zaterdag 16 februari 2013

Waar ligt de grens

Het gaat goed met het sparen voor onze buffer. Mede door de meevaller van de energierekening. Heb ik de helft voor aflossing kunnen wegzetten. De andere helft ook weggezet maar dan in de potjes verjaardag en kleding gestopt. Dit bovenop de 100 euro kledingbudget +150 erbij = 250 En 100 euro bovenop de verjaardagspot. Daar zit vijftig euro in maandelijks, maar met twee verjaardagen van kinderen voor de boeg ga ik het daar niet mee redden.
De eerste uitgave is al gemaakt, dochter moest beslist een andere fiets. Ik heb via internet een nieuwe gekocht voor onze dochter (dat was goedkoper dan ik voor haar tweedehands op de kop kon tikken!). De andere fiets lag in elkaar. De oudste zoon is in de zomervakantie jarig en moet dan ook weer een andere fiets. Die fietsen hebben onder de tochten naar het station te leiden. Potje kado februari is leeg. En ik heb nog twee verjaardagen te gaan. En ik heb er ook al een gehad. Maar een beetje rommelen met het boodschappenbudget, gelukkig hebben we een korte maand.

Verder grijp ik ieder keer mis in mijn kledingkast. Dat komt niet omdat er stapels was voor de wasmachine liggen. Een korte inventarisatie leert mij dat ik 1 legging voor ergens onder heb zonder gaten. 1 spijkerbroek met een gat 2 leuke rokjes een nette broek met een krijtstreepje. 2 Zwarte tuniekjes en een dikke gebreide trui die mijn moeder gemaakt heeft. Vijf naadloze onderbroeken twee beha s en 2 vesten. Ik ga maandag met mijn zusje om met 100 euro mijn voorraden aan te vullen.

Maar ik ben daar niet goed in. Bij alles wat ik doe vind ik het meeste overbodig. Bij alles wat ik doe bedenk ik, heb ik het nodig... En het blijkt dat ik maar heel weinig nodig heb.
De vraag is alleen tot hoever ga je. De buffer groeit gestaag. Ik heb een budget voor kleding gebudgeteerd en heb nog een beetje extra door verkopen van marktplaats. Ik heb zelf toch de wens om iets meer kleding te kopen voor mijzelf, met minder gaten. De laatste keer dat ik wat voor mijzelf kocht was in November een paar tweedehands U.gg.ss. :) Daarvoor een legging de enige die ik nog over heb. Ik heb besloten om toch maar iets voor mijzelf te gaan kopen en mijn zusje en mij te trakteren op een broodje bij de h.ema. Hoe moeilijk ik dat vind.

Nog een voorbeeld... we kregen een bon voor onze verjaardagen van 25 euro om mee te gaan eten. Het gehele dinertje kost meer dan 25 euro. Maar zonder voorgerecht kunnen we toch bij dat restaurant voor minimaal dertig euro erbij samen lekker eten. Maar die dertig euro daar wil ik eerst voor sparen van overgebleven centen. Gelukkig is de bon nog een tijdje geldig. Ik geef dat voor zoiets niet zomaar uit, voor kleding vind ik het iets makkelijker

Vind jij het ook moeilijk om iets aan te schaffen?
Heb jij ook steeds meer last om geld uit te geven voor iets wat wel nodig is?
En wanneer vind jij dat iets nodig is?