dinsdag 19 mei 2015

Een wereld online

Wij hebben niet één opvoedingsstijl.  Wij hebben 3 kinderen van bijna 16, 13 en 6 jaar.  Wij hebben ook kennissen met kinderen in de puberleeftijd en waar wij zelf al een aantal jaren moeite mee hebben, en waar ook veel vrienden van ons mee zitten zijn de onmiskenbare drift tot het online zijn. daarmee bedoel ik whatsappen op een smartphone, de i-pad die ze tegenwoordig vanuit school nodig hebben, maar ook op de laptop waar spelletjes op gespeeld worden, ondanks dat er gezegd wordt dat er een presentatie gemaakt wordt of geoefend wordt met wrts.
Het viel ons op dat onze dochter na school meteen naar haar kamer ging om op de ipad spelletjes te spelen, te chatten met vriendinnen of beautyVlogs te volgen. (of zoiets) Ze heeft zelf ook een vlog gemaakt over budget DIY. Zoon zit de hele dag te tikken met zijn hoofd gebogen over zijn helblauwe iphone, dochter kan dat niet want die heeft nog geen mobiel. (pas als ze naar de middelbare school gaat) Dat is de situatie bij ons thuis, wij hebben geen playstation of spelcomputers zoon en man spelen op het mediacenter fifa.
Man heeft een smartphone en een laptop voor de zaak. Ik heb alleen een laptop en geen smartphone behalve een vaste telefoon. 
De regels bij ons thuis met betrekking tot het computer spul zijn eigenlijk best wel duidelijk s avonds negen uur en half tien beneden. 
Toch werd het gedrag van de pubers slechter, kortaf en snauwen als we ze op het eindeloze computeren aanspraken. Tot in de meivakantie wij van dat eindeloze computeren genoeg hadden en de mobieltjes, ipad, laptop en dergelijke hebben afgepakt en op kantoor in de kluis hebben gelegd.
Wij hebben gezegd totdat het gedrag beter wordt. En inderdaad, ze gaan weer op de trampoline springen, met ons TV kijken, hooghouden met de bal (hoevaak kan ik hem hoog houden?)
Tekenen, knutselen maar bovenal zijn ze veel gezelliger. Nou zal het ook wel meehelpen dat ze die dingen niet terug krijgen. ;-)

We zijn niet de enige ouders die hier last mee hebben, ik hoor om me heen veel meer ouders. Ik denk dat sommige pubers/kinderen zelfs een soort verslaving hebben ontwikkeld. Ik zag dat bij onze dochter. Ook in gesprek met de Nederlandse lerares van onze zoon begreep ik dat het probleem met de mobieltjes in de klaslokalen bijzonder groot is.
Zij zag ook een duidelijk verschil in de verslaglegging van de Havisten, het moet kort en snel zijn. Knippen en plakken van internet. De concentratie is ook veel korter vond zij, in die dertig jaar dat ze lesgaf. En zij zag een duidelijk verband met de automatisering. De basisschool meester die de kinderen van groep 7 en 8 op kamp nam en daarbij verbood mobieltjes of ipads/tablets mee te nemen, zag een creativiteit opkomen bij de kinderen. En ze hadden gewone fotocamera's mee, iemand had zelfs een fotocamera met een rolletje mee.

Wil ik dan terg naar de tachtiger jaren, het is toch gewoon de nieuwe tijd? Nee ik wil naar een eenvoudig en sober leven, waarbij verveling ook kan, en dat je kan tekenen, knutselen vissen volleyballen touwspringen en belletje lellen. Dat er iets anders is dan die eindeloze stroom van informatie en prikkels. 

Wij hebben besloten dat de kinderen eerst even Cold turkey af gaan kicken. Mijn man heeft een kist met een slot gekocht. Daarin gaat alle automatisering. En zoals de zeer goede schrijver en psycholoog Steven Pont adviseert is er klik pas schermpjestijd na half zes.

Hoe gaat het bij jullie thuis?
10 opmerkingen:

 1. Weet je, mijn oudste zoon is pas vier, en bij hem merk ik hetzelfde. Hij heeft dan wel geen telefoon maar zeurt wel constant om televisie of tablet. Hij wordt chagerijnig en vervelend als hij dan niet mag. Tijd om ook maar weer eens alles uit te zetten denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Onze zoon moet zijn telefoon inleveren als hij gaat leren en als hij naar bed gaat. Bij onze dochter is dat vooralsnog niet nodig. Zij zet hem op stil en kijkt er dan niet naar om. De playstation mag gebruikt worden als er niets meer te leren valt. In de drukke weken zoals nu, mag hij er niet op, maar doet hij ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen kleine kinderen meer in huis. Toen onze zoon 12 was kwam dat allemaal in razend tempo op. Wat heeft hij er veel van geleerd kan ik zeggen. Dat ging dan wel vaak samen met vrienden. Nou moet ik zeggen dat mijn man ook een baan in die richting heeft gehad. Hij heeft er een erg goeie baan aan over gehouden. Maar ze gingen ook vaak surfen, voetballen wat hij nog steeds graag doet. Niet afgestomd gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier nóg geen problemen. Dochter kocht een ds van haar spaargeld, maar speelt er misschien twee keer per week op. Maar ik hou er nu al rekening mee. Ik haat het echt, verasocialisering van de jeugd vind ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoon van bijna 12 heeft in de meivakantie alles mogen inleveren. Nu mag er enkel smorgens voor school en na het avondeten even.een kwartier filmpjes gekeken worden. En dan mag zijn mini zusje dat ook. Zij zeurt er echt meer over. Maar dat is op dit moment bij alles haar tactiek.
  Als het savonds mooi weer is, gaan we buiten spelen met zijn allen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou, hier gaat dat heel anders hoor........not ;-) Ik vind het een lastige, want als ik zie hoeveel wij volwassenen er zelf gebruik van maken. En ze communiceren er ook veel mee. Zoonlief is er heel goed door in Engels geworden, door in het Engels te chatten. Maar ook wij vinden het moeilijk om er controle op te houden. Dochterlief moet nu van mij per dag minimaal 3 andere dingen doen, zonder schermpje dus. En ik merk nu dat ze die dingen ook weer langer kan volhouden. Want je concentratieboog wordt idd korter door onze zap-maatschappij. Ook bij volwassenen hoor. Zoon moet ook van ons weer beneden in de keuken komen leren, want anders schakelt hij tussen filmpjes kijken en leerwerk. En hij staat inmiddels 3 onvoldoendes die hij nog best op kan halen, maar wel door geconcentreerd te leren. Maar helemaal verbieden wil ik het niet. Liever uitleggen waarom en gecontroleerd minderen. Probeer ik.........en anders gooi ik al het spul uit het raam ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben drie zoons van 7,5,3 jaar. Op woensdagmiddag en vrijdagmiddag mogen de jongens een poosje op de iPad of computer. De andere dagen niet. Dit doen we sinds een aantal werken en dat gaat echt heel goed. Vandaag vroeg E. Nog om de IPad. Ik hoef dan alleen aar te vragen:' welke dag is het vandaag'? Ze trekken vanzelf de conclusie ;) eerder wilden ze elke dag op de iPad en werden er ook echt vervelend van. Ik heb mijn eigen computertijd ook beperkt, je moet zelf het goede voorbeeld geven hè ;) succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hier geen kinderen maar de wereld om me heen is stiller geworden merk ik, of door de koptelefoon die ze op hebben of ze zitten in de zone, geen contact meer met jan en alleman, jammer, liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier een mannetje van 6 die ook graag achter een schermpje zit. Hij heeft geen Wii of een playstation. Ook geen Nintendo ofzo. Af en toe mag hij op onze tablet of laptop, die afgeschermd is en waar een tijdslimiet op zit.
  Maar als we het onze kindren verbieden, moeten we ons eens kijken naar ons eigen scherm-gedrag. Ook dat zou best wel eens minder kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik herken wat je schrijft. Hier zijn de smartphones ook populair bij de kinderen.... Toen ze jonger waren vond ik het veel makkelijker om het in de hand te houden dan nu.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen