zaterdag 21 maart 2015

Goed genoeg of best genoch

In alles heb je extremen, in lijnen in gezond eten in politieke keuzes in consuminderen en in opruimen. Ik kan wel consuminderen. Ik snap hoe je een huishoudboekje moet maken, hoe je kunt sparen. De ene maand gaat het beter dan de andere. Maar het is goed genoeg, niet perfect maar goed genoeg. Ik moet wel oppassen dat goed genoeg niet de scherpte wegneemt. Dat goed genoeg niet een voldongen feit wordt. Dat je bijvoorbeeld zegt,ik accepteer deze buffer en het dan maar een beetje laat lopen. Voor je het weet is de buffer leeg en weet je niet meer wat je wekelijks uitgeeft aan de boodschappen je verliest de scherpte. Veranderen is goed, en zelfanalyse ook op zijn tijd. Stel jezelfweer  bepaalde doelen. 
Aan de andere kant is het ook zo dat sommige dingen nooit meer zullen veranderen. In mijn geval ambieer ik geen huis vol tierelantijntjes en als ik winkel, kan ik soms wat geld uitgeven, maar niet meer aan dingen die niet nuttig zijn. Ik kan geld uitgeven aan groente, duurzaam stoofvlees, knutselspullen, olijf of ambachtelijk gemaakte zeep, dille en kamille :-) maar niet aan een zeepklopper ik heb een garde voor de groene zeep.
Ik kan niet meer plastic rotzooi kopen wat breekt na een keer. Ik kan naar de kringloop lopen en me te buiten gaan voor een paar euro. Dat veranderd niet meer. Net als dat ik de rust heb gevonden in het minimaliseren van mijn spullen en mijn huis als in de ikea catalogus (dat betekent een spelletje op de bank en een pot thee en een blik van david de kabouter met koekjes op tafel). Dus niet niks in huis maar goed genoeg. 
Niet teveel van alles geen ballast, de handen door de kasten, en je verlicht te voelen als je dingen in de vuilniszak stopt.
Dat de auto drie keer moet rijden naar de stort omdat je hebt geruimd, en dat je weer in huis komt en dat je dan
blij bent met de Lego op de grond waar je kind meespeelt, en dat je beseft dat het goed genoeg is..