dinsdag 7 november 2017

Groeten uit het washok

Het zal je niet verbazen dat wij met ons gezin van 6 veel was hebben. Sportende kinderen, gisteren 2, vandaag weer 1 en een baby dat is gewoon veel was zeker 2 per dag.
Hoe doe je dat consuminderig? Natuurlijk kleding vaker dragen, uithangen, minder items in je kast. Dat laatste is alleen bij mij het geval. Ik heb 3 leggings 4 onderbroeken 2 behas 3 tuniekjes 2 vesten, basic tshirts en dat was het wel zo n beetje. Maar onze dochter niet die heeft bergen kleding. Bovendien ben ik een sorteer freak. Ik houd can alles netjes gesorteerd op bont, wit, zwart en fijn. Daar heb ik overal bakken voor. Een bak vol is een volle wasmachine met een trommel van 8 kilo.
Dit is een uitgave wat we hebben gedaan van het kleine bootje met geld wat we overhielden na de overname van ons bedrijf. (De grote boot ging naar de belastingdienst) we hebben een Miele wasmachine gekocht en hij doet wat hij beloofd. Heb je nou geen cent te makken? Waarik echt bekend mee ben dan koop je de betere wasmachines tweedehands. Zo heb ik jaren met een machine van 75 gulden gewassen. Zanussi, Bosch en de laatste miskoop een Samsung eco bubble.
De meile gaswasdroger bezitten we bijna 16 jaar en omdat ik hem alleen gebruik in de winter en de natte herfst kan hij nog jaren mee. Doordat hij op gas droogt is de was met twintig minuutjes droog. Zoemer aanzetten en de warme was eruithalen.
De wasprogrammas kun je koud programmeren dat bespaart energie en het wordt toch wel schoon😥 nou het wordt bij .ij stralend wit als ik de witte was op 60 graden doe. En met wasbare billendoekjes die ik bij alle witte wasjes stop lijkt me dat beter. Natuurlijk was ik dochter haar mooie blouse apart met de hand. Bonte was op 40 of 30 graden. Mijn grootste besparing was wel wassen met eigengemaakte wasmiddel. Check zoekbalk rechts-----------------------------> omdat mijn witte was niet mooi wit bleef zelfs niet met een schepje bakingsoda. Heb ik een grote doos met formil wasmiddel gekocht voor 5 euro bij de Lidl. Daar doe ik nu al een 4 maanden mee. Het wordt tijd voor een nieuwe aanbieding. De color/zwart/fijn wasmiddel koop ik altijd in de reclame. Omo voor 5 euro een hele grote fles bij de Aldi dit weekend daar kan ik maanden mee vooruit. Wel goed doseren
Ik gebruik een doseerbol check de verpakking en neeem van de dosering de helft. Smeer op vieze vlekken groen zeep of afwasmiddel. En wasverzachter hoeft echt niet hoor. Goed voor je huid scrubben met een harde handdoek.
Is je fijnwasmiddel fles leeg? Zet hem even een nachtje over de kop en gooi gewoon de dop in de machine. En herhaal dat trucje nog eens mocht er nog wat dik fijnwasmiddel onderin zitten.

Leuk cadeautje? Maak eigengemaakte zwitsal wasmiddel en geef dat in een mooie fles cadeau. De pasgeboren moeder zal je tegen haar boezem drukken met zo'n fijn cadeau. Receptje even googlen. Maar volgens mij heb ik daarzelf ook al over geschreven in een andere blog een keer en ik doe dit snel tikken op mijn foon onder de koffie *metuitzichtopwasberg* dus geen tijd om te zoeken. Wat ook leuk is om een glazen mason jar met een kraantje te kopen voor het wasmiddel volgens mij doseert dat fijn en beter.

Was drogen kan goed aan de waslijn buiten. Ik heb een droogmolen. En drie droogrekken in huis van die hang dingen in het trapgat bij mij op zolder. *rentnaarbovenmeteenwasmandsjipsdrogewasvergetenaftehalen*
Drogen buiten kan heel lang en veel, zelfs gisteren heb ik wat was buiten kunnen drogen. Het is wel vochtig dus ik hamg nu de mooie dingen aan de waslijn en een aantal dingen doe ik in de droger. Maar heel vaak hang ik ook een heel wasje savonds over de afkoelende radiatoren. Sochtends alleen opvouwen..

Mijn structuur is dus als volgt. Wassen/drogen/ opvouwen/ strijken de hydrofielen voor in de wagen en overhemden voor man (wordt ook uitbesteed) s avonds voor het slapen gaan alle was opruimen. Behalve voor de grote kids. Daarvoor leg ik de wasstapeltjes op de trap.

Je ziet ik ben een *ikdoehetmaarnietinhetextreme* consuminderaar.
Ik vergelijk het met afvallen. Ik ben 40 kilo afgevallen. En dat had ik echt niet volgehouden door mijn iedere week een extratje in mijn geval een bord patat te laten vallen om het sneller te laten gaan, of iedere dag te hardlopen of fitnessen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk kwijt te raken. Ik ben afgevallen door ook fouten te maken. Door schoonmaken en wandelen en fietsen in mijn systeem op te nemen. Dat doe ik allemaal niet perfect maar dat hoeft ook niet want het resultaat mag er zijn. Perfect wordt het nooit.
De reden om te besparen is voor iedereen anders ik ken minima waarbij het niet anders is. Wij hebben een groot gezin met dito uitgaven, voor studie, ov en andere zaken.  We moeten op de centen letten omdat ik ook thuis wil blijven bij of met de kinderen. Maar dat voer ik niet door in het extreme als ik mij dus even niet meer prettig voel met eigengemaakt wasmiddel dan koop ik voor 5 euro een verpakking. Soms moet ik dan met andere uitgaven creatief zijn maar zo blijft het voor mij en ons prettig. En uiteindelijk heeft het geleid tot aflossingen en andere genoemde keuze te maken.

12 opmerkingen:

 1. Das een aardige bult was, met 6 personen. Heerlijk hè, zo'n basic garderobe! En, je hoeft niet perfect te zijn. Ieder gezin doet het op zijn geheel eigen wijze. En dat is goed....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met het wasmonster! Ik doe de was op 40C, 60C voor wit en verder het wolwasprogramma. Gewone stand en geen eco want wat ik fout doe weet ik niet maar met de eco stand gaat mijn machine stinken. Met zelfgemaakt wasmiddel heb ik al eens wasluis in de machine gekregen dus daar begin ik ook niet meer aan. Ik gebruik de eco wasmiddelen van Klok. Betaalbaar en verder prima.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om wasluis te voorkomen, moet je 1x in de maand een 90° draai doen. Dan maakt het niet uit welk wasmiddel je gebruikt.

   Verwijderen
  2. Nou, zie je wel! Dat had ik ook met het eco programma! Later las ik ergens dat de was net zo schoon wordt als op 60 graden maar de temperatuur veel lager blijft. Toen ben ik ermee gestopt en op de gewone 60 graden stand gaan draaien. Geen stinkende handdoeken meer! Ik gebruik ook klok, en daar ben ik erg tevreden mee.

   Verwijderen
 3. Zo was ik ook. Hier ook meestal twee wassen per dag. Drogen gaat nog buiten. Witte was stop ik wel soms in de droger. Binnen drogen in de winter doe ik in bijkeuken of stal (waar (nog) geen dieren staan).
  Ik had mijn garderobe iets te goed uitgedund.....daar zal ik nog eens over schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ken je wasnoten? Dat is wellicht ook een leuk idee!
  Je vult een waszakje met 4 tot 6 wasnoten en mikt dat in je trommel. Kunt ze 3 tot 4 x gebruiken en daarna bij het GFT afval. Voor een geurtje in de was 3 a 4 druppels etherische olie op de wasnoten doen, is hypoallergeen, milieu en heel portomonnee vriendelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het groeit altijd weer aan hé die berg was. Ook mij beviel het niet dat zelfgemaakte wasmiddel, misschien af en toe tussen door, je kan het ook als schoonmaakmiddel gebruiken. ik doe bijna al mijn boodschappen bij de Lidl behalve de waspoeder, vond het te agressief, ik was altijd met wasmiddel van de Aldi. En lekker buiten hangen ook de witte was, is het niet helemaal droog gaatde witte nog even in de droger en de bonte op het rekje. Ik heb ook een Miele eerst 1 van de kringloop 7,5 jaar gebruikt voor 40 euro, toen de pomp stuk was hebben we 1 opgehaald van mp voor 25 euro en ook nog 1 gratis afgehaald voor een pomp nu heb ik 2 complete staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat slim, van die extra machine voor de pomp.

   Verwijderen
 6. Wij hebben ook van die witte bakken van Ikea. En gebruiken het ook voor de was. Wij hebben ook een Miele bevalt beter dan andere merken die ik heb gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben ook een miele, en ik wil geen andere meer. Hier ook minimaal twee wassen per dag. Komt natuurlijk ook door de wasbare luiers enzo, maar goed, we moeten het toch maar weer doen he?! Zet m op meid!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Voor een geurtje in de was 3 a 4 druppels etherische olie op de wasnoten doen, is hypoallergeen, milieu en heel portomonnee vriendelijk!


  เย็ดสาว

  BeantwoordenVerwijderen
 9. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ผลบอลพรีเมียร์ลีก

  BeantwoordenVerwijderen