dinsdag 2 juli 2013

Aanhanger van het consuminderprincipe

Consuminderen is een levensstijl. Het maakt niet uit waardoor je gedreven wordt. De ene moet uit een grote schuldenlast komen en de ander wil zijn huis aflossen.
Sommige mensen willen ook minder, of niet meer werken en daardoor moeten ze het doen met minder.

Het maakt niet uit wat je beweegreden zijn, je zal, als je volhard, een expert op het gebied van bezuinigen worden.
Niet iedereen hoor, er zijn ook mensen die het gauw weer opgeven en in de oude levenstijl terugvallen.
Ikzelf heb ook wel terugvallen. Vooral als we meer inkomen krijgen en ik de potjes wat op zou kunnen rekken heb ik de neiging dat te doen. Niet op het gebied van kleding maar meer op het gebied van voeding.
Maar echte diep diepten heb ik niet meer gekend. Consuminderen wordt een levenstijl, en mijn ervaring is dat je vrij snel alles te duur vind.
Doordat je nieuw aangeleerd gedrag hebt gekregen kun je net zo lang argumenten bedenken om iets niet te doen.
Toch ben ik van mijzelf een royale persoonlijkheid en kan me te buiten gaan in winkels als action. Dat kan acceptabel zijn als je dat een keer in het half jaar doet en er dan ook nog nuttige dingen voor koopt. Alhoewel er niets correct is aan een winkel als de a.ction. Dat weet ik ook wel. Het is een guilty pleasure.

Als beginnend gemotiveerd consuminderaar gebruik je alle tips die je vind op blogs en in boeken. Je ziet dat het oplevert en gaat op de nieuwe voet verder. Totdat de maand komt dat het moeilijker gaat er veel onverwachte uitgaven zijn, waardoor je buffer opdroogd. Dat zijn momenten waarop je de motivatie kunt gaan verliezen. Het kunnen ook momenten zijn dat je meer gaat verdienen, of de motivatie wat verdwenen is omdat het vakantie is of je ongesteld bent. Of nou ja vul maar in.
Er zijn mensen die dan afhaken, maar ik zeg ga door! Lees blogjes! Leen een boek over consuminderen en ga door, met het doel waarvoor je er aan begonnen was.Als je op een ogenblik net als de meeste bloggers hier  "verlicht"bent kom je op een punt dat het automatisch gaat. Je peinst er niet over om nieuwe kleren te kopen, omdat je bij de kringloop veel goedkoper kan. En is het echt wel nodig?  Pastasaus met 2 uien, passata, knoflook en zelf verbouwde kruiden heeft veel meer smaak dan Bertolli saus. Het scheelt ook in geld voor een eigengemaakte saus betaal je een paar dubbeltjes.
Als je dat ervaren hebt en dat je bij alles nadenkt heb ik het echt nodig? En vervolgens negen van de tien keer daar nee op antwoord, dan kan jij jezelf aanhanger van het consuminder principe noemen. Daarnaast is het wel van belang dat je natuurlijk je uitgaven bijhoud, buffers en potjes maakt om vervolgens je doel te behalen.

Het is wel lastig, de meeste van de mensen die ik ken, zien materiaal en status als een van de belangrijkste dingen in hun leven.
Als je het consuminder principe aanhangt kom je ongetwijfeld mensen tegen die vertwijfeld zijn over je keuze. Maar als je volhard, kun jezelfs stichtelijk zijn door je woord te verkondigen. :-)
Ik denk namelijk dat consuminderen een antwoord kan zijn op alle problemen in het westen.

Kijk voor inspiratie:

Bezuinigen de tips van Vlierbloesem herself

Kijk ook eens bij deze lieve meiden, Consuminder aanhangers pur sang

http://valhallasblog.wordpress.com/
www.eenbeetjegroener.blogspot.com
 www.spaarmoeder.blogspot.com
www.hollandseklei.blogspot.nl
 http://spilvanhetgezin.blogspot.nl/
http://kopkalogica.blogspot.nl/
http://anderson-cottage.blogspot.nl/
http://lekkerlevenmetminder.blogspot.nl/
http://nietdromenmaardoen.blogspot.nl/
http://vlasleeuwenbekje.blogspot.nl/
http://kniepertie.blogspot.nl/
www.eenvoudigleven.blogspot.nl
www.seealadybird.blogspot.nl
www.degulleaarde.blogspot.com
www.goodoldhousehold.blogspot.nl