Een van de eerste dingen die ik zelf maakte tijdens het begin van ons consuminderbestaan was vlierbloesemlimonade.
Eten of drinken met voedsel die je in de natuur kunt vinden, kost weinig en is erg natuurlijk. Creatief met weinig.Vandaar mijn nickname ook ;-)
Ik deel met jullie mijn beproefde recept.
Vlierbloesem kun je overal vinden, maar pluk het niet langs een drukke weg. Pluk ook niet een hele boom leeg, maar verdeel het een beetje. Op een gegeven moment ken je de beste vlierbloesem hotspots. Bij ons aan het begin van de straat staan maar liefst 3 vlier bomen. Genoeg om op sta hoogte vlierschermen te plukken. En met onderstaand recept maak je drie flessen.
Recept
20 Vlierbloesemschermen geplukt op een zonnige dag
2 kg suiker
2 eetlepels citroenzuur
3 (biologische) citroenen
2 liter water
Te doen:
Pluk 20/25 volle vlier schermen.
Controleer op beestjes en knip de stelen eraf.
Laat even liggen
Kook 2 liter water
Los de suiker en het citroenzuur op in het kokende water
Roer totdat alles is opgelost
Draai het vuur uit, en roer de schermen door het suikerwater.
Snijd de citroenen in stukken
En voeg ze toe aan het goedje.
Doe de deksel op de pan en laat het tenminste 24 uur staan met de deksel op de pan.
Desgewenst af en toe roeren.
Doe na een dag of anderhalf een vergiet met een theedoek in een lege grote pan.
Zeef de vlier en de citroenen uit de limonade.
Giet de limonade in brandschone flessen, doe de dop erop.
Klaar is de limonade.
Recept is genoeg voor 3 flessen ongeveer.