dinsdag 30 januari 2018

Besparen

Het nieuwe jaar is weer aangebroken en velen van jullie hebben het nieuwe salarisstrookje in handen gekregen. Viel het mee of viel het tegen?
Op mijn blog kun je veel terugvinden over hoe je het fundament legt voor een gezond huishoudboekje. Het is niet moeilijk om dat te doen, wel confronterend misschien. Ik gebruik gewoon een schrift die ik een keer bij de Flow kreeg. Ik maak ook geen jaarplan. Wel een jaardoel.
Wij hebben geld weg gezet op meerdere rekeningen we hebben een banksparen, en we hebben een lopende buffer. Die lopende buffer wil ik opkrikken. Doel is 5000 euro.  Waarschijnlijk behaal ik dit doel al binnen enkele maanden. Er komen wat geldboten op ons pad. De lopende buffer is voor zo nodig. Alles wat daar boven komt gebruiken we voor het huis. En ik wil graag dit jaar de voortuin leeglaten halen. Dat staat al zo lang op mijn wensenlijstje. Ik heb geen idee wat zoiets moet kosten dus ik zal er navraag naar doen.
Een lagere buffer geeft scherpte in je consuminderbeleid vind ik altijd, net als het stimulerend werkt als je ziet dat je spaarsaldo groeit.

Als je ook een goed raamwerk wilt maken en liever een excelletje gebruikt dan mijn houtje touwtje manier kijk je op www.meergeldminderstress.nl daar staan allemaal sheets die je kunt gebruiken.
Je kunt daar ook een jaarplan maken.
In het raamwerk schrijf je alle vaste en variabele lasten op. Met alle bijdragen erachter. De grootste besparingen vind je vaak in het overstappen van de gaslichtenwater leverancier, of het veranderen van je hypotheek. Met een ochtendje mailen en bellen kun je al het volgende hebben gedaan: overstappen van energie leverancier (let wel aan het einde van het contract) overstappen woonverzekering bij woonpakket en opzeggen lidmaatschappen veranderen internet abbo en mobiele telefoon. Ieder jaar in december stap je makkelijk over vab zorgverzekering. En mijn mantra doe-die-tweede-auto-weg kijk ook op www.aad-actief.blogspot.nl die deed dat ook, ik had al nooit een auto.
Wat ook verstandig is... kijk op www.toeslagen.nl wellicht heb je recht op toeslagen.

Bij variabele lasten staat bij mij ook het algemeen budget. Ik zal daar later meer over schrijven. Bij mij vallen daar de boodschappen onder en de kapper en de overige dingen. Ik heb daarvoor een speciale boodschappen rekening. Daar stort ik aan het begin van de maand die bij mij van 15 tot 15 loopt een bedrag op.
Ik heb laatst bij het NIBUD gekeken en een gezin als het onze besteed per daf €20,64 aan eten. De baby wordt daarbij niet meegerekend. Dat is raar want die gebruikt een pak poeder melk voor €13,59 per week. Verder maak ik zijn fruit en groente zelf en vries het in ijsblokjesvormen in laat dat €4,- per week zijn met de bio rijstebloem voor €1,29 per week sochtends en savonds pap. €2.69 per dag. Volgens het NIBUD en mijn eigen baby berekening zou ik €23,38 per dag moeten besteden aan eten. Dat is
Over een maand ruim €700 euro! Dat is mijn totale algemene budget. Inclusief kapper kleding en cadeautjes. Hoe ik dat doe met die hongerige pubers? Daar ga ik zeker over schrijven.
Net als kleding en zakgeld maar ook telefoons ed. Ga ik allemaal aandacht besteden op mijn blog. Of heb ik gedaan je kan via de zoekfunctie zoeken op onderwerp.

Kleine tipjes van mipjes vind je vrijwel dagelijks op www.facebook.com/creatiefmetweinig.blogspot.com