woensdag 31 oktober 2012

De kop dr foar

De kop ervoor zeggen we dan( in het Fries) in Friesland. En dat doe ik dan ook maar weer.
Het waren financieel ontzettend zware maanden en ook de toekomst ziet er met de nieuwe maatregelen die het nieuwe kabinet gaat nemen niet erg rooskleurig uit.
Toch heb ik al een aantal maatregelen doorgevoerd waarvan die op de lange duur geld gaat opleveren. We gaan naar een goedkoper kantoor, we gaan participeren in een broodfonds, dus kan ik die geld verslindende AOV opzeggen. Dat kan gelukkig tegen het einde van het jaar. We zijn twee maanden geleden ook overgestapt op elektronisch factureren. Als de zaak minder goed loopt. Voelen wij dat ook in prive natuurlijk in de portomonee. Maar zoals spaarcentje schreef in haar prachtige blogje. We houden de kop ervoor en roeien met de riemen die we hebben. We zijn bezig om maatregelen te treffen om er zakelijk wat beter voor te komen staan. We hebben gelukkig nog wel altijd werk.

Met de kinderen gaat het wel goed, ze hebben niet veel nodig en letten ook goed op wat ze verspillen.
Door economisch zwaardere tijden en mijn vrekkige levenshouding in het algemeen hebben ervoor gezorgd dat ik voor echt super weinig geld een maaltijd kan maken voor het hele gezin. 

Bijvoorbeeld dit:

1 kg aardappelen 0,45
750 gram boerenkool 0.75 (bij de volkstuintjes uit de streek)
klontje boter nihil
beetje melk klein kopje nihil
rookworst 0,75 (50% korting)

Schil de aardappelen
Ris de boerenkool van de stronk en knip in kleine stukjes. Was alles zeer goed.
Kook de aardappelen in een aparte pan met een scheutje water
Kook de boerenkool in een aparte pan met een scheutje water en een biologisch bouillon blokje
Doe er voor een kwart water in de pan. Als de pan vol is en je hebt nog boerenkool over leg je ieder keer weer een nieuwe laag in de pan. Je kunt ook een grotere pan nemen.
Doe de worst bovenop de boerenkool.
Als de aardappelen klaar zijn, giet je ze af en stampt ze met peper en zout het kopje melk en de roomboter tot een aardappelpuree. Doe vervolgens de gaar gestoomde boerenkool (klein halfuur) erbij en stamp het door elkaar tot een stampot. Lekker ite! Wij kunnen er twee keer van eten