woensdag 3 februari 2016

Is bio logisch?

Toen wij samen gingen wonen aten we macaroni met een pakje van h.onig, bami met een mix van K. Norr en lasagne met een kant en klaar pakket of als ik lui was een kant en klare bak met lasagne van de À. Ldi. Aan het begin van  mijn consuminderen leven begon ik zelf de mixen samen te stellen. Later las ik over glucosestroop en maltodextrine en groene en rode e nummers. Toen ik nog werkte en helemaal geen overzicht op onze financiën had, kocht ik wel af en toe  biologisch eten. Maar uiteindelijk moesten we flink bezuinigen en stapte ik gedeeltelijk over op gewone groente en fruit en andere levensmiddelen. Een aantal producten kocht ik wel biologisch zoals honing en zuurkool. Ik deed mijn boodschappen vaak bij de L.idl, fijne groente en fruit, voor mij een prima alternatief.
We hebben nu meer ruimte financieel, en we hebben besloten grotendeels biologisch te eten. Eens per maand doe ik een bestelling bij bioweb. Meestal aardappelen groente en fruit. Maar ook honing, rozijnen, vegetarisch, en zeep:-) eens in de twee weken gaan we naar de À. Ldi en daar ben ik verrast over het biologisch en fairtrade assortiment. Ik koop er jam, eieren, fairtrade notenmix, bio koffie, olijfolie, pasta en dergelijke. Rode paprika, aardappelen komkommer en appelmoes. Het merk wat ze voeren voor biologisch heet daar mama natuur. Omdat onze zoon bij d'r plaatselijke super werkt krijgen we korting van 10% daar koop ik dingen uit de aanbiedingen maar ook melk. De houdbare van bio plus. Yoghurt en dergelijke koop ik ook bij de plaatselijke super.

Voorraad groente en fruit. Vlees komt bij de ambachtelijke slager vandaan vaak uit eigen weiderij. Brood bij de bakker of bak ikzelf. Ik denk dat we 70% biologisch eten en daarvan is in de winter 50% uit de regio. In de zomer is dat veel meer omdat ik dan naar de "tuin" kan om groente te kopen. 

Dat wil niet zeggen dat alles puur correct is wat er hier gegeten wordt! Wij halen ook wel eens een pizza uit de diepvries, maar we genieten ervan dat we toch voor een budget van €450 veel biologisch kunnen kopen. Dat lukt ook doordat ik veel zelf maak zoals iets voor bij de koffie of een lekkere pan soep voor de pubers nadat ze zijn natgeregend bij de bushalte😉
Wat vind jij van bio? Onzin of noodzaak?

5 opmerkingen:

 1. zeker voor vlees is het noodzaak. Helemaal toen ik eindelijk na jaren het verband zag tussen mijn antibiotica allergie en gewoon vlees. Sinds biologisch vlees gaat het beter, ook zoontje heeft geen last meer van eczeem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. logisch.
  Alle gekke moderne ziektes komen niet van enkel teveel eten. Ook door allerlei gekke toevoegingen in dat eten.
  Minder rotzooi, minder toevoegingen (of geen eigenlijk, maar goed) en meer logisch eten, is echt zo belachelijk tof voor je lijf, dat je lichaam je beloont met gezond zijn.(en nu zelf opnieuw bezig dat in de praktijk te brengen bij mezelf. Puber weigert uberhaubt normale hoeveelheden eten, dus eten is even eten daar)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk zou ik ook wat meer moeten ingaan waarom wij er voor kiezen. In een deel 2. Bovendien begin ik met schrijven over pakjes en zakjes en eindigde ik met budget biologische tips ;-) Tijd voor een deel 2

  BeantwoordenVerwijderen
 4. inderdaad heel veel biologisch bij de a.ldi. Maar volgens mij is dat nooit allemaal DUURZAAM gekweekt. je kunt bijvoorbeeld biologische spercieboontjes kopen maar dan komen ze soms uit Egypthe. Hmm...dan mischien beter die keer niet biologisch maar wel in eigenland geteeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. inderdaad heel veel biologisch bij de a.ldi. Maar volgens mij is dat nooit allemaal DUURZAAM gekweekt. je kunt bijvoorbeeld biologische spercieboontjes kopen maar dan komen ze soms uit Egypthe. Hmm...dan mischien beter die keer niet biologisch maar wel in eigenland geteeld?

  BeantwoordenVerwijderen