woensdag 10 juli 2013

Vakantie tips voor een klein budget (let op bewerkt, ik kwam vandaag nog op wat leuke ideeën)

In het noorden is het al weer bijna een week vakantie.
Toch zien ouders over het algemeen tijdens de vakantie hun portomonee lichter worden. Ze gaan vaak iets "leuks¨ doen met de kinderen, als in geld uigeven.
Dagjes pretpark/ strand met ijs en friet/ bioscoop met slechter weer. Na vier jaar ervaring met budgeteren op vakantie volgen hier een aantal tips.

 • Maak een budget voor je vakantie, een speciaal potje die je de naam vakantie geeft. Dat is handig op een spaarrekening en een lege jampot in je kast.
 •  Sommige mensen gebruiken het vakantiegeld voor de vakantie, al hoor ik steeds vaker dat juist met dat geld gaten worden gedicht.Gebruik jij je vakantiegeld om gaten te dichten? Dan is de jampot iets voor je stop daar tijdens het jaar je losgeld van statiegeld in, en geld wat je over hebt van je boodschappenbudget. Ik stop er ook het verjaardagsgeld in.
 • Ga je op vakantie? Verdeel het bruikbare vakantiebudget over de dagen dat je weggaat. Stop alle dagbudgetten in een aparte envelop. Per dag een envelop en op is op. Wij hebben een vakantie gehad dat we spaarden van de dagbudgetten om een dagje naar de apenheul te gaan.
 • Je neemt je benzine/diesel en boodschappenbudget natuurlijk ook mee op vakantie. Als je meer verbruikt gaat dat ook van het vakantiebudget. Dat geld ook voor boodschappen heb je eens zin in een uitgebreid diner dan kun je dat ook prima van je boodschappenbudget doen.
   
 • Hoe je op vakantie gaat is natuurlijk ook nog een kwestie van een budget. Mijn ervaring is dat kamperen niet duur is als je naar sobere campings in Duitsland gaat. Maar Zweden is qua kamperen ook niet duur. In Nederland kun je prima naar kleine groene campings een boerderij camping of een staatbosbeheer camping. In Frankrijk heb je gemeente campings die volgens mijn zus spotgoedkoop zijn.
 • Doe aan huizenruil, een vriendin van me ruilt vaak met kennissen van huis. Wij wonen in een toeristische streek bij het water. Dat is volgens mijn vriendin erg in trek bij haar vriendinnen uit de randstad. En het voordeel is dat zij vaak ook kleinere kinderen hebben, zodat er speelgoed en dergelijke is. Hoeft niets te kosten als de ene hand de andere wast.
 • Leen kampeerspullen van anderen en zoek in de kringloop op spullen. Spaar ook kampeerspullen. Wij lenen regelmatig onze kampeerspullen uit. En door de jaren heen hebben we slaapzakken, tenten en luchtbedden gekocht.
 • Houd een vakantie thuis, als je portemonnee het niet toelaat ga je simpel niet op vakantie, maar vergis je niet, dagjes uit kosten ook enorm veel geld.
 • Doe ook eens uitjes die gratis zijn kijk maar eens op deze site klik
 • Neem een mand met eigengemaakt broodjes mee en koffie en limonade.
 • Koop de ijsjes in een pak bij een supermarkt in de buurt. Zo'n dagje hoeft niet meer te kosten dat de brandstof en de ijsjes. Thuis kun je lekkere frietjes bakken voor een fractie van wat het in bij een snacbar kost.
 • Bij sommige supermarkten kun je sparen voor gratis uitjes. Vraag de zegeltjes aan vrienden en bekenden. Wij gaan op deze manier vaak naar een pretpark in de buurt.

Geef een uitje aan de kinderen voor hen verjaardag.

 • Houd het simpel, BBQ een beetje vaker bak eens een stapel pannenkoeken ga eens een rondje speeltuintjes doen door de stad. Vraag eens wat vriendjes voor een film middagje.
 • Ontdek je eigen omgeving. Wij wonen bij de kust dus vlakbij strandjes er is in Friesland veel vertier in de zomermaanden. Wij hebben voor het eerst tijdens een vorige vakantie het Skûtsjesilen bezocht je kan je eigen drinken meenemen en de entree is voor kinderen vaak maar een euro.
 • Leer je kinderen dat ze niet bij ieder uitje een ijsje of iets dergelijks krijgen.De kinderen vragen heus ook wel eens om een ijsje. Maar ze weten dat mijn eigen vlierbloesem limonade ijsjes uit onze eien vriezer ook nog dorstlessend is.
 • Woon je in een streek waar Arriva rijd? Er kunnen drie kinderen t/m 11 jaar gratis met de bus of trein mee. Google op kids4nix arriva en je krijgt de juiste pagina voor.
 • Ga lekker spelen met de kinderen, bak koekjes, tuinier met ze. Het is vakantie en juist de gewone dingen zijn ook fijn voor ze. En vervelen? Dat is juist goed voor ze! Schijnt! O ja voorjezelf mocht je nog wat leesvoer nodig hebben? Lees dit interview maar eens Klikkerdeklik