dinsdag 10 januari 2017

OV kaart voor 17 jarigen

Op deze plek heb ik al vaker geschreven, dat wij een aardig bedrag betalen voor de bus abonnementen van onze zoon (17 5 HAVO) en dochter (14 2 Kader/GT). Ik koop nu voor oudste een kwartaalabonnement €96,66 per maand en dochter een jaarabbo €105 per maand exclusief de zomervakantie. Ze hebben daarvoor een altijd vrij abbo, en onze dochter gaat daar ook iedere zaterdag naar haar vrijwillig baantje bij een kleine kringloopwinkel in de hoofdstad.

In ons dorp is een middelbare school die VMBO GT 4 jaar aanbiedt, en Basis/kader 2 jaar. HAVO/VWO 2 jaar of 3 jaar. We gingen met onze zoon die HAVO/VWO advies kreeg (inmiddels bijna 6 jaar geleden) ook bij de Middelbare school in een stad 25 kilometer verderop kijken en bij zijn huidige school ongeveer 38 kilometer verderop. Hij koos voor de laatste. Het voordeel van deze middelbare scholen was dat hij zijn gehele opleiding daar kon afronden en niet na twee jaar zou moeten verkassen. Om tijd te sparen ging hij met de trein Dat was €149 per maand. De middelste wilde heel graag naar haar huidige school ook 37 kilometer verderop waar ze ook 4 jaar kon blijven.
om te besparen gaan ze nu beide met de bus.
Tegenwoordig hebben de MBO ers van 17 die naar dezelfde stad gaan een OV kaart klik
Waaronder ook veel van zijn vrienden. Ik heb er lang over nagedacht en mijn onderbuik zegt dat het oneerlijk is, maar mijn zoon krijgt als hij op het HBO zit natuurlijk zijn OV.
Bovendien hebben wij zelf voor een andere school gekozen dat de school in ons dorp. Doordat we altijd een lager inkomen hebben gehad heb ik veel moeten consuminderen.

Kom ik tot de volgende conclusie: Het is goed om een doel te hebben om te consuminderen. Nu wij de belasting hebben afgetikt, en wat geld hebben vastgezet en afgelost is ook bij onze buffer een bodem in zicht. Ik merk aan mijzelf dat ik veel meer gefocust ben op het besparen en consuminderen dan als de noodzaak er niet echt is. Als in goed inkomen, niet sparen want we hebben toch een buffer... van dat korte termijn denken. Door weer gericht te werken met budgetten en een spaardoel ben ik veel meer gefocust. En betaal ik met alle liefde Ongeveer 200€ pmnd voor de ov kaarten ;-)

15 opmerkingen:

 1. Het is gewoon altijd oneerlijk geweest dat de MBO'ers wel moesten betalen en de HBO'ers niet. Pure vorm van discriminatie. Alsof HBO'ers beter zijn. Wij hebben steeds 352 euro per maand moeten betalen voor onze zoon en wij zijn blij dat het nu stopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat is ook heel oneerlijk! ik had trouwens wel OV op het MBO maar idd vanaf 18 jr.

   Verwijderen
  2. Zo is er wel meer oneerlijk, bij voorbeeld dat MBO ers studiefinanciering krijgen en hbo, wordt ers alles moeten lenen....

   Verwijderen
 2. Jammer he, dat de 'nieuwe' OV regeling alleen maar geldt voor het MBO en niet voor Havo en VMBO

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. JA toch jammer, anders kon ik mooi 200 euro aan de aflossingspot schenken hahhaha

   Verwijderen
 3. Ik begrijp dat het niet leuk is voor jullie. Ook wij zitten met dit probleem. Hebben op dit moment GT, MBO [bol en bbl]. Maar het verschil wel in de kosten van de opleiding. Een mbo-opleiding is heel simpel veel duurder als een VMBO-opleiding. Daar komt bij dat de studiefinanciering wordt afgeschaft voor mbo'ers. Dus ik zie de ov als een soort tegemoetkoming hiervoor.
  Maar ik zou ook graag reiskostenvergoeding voor VMBO hebben, hoor. Het hakt er altijd weer aardig in. Succes er mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja je hebt gelijk, de kosten van het MBO zijn natuurlijk ook hoger... Daarom die onderbuik en probeer ik me iets genuanceerd uit te drukken hahha

   Verwijderen
  2. Wordt de studiebeurs voor mbo afgeschaft? Wel jaar?

   Verwijderen
  3. In principe is de studiefinanciering al afgeschaft voor mbo. Alleen als je nu 18 jaar werd en al aan deze opleiding begonnen was [bijv. onze dochter zit in derde jaar mbo] krijg je nog wel studiefinanciering. Let op: de studielening blijft wel bestaan. Maar ja...of je daar zo blij van wordt. Op duo.nl kun je alles vinden en proefberekeningen maken. Succes!

   Verwijderen
  4. Dat is hetzelfde als op het HBO dus...

   Verwijderen
  5. Oh , ik lees echt dat het een gift is als je je diploma binnen 10 jaar haalt. Alleen als je je diploma niet haalt moet je het terugbetalen.

   Verwijderen
  6. Kan hoor Marie, zover heb ik me er nog niet in verdiept. mijn man was mee op de voorlichting. Gelukkig kan zoon thuis blijven wonen als hij in Lwarden studeert.

   Verwijderen
 4. Inderdaad oneerlijk.
  Ik merk inderdaad ook als de noodzaak er niet echt is, dat het consuminderen niet zo goed gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Onze zoon heeft ook een jaar lang gereisd naar een opleiding. Dat kostte ons 2000 euro aanreiskosten per jaar. Ik was heel blij toen hij zijn ov-jaarkaart kreeg kan ik je vertellen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen