de bak vol is dan dient er gewassen te worden.
  • Stop de wasmachine vol, maar houd wel een hand ruimte aan de bovenkant over. De was heeft anders echt niet genoeg ruimte om te draaien en schoon te worden.
  • Gebruik voor 8 kg was een klein theekopje met eigengemaakte zeep.
  • En een drupje etherische olie. Ik gebruik ook nog voor de witte was ecover bleekmiddel.
  • Voor de bonte was gebruik je een driekwart kwart theekopje op 8 kg wasgoed en azijn in het wasverzachter bakje.
  • Kies een kort programma en was op lagere temperaturen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik de witte sportbroekjes en wit ondergoed alleen op 60 graden schoon krijg.
  • Hang de kleding aan de buitenste lijnen rondom aan de droogmolen hij draait dan beter.
  • Een droogmolen dien je waterpas te plaatsen in een grondanker. Alleen dan draait de droogmolen goed.Als je het grondanker in een laagje beton zet staat hij helemaal stevig. JE kunt natuurlijk ook een parasolvoet gebruiken. Voordeel daarvan is dat de droogmolen op de plaatsen kan staan waar de zon schijnt.
  • Vouw de was meteen als het droog is vaak hoef je niet eens te strijken.